Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

1 Haftalık Gebelik Kan Testinde Belli Olurmu Hamileliğin 1 Haftası

Mavi Kadın>Anne çocuk>1 Haftalık Gebelik Kan Testinde Belli Olurmu Hamileliğin 1 Haftası

Hamileliğin ilk haftasında bebekte çök büyük gelişimler görülmez. Görülen tek değişiklik, yumurtaların yumurtalığınızı terk ederek fallop tüplerinize doğru

1 Haftalık Gebelik Kan Testinde Belli Olurmu Hamileliğin 1 Haftası

Hamileliğin ilk haftasında bebekte çök büyük gelişimler görülmez. Görülen tek değişiklik, yumurtaların yumurtalığınızı terk ederek fallop tüplerinize doğru ilerlemesidir. Bu süreçte aslında hamile sayılmazsınız çünkü gebelik henüz oluşmamıştır. Gebelik, adet döneminizin bitmesinden 2 hafta sonra başlar.

1.Haftada Gebelik Testi Yapılabilir mi?

Hayır. İlk haftada gebelik durumu oluşmaz. Test yaparsanız, negatif sonuç alabilirsiniz. Bu nokta da gebeliğin oluşmadığını farz edersek, gebelik testlerinde saptanan hCG hormonu henüz vücudunuzda bulunmaz.

Ultrasonla 1. Haftada Gebelik Belirlenebilir mi?

Hayır, bu henüz mümkün değildir. Gebelik kesesi en erken, hamileliğin 5. haftasında ya da döllenme den sonraki 3. haftada gözlemlenebilmektedir. Eğer bu zamana kadar kese görülmezse, yumurtlamanın geç başladığı söylenebilir.

1 Haftalık Hamilelik Belirtileri

  1. Regl dönemizin gecikmesi: Belki de hamileliğin ilk belirtilerinden biri adet döneminizin gecikmesidir diyebiliriz.
  2. Sıklıkla idrara çıkma: Kendinizi normalden fazla idrara çıkarken bulabilirsiniz. Hamilelikte, vücudunuzdaki kan miktarı artarak böbreklerinizde fazladan oluşan sıvının idrar torbanızda toplanmasına yol açar.
  3. Şişkinlik, kramplar ve sırt ağrısı: Bunlar hormonsal değişikler ve rahmin büyümesinden kaynaklanır.
  4. Baş ağrısı: Bazı kadınlar, hamileliğin başlarında daha fazla baş ağrısı çekmektedir. Bunun sebebi yükselen progesteron hormon seviyeleridir. Ayrıca, baş ağrısının sebepleri yetersiz su tüketimi ve kansızlık da olabilmektedir.
  5. Halsizlik: Hamileliğin ilk zamanlarında en çok görülen belirtilerin başında gelir. Hamileliğin başlarında progesteron hormon seviyesi hızla artarak kendizi sürekli uykulu hissetmenize sebep olabilir.
  6. Kramp girmesi: Bazı kadınlar hamileliğin başlarında rahimde hafif kramplar hissedebilmektedir.
  7. Şişkinlik: Hormonsal değişikler, adet dönemlerinizde olduğu gibi hamileliğin başlarında şişmiş hissetmenize sebep olabilir.
  8. Hafif Kanama ve Kramplar: Bazen ufak bir kan damlası ya da çok hafif bir kanama, hamileliğin ilk belirtileri olabilir. Yerleşme kanaması olarak bilinen bu durum, döllenmiş yumurtaların -döllenmeden yaklaşık 10-14 gün sonra- rahime yerleşmesiyle oraya çıkar. Bu kanama, adet kanından daha açık renkte, daha damlacıklı ve daha erken oluşur ve onun kadar uzun sürmez. Bazı kadınlar hamileliğin ilk dönemlerinde, rahim kramplarına benzeyen karın krampları yaşamaktadır.
  9. Hassas, şişmiş göğüsler: Hamileliğin ilk dönemlerindeki hormonsal değişiklikler göğüslerinizde şişliğe ve ağrıya sebep olabilir.
  10. Kabızlık:Kabızlık da hamileliğin ilk görülen belirtilerindendir. Prejesteron seviyesindeki artış, besinlerin bağırsaklardan daha yavaş geçmesine ve böylece kabızlığa sebep olmaktadır.
  11. Burun tıkanıklığı: Hormon seviyelerindeki ve kan üretimindeki artış burundaki mukoza zarının şişerek kurumasına ve kolayca kanamasına sebep olabilir. Bu durum da burnunuzun tıkanmasına ya da daha çok akmasına sebep olur.
  12. Hamileliğiniz boyunca doğum öncesi vitamin hapları almak, diyetinizdeki besinsel boşlukların doldurmasına yardımcı olduğu için çok önemlidir. Doğum öncesi vitamin hapları çeşitli mineral ve vitaminleri içerir. Bunların en önemlileri, kalsiyum, demir ve folik asittir.
  13. İdeal olarak, hamilelikten en az 3 ay önce günde 400mg folik asit takviyesine başlamanız gerekmektedir- eğer hala başlamadıysanız hemen başlayın.  Folik asit, bebeğinizin ayrık omurga gibi herhangi bir sinir yolu rahatsızlığı geçirme riskini %75 azaltan temel bir B vitaminidir.
  14. Kalsiyum da hamileler için çok önemlidir. Hamile kadınların kemik yoğunluğunun korunmasına ve bebeğin de böylece kalsiyumdan beslenmesine olanak sağlar.
  15. Demir, kanın ana bileşenidir. Hem anneye hem de bebeğe oksijeni kan taşır. Eğer doğum öncesi vitaminleri arıyor ve doktor reçeteniz yok ise, elinizdekileri de kullanabilirsiniz.

1 Haftalık Hamilelik İçin Sağlıklı Beslenme Planı

Hamile bir kadın, sağlığını korumak için kendisine bütün ana besinleri, vitamin ve mineralleri sağlayan bir beslenme planı takip etmek zorunda olduğu gibi aynı zamanda da doğmamış çocuğunun gelişimini destekleyen besinler de tüketmelidir. Normal sağlıklı bir kadın günde 2100 kaloriye ihtiyaç duyarken, hamile bir kadın bir günde yaklaşık olarak 2500 kaloriye ihtiyaç duyar.

Karbonhidratlar, Yağlar ve Proteinler

Dengeli beslenme düzeni bütün besin gruplarını içeren besinlerden oluşur. Yani bunlar karbonhidratlar, yağlar ve proteinlerdir. Hamile bir kadın karbonhidratlar açısından zengin besinleri tercih etmelidir. Bu yüzden de patates, ekmek, makarna, mısır, pirinç ve tahılları tüketebilir. Sağlıklı yağlar için, yemek pişirirken zeytinyağı, kanola yağı gibi yağları kullanabilir. Sert kabuklu yemişler ve balık da sağlıklı yağ kaynaklarıdır. Protein için, et, yumurta, balık, bezelye ve süt ürünleri tüketebilir.

Lif

Hamilelikte kabızlık yaygın olduğu için, kabızlığı önlemek adına hamile kadınlar lif açısından yüksek besinleri diyetlerine eklemelidirler. Tam tahıllı ekmek, pirinç, makarna, tüm sebze ve meyveler ve mısır gevreği lif bakımından zengindir.

Kalsiyum

İyi ve dengeli bir beslenme planı, günde 4 porsiyon kalsiyum içeren besin tüketimi olmadan eksik olur. Hamile bir kadın yaklaşık olarak günde 1300-1400mg kalsiyum tüketmelidir. Her gün 2 bardak süt için yahut 2 kase yoğurt tüketin.

Demir

Demir içeriği bakımından yüksek besinler, hamilelikte olmazsa olmazdır çünkü vücuda plasenta için ekstra kan üretimine katkı sağlarlar. Brokoli, ıspanak, kepek ekmeği ve müsli demir bakımından yüksek besinlerdir.

Vitamin C ve Vitamin A

Hamile bir kadın, günde en az bir tane C ve bir tane A vitamini içeren bir besin tüketmelidir. C vitamini bakımından zengin besinler portakal, çilek, papaya, karnabahar, brokoli, yeşil biber, brüksellahanası ve greyfurttur.  A vitamini bakımından zengin besinler ise ıspanak, havuç, tatlı patates, turp, kayısı ve balkabağıdır.

Folik Asit

Folik asit (B9 vitamini) bebeğin sinir sistemi gelişimi açısından büyük önem taşır.  Sinir yolu hastalıkları ve doğumsal rahatsızlıklarının oluşumunu engeller. Hamile bir kadın folik asit bakımından zengin besinler tüketmeye başlamalıdır. Bunlar yeşil sebzeler, mercimek, portakal suyu, arpa, bezelye, pirinç ve fasulyedir.

Hamilelik Testi Kaç Günde Belli Olur, İlişkiden Kaç Gün Sonra Bakılır

Evde Hamilelik Testi, Doğal Gebelik Testi Evde Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Tıklayınız

Cinsiyet Belirleme Testi Evde Cinsiyet Belirleme 16 Günde Cinsiyet Tahmini Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...