Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Kilosu, Boyu Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mavi Kadın>Anne çocuk>30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Kilosu, Boyu Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 haftalık gebelikle beraber bebekte pek çok değişim meydana gelir. Bebeğinizin boyutu artık iri bir lahana büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebeğin görüntüsü artık

30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Kilosu, Boyu Dikkat Edilmesi Gerekenler

30 haftalık gebelikle beraber bebekte pek çok değişim meydana gelir. Bebeğinizin boyutu artık iri bir lahana büyüklüğüne ulaşmıştır. Bebeğin görüntüsü artık doğum sonrası görüntüsüne çok yakındır. Hamileliğin 30. Haftasında olan değişimleri Kadın Doğum Doktorları şöyle anlatıyor;

30. Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu ve Kilosu Ne Kadar Olmalıdır? Kadın Doğum Doktoru Serkan Oral Anlatıyor

Bebek artık bu haftada yaklaşık olarak 40 cm’e ulaştı. Ağırlığı ise ortalama 1300 gram civarındadır.

30. Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olacak? Kadın Doğum Doktorları Anlatıyor

  1. Hamilelikte 30. Haftada bebek artık doğmaya hazır olduğunu hissettirir. Bebeğin akciğerleri dışında hemen hemen her şeyi oluşmuştur. Kaşları, kirpikleri, saçları artık iyice son şeklini almıştır. El ve ayaklarını da her zamankinden daha çok oynatır.
  2. 30. gebelik haftasında bebeğin beyni ve sinir sistemi gelişimini tamamlamıştır.
  3. Bebeğin tırnakları da içinde bulunulan gebelikte 30. hafta oldukça uzamıştır ve vücudu ile temas ettiği halde kendine çizebilme olasılığı vardır.
  4. Erkek bebeklerde testisler skrotuma 30. haftada iner.
  5. Bebeğin aktif el, kol, ayak hareketleri oldukça rahat bir şekilde fark edilir.
  6. Hamilelikte 30. Haftada bebek hareketleri sayılarak çocuğun sağlığı hakkında kabaca bilgi edinmek mümkündür. Bebek bir gün içerisinde, annenin uyanık olduğu yaklaşık 12 saatlik süre boyunca 10 kez hareket ediyorsa bu olumlu olarak yorumlanır. Bebek hareket etmiyor veya az hareket ediyorsa doktorunuza danışmalısınız.
  7. Hamilelikte 30. Haftayla birlikte bebek de çevresinin farkına varmaya başlar. Rahmin içi genellikte zifiri karanlık gibi düşünülse de, aslında bir miktar ışık geçirir; anne adayının bulunduğu çevreye bağlı olarak aydınlık veya karanlık olabilir ve bebek bunun ayrımını yapabilir.
  8. Hamilelikte 30. Haftada bebekte gözyaşı bezinde gözyaşı üretimi başlar. Gözler artık iyice oluşmuştur hatta anne karnında ilk gözyaşını bile dökebilir.
  9. Gebeliğin 30. Haftasında bebek vücut ısısını ayarlayabilir. Diafram kası ile solunum hareketleri yapmaya başlar.Ancak  kendisi için gerekli olan oksijeni doğuma kadar plasentadan alacaktır.
  10. Gebelikte 30. Haftada kan hücresi üretimi artık karaciğer tarafından değil, tamamıyla kemik iliği tarafından yapılmaya başlanır.
  11. Hamileliğin 30. Haftasında bebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen ince tüyler yavaş yavaş kaybolmaya başlarken, el ve ayak tırnakları da uzamaktadır.
  12. Bebeğin ağırlığı doğumda olacağı ağırlığın üçte ikisine ulaşmıştır.
  13. Bebekteki görme duyusu da 30. gebelik haftasında hızla gelişimine devam ediyor. Bu gelişim doğum sonrası da devam edecek.
  14. 30. haftayla beraber bebeğiniz mikroplarla savaşabilmek için kendi antikorlarını üretmeye başladı

30 Haftalık Gebelikte Anne Adayında Nasıl Değişimler Yaşanmaktadır?

30 haftalık gebelikte anne adayında yaşanan değişimler şunlardır;

Not: Bu makalemiz 2 sayfadan oluşmaktadır. "Sonraki Sayfa" yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.   

 

30 Haftalık Gebelikte Anne Adayında Nasıl Değişimler Yaşanmaktadır?

  1. 30 haftalık hamilelikte anne adayının sık sık idrara çıkma durumu meydana gelir, bebek artık büyümüş ve idrar kesesine baskı yapmaktadır. Bu nedenle anne adayı hem idrar yolları enfeksiyonuna yakalanmaya çok müsaittir hem de sık sık idrara çıkarak sıkıntılı bir dönem içerisindedir.
  2. Hamilelikte 30. Haftada uyku problemi yaşayabilir ve biraz yorgunluk hissi duyabilirsiniz .
  3. 30 haftalık gebelikte anne adayının nefes darlığı çekmeye başlaması normaldir. Hareketleri yavaşlar ve çabuk yorulur.
  4. 30 haftalık hamilelikte  anne adayı çok terliyebilir ve sürekli hararet sıkıntısı olur. Dikkatli olunmalı ve yaz dönemi ise dışarıda güneşin altında çok kalınmamalıdır. 30 haftalık gebelikte hamile anne adayı eğer kış mevsiminde ise dışarı fazla çıkmamalı ve buzlu alanlarda dolaşmamalıdır.
  5. Gebelikte 30. Haftada rahmin önemli damarlara baskı yapması neticesinde oluşan varisler sizi oldukça rahatsız edebilir. Kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Ancak merak etmeyin doğum bittikten sonra varislerden eser kalmayacaktır.
  6. Anne adayı 30. gebelik haftasın büyüyen göbeği ile birlikte değişen ağırlık merkezi nedeni ile ve hormonal değişikliklerden dolayı  gevşeyen bağ doku ve eklemlerden kaynaklı olarak dengesini kaybedebilir. 30. gebelik haftasında anne adayının daha geniş, topuksuz ve rahat ayakkabılar giymesi tavsiye edilmektedir.
  7. Annelerde büyümüş rahim ve ağırlaşmaya başlayan bebeğimizin ortaya çıkardığı bir takım sorunlar olabilir. Bel, sırt, kalça eklemlerinde ağrı, oturma ve kalkmada zorluk, yatış pozisyonunda sıkıntı ve uykuya geçmede zorlanmalar olabilir.

30 Haftalık Hamilelikte Anne Adayına Tavsiyeler, Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Yatarken vücudunuzu desteklemek için etrafınıza uygun yastıklar koymaya çalışın. Eşiniz uyumadan önce ağrıyan vücut yerlerinize masaj yapabilir. Sıcak bir duş rahatlamanıza yardımcı olabilir. Gün içinde yeterli su için, ama uyumadan 1 saat öncesinden su içmeyi kesin. Eğer bunlar rahat uyumanızı sağlamıyorsa, doktorunuza başvurabilirsiniz.
  2. Hamilelikte 30. Haftada gün içinde hareketlerinize dikkat etmelisiniz. Mesela ayaklarınızı altınıza toplayarak oturmayın,  uzun süre ayakta veya aynı pozisyonda kalmayın
  3. Hamilelikte 30. Haftada rahminiz genişlediğinden rektumunuza baskı uygular ve bu da kasa kontrolünü zayıflatarak, kontrolsüz gaz çıkışına neden olabilir.  Kabızlığı önlemek için bol miktarda su tüketin.
  4. Bu hafta gebeliğin diğer haftalarında olduğu gibi anne adayı cep telefonu ile uzun süre konuşmamaya ve yatak odasında telefon bulundurmamaya özen göstermelidir.
  5. Gebelikte 30. hafta bacaklarda meydana gelen varis için destekleyici külotlu çorap veya likralı pantolonlar giyebilir, ayak yukarı kaldırabilir, fazla kilo almamaya özen gösterebilir. Bütün bu yapılanlar varislerin giderilmesinde fayda sağlamaktadır.

Gebelikte 30. haftada bebeğin ultrason görüntüsü nasıldır?

Bebek bu dönemde artık doğmaya hazır olduğunu hissettirir. Akciğerleri dışında hemen hemen her şeyi oluşmuştur. Kaşları, kirpikleri, saçları artık iyice son şeklini almıştır. El ve ayaklarını da her zamankinden daha çok oynatır. Gebelikte 30.haftada yapılacak olan ultrasonografi sonucunda bebeğinizin mimikleri, kaşlarını hareket ettirmesi ve göz kapaklarını kapatıp açması net olarak görülecektir

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

30 Haftalık Bebek Görüntüsü, Kilosu, Boyu Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

 


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...