Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

4 Aylık Bebek Ne Yer? 4 Aylık Bebek Beslenme Ve Ek Gıda Tablosu

Mavi Kadın>Anne çocuk>4 Aylık Bebek Ne Yer? 4 Aylık Bebek Beslenme Ve Ek Gıda Tablosu

Bebeğiniz 4 Aylık ise ve 4 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, 4 aylık bebek neler yer? Hakkında bilgi almak istiyorsanız, İşte Çocuk Doktorlarının bu konuda

4 Aylık Bebek Ne Yer? 4 Aylık Bebek Beslenme Ve Ek Gıda Tablosu

Bebeğiniz 4 Aylık ise ve 4 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı, 4 aylık bebek neler yer? Hakkında bilgi almak istiyorsanız, İşte Çocuk Doktorlarının bu konuda verdikleri bilgiler;

Sual: Bebeğim 4 aylık oldu ek besine hangi gıdalardan başlamalıyım?

CEVAP

Çocuk Doktoru İlhan Asya Tanju'nun cevabı: ( Şayet bebeğinizin kilo alımı yeterli ise ilk 6 ay yalnızca anne sütü yeterlidir. Ek gıda vermenize gerek yok. Ancak yetersiz ise ek gıdalara geçebilirsiniz. Bunu bebeğin kilo alımına göre karar veriniz)

Çocuk Doktoru Rıdvan Güçlü’nün cevabı: (Elma suyu  ve sütlü pirinçli kaşık mamalarıyla başlamanızı tavsiye ederim.)

Sual: Oğlum 4 aylık ek gıda önermediğinizi yazmışsınız. sütüm yetmiyor. Bir günde ne kadar mama vermeliyim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (3-4 saatte bir 100-150 ml kadar beslenmelidir.)

Sual: Bebeğim 4 aylık. Ek gıdaya başlamalı mıyım? Günde 500 ml aptamil 1 mama veriyorum ve anne sütü alıyor. Normal kilosunda, neler vermeliyim ve neler vermemeliyim? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

CEVAP

Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı: (Mamayla beslendiği için 4. ayını bitirince ek gıdaya başlanabilir. Taze meyve suları, yoğurt, muhallebi sebze çorbaları azdan başlayıp gittikçe arttırarak ve birine alıştırdıktan diğerine geçerek verilebilir.)

Sual: 4 ve 5 aylık bebek beslenmesi nasıl olmalı? Sütüm yetmiyor

CEVAP

Çocuk Doktoru Ali Muslu’nun cevabı:

Verilecek ek gıdalar

  1. Meyve Suyu veya püresi
  2. Sebze çorbası
  3. Muhallebi

Meyve suları ve pürelerinin hazırlanışı

Kullanılacak Meyveler; Elma, armut, şeftali, muz, havuç da meyve suyu olarak verilebilir. Elma, armut, havuç, şeftali gibi meyveleri yıkayın, sıcak suda 1 dk kadar bekletin kabuklarını soyun, meyve sıkacağında veya cam rendede rendeleyin ve bir tülbentten geçirin ve verin. Meyve sularını günde 1 veya 2 kez verebilirsiniz, ilk 15 gün sadece meyvelerin sularını verin, sonraki günlerde meyveler püre halinde de verilebilir,önceden biberon kullanmış bebeklere meyve suları biberonla verilir, hiç biberon kullanmamış bebeklere ise mümkün olduğunca kaşık veya suluk ile vermeye çalışın. Meyve püresi yaparken cam rende kullanmaya özen gösterin ,içine şeker katmayın. Gaz yapan meyve sularını(portakal,mandalina,kivi),kabızlık yapan meyveleri(muz gibi)şikayet durumuna göre seyrek verin,hazır meyve sularını vermeyin. Verilecek miktar giderek artırılarak 6. ay civarında 100 ml. Ye çıkarılabilir.

Sebze Çorbasının Hazırlanışı

Kullanılacak sebzeler; Patates, havuç, kabak,taze fasulye,ıspanak, kereviz, maydanoz,dereotu,brokoli. bu aylarda verilebilir. Vereceğimiz sebzeleri önce teker teker ve az miktarlarda 2-3 gün aralıklarla verip alerji yapıp yapmayacağını gözlemlemeliyiz. Daha sonra alerji yapmayan sebzelerle 2’li, 3’lü karışımlar halinde sebze püreleri, sebze çorbaları hazırlayabiliriz. Hazırlanışı: Tüm sebzeleri hazırlanmadan önce yıkayın, kabuklarını soyun,ayıklayın.

2 büyük çay fincan suyu tencereye koyun, kabuğu soyulmuş 1/2 havuç ve 1/2 patatesi doğranmadan tencereye koyun ağzını kapatın, normal tencerede 40-45 dk kısık ateşte pişirin,üzerine 1 tatlı kaşığı irmik ilave edin ve 5 dk daha pişirin(düdüklü tencerede 1 fincan su koyun ve 10 dk pişirin ve irmiği en baştan ilave edin) ocaktan alın suyuyla birlikte tamamını robottan geçirin veya çatalla ezin, biraz soğuyup ılık olunca yedirin, bu hazırlanan çorbadan ilk gün 2-3 tatlı kaşığı, 2. gün 4-6 tatlı kaşığı verin, pişirdiğiniz çorbayı 24 saatten kısa bir zaman aralığında tüketin(her gün taze hazırlayın), ilk gün konulan sebzelere ilaveten 2. gün yarım kabak ve 2-3 adet taze fasulye de ekleyin, bundan 8-10 tatlı kaşığı verin ve her gün verilen miktarı artırarak 1 ayda toplam 1 çorba kasesi verecek duruma gelin, sebze püreleri yedirilirken önemli olan eklenen sebzelerin bebeğinizde vereceği tepkilerdir. Allerjik reaksiyonlar, gaz, kabızlık, ishal durumlarını yakından takip edin.

Muhallebinin Hazırlanışı

Sade İnek sütü 1 yaşına kadar kullanılmamaktadır. Fakat muhallebi yaparken kullanılabilir. Ayrıca muhallebi hazır formül mamalarla da hazırlanabilir.

Hazırlanışı:1 çay bardağı(100 ml)suyu küçük bir tencereye veya cezveye koyun,üzerine 2 tatlı kaşığı pirinç unu ekleyin ve ocakta karıştırın yoğunlaşmaya başlayınca altını kısarak 5 dk karıştırarak pişirin. Pişme bitince ocağı kapatın, tencere veya cezveyi kenara alın, soğumasını bekleyin, üzerine 1/2 çay bardağı kaynamış, soğutulmuş inek sütü(cam şişede günlük pastörize veya temiz, taze köy sütü) veya hazır mamadan 6 ölçek katın. İlk muhallebiye başlarken, bebeğinize muhallebiyi 2-3 tatlı kaşığı verin sonradan miktar artırarak 1 ayda 1 çorba kasesi verecek miktara gelin. Bu aylarda muhallebi öğünü yerine sütlü pirinçli kaşık maması da kullanılabilir.

4 ve 5 Aylık Bebek Beslenme Ve Ek Gıda Tablosu (1. Örnek Menü)

  1. 08 00-09 00 Anne sütü(anne sütü alamayanlar formül mama)
  2. 10 30-11 00 Meyve Suyu, püresi
  3. 12 30-14 00 Sebze Çorbası,
  4. 16 00-17 00 Anne sütü(anne sütü alamayanlar formül mama)
  5. 19 00-20 00 Muhallebi
  6. 23 00-24 00 Anne sütü(anne sütü almayanlar formül mama)

Gece boyunca uyuyan bebeğinizi özel olarak mama vermek için uyandırmayın. Eğer bebeğiniz uyanırsa anne sütü(anne sütü almayanlar formül maması) ile besleyebilirsiniz. Sebze çorbası ve muhallebiye ilk alıştırdığımız birkaç gün, birkaç kaşık verdiğimiz yemekle bebek doymayacağı için, o öğünler ilk önce denenecek gıdalar tattırıldıktan sonra yine anne sütü ve formül mama ile öğün tamamlanmalıdır. Artan gıdaları bekletmeyin. Ek gıdaları verirken bu gıda çeşitlerinin dışına çıkmayın, diğer gıdaların sonraki aylarda verileceğini unutmayın.)

4 AYLIK BEBEK BESLENME TABLOSU (2. Örnek Menü)

BESLENME SAATİ            ANNE SÜTÜ VARSA                   ANNE SÜTÜ YETERSİZSE                        ANNE SÜTÜ YOKSA

07:00                                  Anne Sütü                                 Anne Sütü                             150 cc. Hazır Mama

10:00                                  Anne Sütü                         150 cc. Meyve Püresi                     150 cc. Hazır Mama

13:00                            150 cc. Sebze Çorbası             150 cc. Sebze Çorbası                   150 cc. Sebze Çorbası

16:00                                   Anne Sütü                                 Anne Sütü                             150 cc. Hazır Mama

19:00                       150 cc. Yoğurt ve Meyve Püresi   150 cc. Yoğurt ve Meyve Püresi        150 cc. Yoğurt ve Meyve Püresi

22:00                                   Anne Sütü                         150 cc. Muhallebi                           150 cc. Muhallebi

Gece Uyanırsa                     Anne Sütü                                 Anne Sütü                              150 cc. Hazır Mama

 

Meyve Püresi Hazırlama: Mevsimine göre meyveler (elma, kivi, şeftali, mandalina veya muz) rendelenir veya çatalla ezilir. Vitamin kaybı olmaması için bekletilmeden verilmelidir.

Sebze Çorbası Hazırlama: 1 su bardağı kadar mevsimlik sebze (taze kabak, bezelye, ıspanak, karnabahar, brokoli, lahana, pazı, enginar vs. ) orta boy yarım patates ve orta boy bir tane havuç yıkanıp, soyulup ayıklanır. Pişirmeye yakın doğranır. Az suda ağzı kapaklı olarak haşlanır. Haşlanan sebzeler ezildikten sonra kaynatma suyu ile karıştırılır. Her 100 cc’lik sebze çorbası için 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilir.

Yoğurt Hazırlama: 1 su bardağı pastorize süt kaynatılır. Cam bardakta el değebilecek sıcaklığa gelene kadar bekletilir. 1 çay kaşığı yoğurt ilave edilir. Üzeri örtülür, kımıldatılmadan 3-4 saat bekletilir.

Muhallebi Hazırlama: 1 su bardağı suya 2 tatlı kaşığı pirinç unu atılır. Karıştırılarak pişirilir, muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır. 1 tatlı kaşığı pekmez ve 5 ölçek “Devam Maması” ilave edilerek karıştırılıp ılıtılır.

Dikkat: bebeğiniz kaşıkla verdiğiniz gıdalara karşı ilk günler istemez davranacak ve tepki gösterecektir. Lütfen sabırlı olunuz ve yemediği öğünü atlamayınız. 15 dakikalık moladan (!) sonra savaşınıza kaldığınız yerden devam ediniz.

4. Aylık Bebek Beslenmesi Yemek Tarifi

Malzemeler

  1. 1 tane havuç
  2. 1 tane patates
  3. 3 çay bardağı su
  4. 2. 5 tepeleme yeme kaşığı arı mama sütlü pirinçli
  5. 1 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvıya

4 Aylık Bebek Beslenmesi  Tarif & Yapılışı

Öncelikle havucumuzun ve patatesimizin kabuklarını soyup, ufak ufak doğrayıp, küçük bir tencerede suda haşlıyoruz. Bir yan dan da pirinç mamamızı yapıyoruz. Onun içinde, suyu ve pirinç ununu bir tavaya koyup pişiriyoruz. Önce yüksek ateşte kaynayana kadar karıştırıyoruz, kaynadıktan sonrada kısık ateşte 2- 3 dk daha pişirip altını kapatıyoruz. Pişen sebzeleri süzdürüp bir kapta bardağın altıyla veya blenderla ezip püre yapıyoruz. Daha sonra pişen pirinç mamamızla sebzeleri karıştırıp, içine bir yemek kaşığı sıvı yağ yahut zeytinyağ döküyoruz.

Not: Çocuk doktorunuza yahut Sağlık Ocağı Aile hekiminize  danışmadan 4 aylık bebeğiniz için ek gıdaya geçmeyin.

4, 5, 6 Aylık Bebek Ek Gıda Tablosu, Ek Gıda Tarifleri, Listesi Tıklayınız

4 (Dört ) Aylık Bebek Gelişimi Nasıl Olmalı 4 Aylık Bebek Neler Yapar? Tıklayınız

4 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Beslenmeli Ve Kaç Saat Arayla Emer? Tıklayınız

4 Aylık Bebek Boy Kilo Ve Baş Çevresi Ölçüleri Kaç Olmalı? Tıklayınız

4 Ay Aşısı Nedir, 4 Ay Aşısıyla İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...