Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

4, 5, 6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu, Ek Gıda Tarifleri, Listesi

Mavi Kadın>Anne çocuk>4, 5, 6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu, Ek Gıda Tarifleri, Listesi

Yeni anneler, özellikle ilk çocuğunu büyüten annelerin merak ettiği konulardan biride ek gıdalara nezaman ve nasıl geçmeleridir. Bu yazımızda bunların yanında

4, 5, 6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu, Ek Gıda Tarifleri, Listesi

Yeni anneler, özellikle ilk çocuğunu büyüten annelerin merak ettiği konulardan biride ek gıdalara nezaman ve nasıl geçmeleridir. Bu yazımızda bunların yanında bebekler için ek gıda tabloları ve listelerinide bulacaksıznız. Ayrıca ek gıdaya geçiş hakkında doktorların verdiği yanıtlarıda bulacaksınız.  

Sual: Bebeklerde Ek gıdaya geçiş nasıl olmalı, bilgi verir misiniz?

CEVAP

Doktor Aynur Dikeç Çetin’in cevabı: (Yeni doğan bebek için en ideal besin anne sütüdür. Çocuklar, 2 yaşına kadar emzirilmelidir. Anne sütü bebeğin tüm besin ihtiyacını ilk 6 ay tamamen karşılar. Bu süre içinde başka ek besine ihtiyaç yoktur. Altıncı aydan sonra, anne sütü alan bebeklere ek gıdalar başlanmalıdır. İlk 6 ay sadece anne sütü vermelidir.

6. ayı dolunca (ilk başlanacak ek gıda yoğurttur)

  1. Anne sütü
  2. Yoğurt
  3. Meyve suyu, sebze suyu
  4. Yumurta sarısı (1/4 oranında)
  5. Pekmez verilebilir)

Doktor Nuray Kuyrukçu’nun cevabı: (Bebeğinize ek besin olarak taze sıkılmış elma suyu (alerjik etkisinin düşük olması nedeniyle), sebze püreleri, Yumurta sarısının 1/8'i ile başlayıp,  günden güne artırarak 1 yumurta sarısına kadar çıkılır. Yoğurt, tarhana ve sebze çorbaları. Taze olarak evde hazırladığınız yoğurtlar. Bu besinlerden herhangi biri ile başlayabilirsiniz. Önemli olan; Her gün sadece bir yeni ek besine başlamanız ve bebeğinizin alerjik vb. tepki verip vermediğini incelemeniz.)

Sual: Merhabalar 7 aylık oğlum 9.120 gr. ayına göre iri bir bebek. Hala beslenmesinin %60-70.i anne sütü.2 aydır ek besinleri veriyorum. Pediatristimiz 4-4,5 saat arayla beslememi söyledi. Siz ne dersiniz,ek besinlerde neler vereyim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Hadi Geylan'ın cevabı: (Yaşına göre ki̇losu normal. Obez olarak kabul etmi̇yoruz. Annesütüne 2 yaşını bi̇ti̇rene kadar devam edi̇ni̇z. Fakat annesütünün besi̇n i̇çeri̇ği̇ onun geli̇şi̇mi̇ i̇çi̇n yeterli̇ gelmeyecekti̇r. bu sebeple ek gıdalara başlamanız yeri̇nde olmuş.

Günde annesütü dışında 4-5 öğün vermeni̇z yeterli̇ olacaktır.

  1. Kahvaltıda (saat 9-10 gi̇bi̇): Yoğurt, bi̇sküvi̇, pekmez-reçel, yumurta sarısı
  2. Öğle(saat.12): Çorbalar veya ezi̇lmi̇ş yemekler(i̇çi̇nde ezi̇lmi̇ş et-köfte)
  3. Öğleden sonra(16.00): Anne sütü+ yoğurt (evde hazırlanmış taze yoğurt)
  4. Akşam(18.00): Meyve suyu veya püresi̇+ i̇çi̇ne 2-3 tatlı kaşığı pekmez
  5. Akşam (21.00):Muhallebi veya ezi̇lmi̇ş yemekler (i̇çi̇nde ezi̇lmi̇ş et)
  6. Gece: Anne sütü)

Sual: Benim 4 ayını 2 gün sonra dolduracak bir bebeğim var. Çalışıyorum sütümü sağıp bakıcıya bırakıyorum ancak yetmediğinde biberon maması da veriyor. 4. ayı dolunca ek gıda vermeli miyiz vermeliysek ne verelim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı: ( Bu konuda cevabım şudur;

Not: Bu makalemiz 3 sayfadan oluşmaktadır. "Sonraki Sayfa" yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.   

 

Sual: Benim 4 ayını 2 gün sonra dolduracak bir bebeğim var. Çalışıyorum sütümü sağıp bakıcıya bırakıyorum ancak yetmediğinde biberon maması da veriyor. 4. ayı dolunca ek gıda vermeli miyiz vermeliysek ne verelim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı: (Çocuğunuza verebildiğiniz kadar anne sütü vermeye çalışın.Veremiyorsanız ek gıdalara geçebilirsiniz. Taze meyve suları,yoğurt,sebze çorbaları bir bir alıştırarak verebilirsiniz.)

Sual: 4 aylık kızım mamadan tiksindi ne yaptıysam içiremedim. İçine çay kaşığının ucuyla şeker kattım biliyorum ki yaptığım yanlış ve mamayı içti. Mamayı nasıl tatlandırabilirim. Hiç anne sütü almadı. Ne yapayım?

CEVAP

Çocuk Doktoru Nuran Gürses’in cevabı: (Bebeğiniz 4 aylık olduğu için ek gıdalara başlayabilirsiniz doktorunuzun önerisi ile meyve suları ve meyve püreleri verilebilir.)

Sual: Bebeğim 7 aylık yeni yeni ek gıdalara geçmeye başladım. Ama ne vereceğimi bilmiyorum. Elma püresi ve havuç verdim şimdilik. Bana örnek bir menü verirseniz çok sevinirim

CEVAP

Dr. Birgül Mutlu’nun cevabı: (Ek gıda olarak ilk önerdiğimiz besin yoğurttur. Sabah kahvaltıda peynir, reçel, yumurtanın sarısı, cici bebe bisküvisi, öğlen sebze çorbası, ikindi öğününde yoğurt, akşam muhallebi verebilirsiniz. Anne sütüne 2 yaşına kadar devam edin. Meyve sularından ilk elma suyunu öneriyoruz. Ayrıca havuç suyu da çok yararlı. Bal 2 yaşına kadar vermeyin.)

Sual: Bebeğim 5,5aylık ek gıdalara başlamak istiyorum neler verebilirim ve yoğurt ne kadar vermeliyim ilk kez vereceğim ne ölçüde vermeliyim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Eliya Benbiçaço’nun cevabı: (Meyve, sebze püreleri, kaşık mamaları verebilirsiniz.Bir tatlı kaşığı ile başlayın, yavaş yavaş arttırın.)

Sual: 5.5 aylık bebeğime sütüm yetmediği için ek gıda vermeye başladık verdiğimiz besinlerin en fazla miktarı ne olmalıdır, bebek bir besine alıştığında yemeği red edene kadar mı vermeliyiz yoksa miktarı biz mi ayarlamalıyız ?

CEVAP

Çocuk Doktoru Eliya Benbiçaço’nun cevabı: (Meyve püresi, yoğurt 1 çay bardağı ,sebze püresi, kaşık maması 1 su bardağı miktarda verilir.)

Dr. Müge Özyurt’un cevabı: (Bebeğinizin doğum ağırlığı ve şuaki ağırlığını bilseydik daha doğru bi yaklaşımda bulunabilirdim. Fakat genel olarak ilk kez tamamlayıcı besine başladığımız bebeklerde evde hijyenik koşullarda hazırlanmış taze sıkılmış meyve suyu ve yoğurt tercih etmekte fayda var. Bu aylardaki bir bebeğin mide kapasitesi 180-210ml kadardır. Bebeğinizi gün 4-6 kez, bir seferde belirtttiğim miktarı aşmayacak şekilde besleyebilirsiniz. Anne sütüne ilave olduğundan mide kapasitesini aşmamak için 50ml gibi az miktarlarda vermenizde bir sakınca yoktur. Bebeğinizin besin alımı, tüketimine ve aldığı anne sütünün miktarına göre dengeleyebilirsiniz.)

Not: Bu makalemiz 3 sayfadan oluşmaktadır. "Sonraki Sayfa" yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.   

 

Sual: (5 aylık ikiz kız bebeklerim var ek gıdaya başladım.anne sütü ve mama veriyorum bana bir ek gıda listesi önerirseniz sevinirim)

CEVAP

Çocuk Doktoru Halit Özkaya’nın cevabı: (5 Aylık bebek beslenmesi;

  1. Aldığı sürece anne sütü verilmelidir. Hazır mama günde iki öğün 20-30 ml/kg verilebilir.
  2. Meyve püresi: Yine günde bir öğün mevsim meyvelerinden herhangi birisi püre şeklinde verilmelidir.
  3. Sebze çorbası: Öğle öğününde 1-2 tatlı kaşığından başlanarak, yavaş yavaş artırılarak verilmelidir. (saat 12.00-13.00)
  4. Sebze çorbasının hazırlanışı: 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, 1 ortaboy patates konarak ağzı kapalı olarak pişirilir. İndirildikten sonra tel süzgeçten geçirilerek içerisine 1 tatlı kaşığı irmik ilave edilir, bir miktar pişirilir. (veya 4 su bardağı su, 2 ortaboy havuç, bir ortaboy patates, bir tatlı kaşığı pirinç konarak ağzı kapalı olarak pişirilir.) Bebek bu çorbaya alıştıktan sonra mevsim sebzelerinin diğerleri eklenebilir.
  5. Yoğurt: İkindi öğününde verilmelidir. 1-2 tatlı kaşığı başlanır ve miktarı zamanla artırılır. (Saat 15.30-16.00) Vereceğiniz yoğurdun pastörize sütten mayalanması tercih edilmelidir.
  6. Muhallebi: Gece yatmadan önce verilmelidir. (Saat 20.00) Muhallebi hazırlarken 1 su bardağı su, 2-3 tatlı kaşığı pirinç unu ile karıştırılarak iyice pişirilir. Ateşten indirildikten sonra 6-8 ölçek mama ilave edilir.

6 AYLIK BEBEĞİN BESLENMESİ

  1. Anne sütü bebek aldıkça verilmelidir.
  2. Hazır mama günde iki öğün 20-30 ml/kg verilmelidir.
  3. Meyve püresi: 1 öğün (10.00)
  4. Sebze püresi: 1 öğün (12.00-13.00)
  5. Yoğurt: 1 öğün (16.00)
  6. Muhallebi: 1 öğün (20.00)

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

Bebek Kahvaltısı 6-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Menüsü Örnekleri Tıklayınız

5, 6 Aylık Ve Üstü Bebekler İçin Sebze Çorbası TarifleriTıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...