Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

4lü Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalı Dörtlü Tarama Testi Yaptıranlar

Mavi Kadın>Anne çocuk>4lü Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalı Dörtlü Tarama Testi Yaptıranlar

4lü Tarama Testi, hamilelik süresince bebeğin down sendromu, nöral tüp defekti ve Trizomi 18 anansefali gibi doğuştan bir hastalığa sahip olup olmadığını

4lü Tarama Testi Riskli Çıkanlar Ne Yapmalı Dörtlü Tarama Testi Yaptıranlar

4lü Tarama Testi, hamilelik süresince bebeğin down sendromu, bebeklerde beyin hasarı, nöral tüp defekti ve Trizomi 18 anansefali gibi doğuştan bir hastalığa sahip olup olmadığını belirlemek için kan örneği alınarak yapılan bir testtir. 4lü Tarama Testi- 4lü test olarak da bilinir- hamile bir kadının kanında bulunan 4 bileşeni inceleyen bir doğum öncesi testidir. Bunlar:

  1. Alfa-fetoprotein (AFP): gelişmekte olan bebeğin ürettiği bir proteindir.
  2. İnsan Koryonik Gonadotripini (HCG): plasenta tarafından üretilen bir proteindir.
  3. Estriol: plasenta ve bebeğin karaciğeri tarafından üretilen bir hormondur.
  4. Inhibin-A : inhibin-A , plasenta ve yumurtalıklar tarafından üretilen bir proteindir.

4lü Tarama testi hamileliğin 15. Ve 20. Haftaları arasında uygulanmalıdır. İdeal olarak, 15. Ve 18. Haftalar arasında da uygulanmaktadır. Test, fetüsün beyninde, omuriliğinde ve merkezi sinir sistemindeki (sinir yolu) diğer sinir dokularında herhangi bir genetik bozukluk veya sorun olup olmadığını ölçer.

4’lü Tarama Testi Nasıl Uygulanır?

4lü Tarama Testi, yaklaşık 5-10 dakika süren anneden alınan kan örneğiyle uygulanır. Kan örneği incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Sonuçları almak birkaç günü bulabilir.

4’lü Tarama Testinin Anneye Ya da Bebeğe Yan Etkileri Nelerdir?

Kan alırken oluşan rahatsızlığın dışında, 4lü tarama testinin herhangi bir yan etkisi ya da bilinen bir riski bulunmamaktadır. Annenin kanıyla uygulanan doğum öncesi yapılan bir testtir.Test herhangi bir düşük riskine ya da diğer hamilelik komplikasyonlarına sebep olmaz.

4’lü Tarama Testi Ne zaman Yapılır?

  1. 4’lü Tarama Testi hamileliğin 16. Ve 18. Haftaları arasında uygulanır.
  2. Bütün hamile kadınlara bu testi yaptırılması tavsiye edilir fakat özellikle şu durumlarda yaptırılması daha çok gereklidir:
  3. Doğumsal kusurları olan bir aile geçmişi varsa
  4. Hamilelik sürecinde zararlı ilaç veya hap kullanılmışsa
  5. Diyabet ya da insülin rahatsızlığı varsa
  6. Hamilelikte virüs kaynaklı bir enfeksiyon geçirilmişse
  7. Yüksek miktarda radyasyona maruz kalınmışsa
  8. Daha önceki çocuklardan doğuştan kusurlu olan varsa

4’lü Tarama Testi Neden Uygulanır?

4’lü tarama testi, aşağıdaki koşullara sahip bir bebek taşıyıp taşımadığınızı ölçmek için uygulanır:

  1. Down sendromu (Trisomi 21): Down sendromu, fiziksel açıdan olduğu kadar zihinsel ve sosyal gelişimdeki hayat boyu süren bozukluklara sebep olan genetik bir durumdur.
  2. Edward sendromu (Trisomi 18): Edward sendromu, birçok gelişimsel gecikmelere yol açan bir durumdur. Genellikle 1 yaşına kadar ölümcül olabilir.
  3. Ayrık omurga: Ayrık omurga, bebeğin gelişen omuriliğini çevreleyen dokuların düzgünce kapanmaması sonucu oluşan ciddi bir doğumsal kusurdur. Birçok fiziksel ve zihinsel yetersizliklere yol açabilir.
  4. Anansefali: Anansefali gelişimini tamamlayamamış bir beyin ve tam olarak oluşmamış kafatası demektir. Anansefaliyle dünyaya gelen bir bebek doğuktan sonra sadece birkaç saatliğine yaşar.

4lü Tarama Testinin Doğruluk Oranı Nedir?

4lü tarama testi bir tarama testi olduğu için oluşabilecek riskler hakkında bilgi verir fakat hiçbir durumun kesin tanısını koymayı sağlamaz.  Sadece bir tarama testi olduğu için %100 doğru sonuç vermeyebilir. Yaklaşık %85 oranında açık sinir yolu bozukluklarını, bebeğin beyin ve omurilik gelişimindeki problemleri saptamaktadır. 35 yaş üstü ve %75 oranında genç kadınlarda down sendromu fetüslerin %85 oranında tespit edilmesini sağlamaktadır.

4’lü Tarama Testinde Anormal Sonuçlar Ne Anlama Gelmektedir?

Anormal bir sonuç her zaman bebeğinizde bir sorun olduğu anlamına gelmez. Eğer anormal bir sonuçla karşılaşırsanız, gelişmekte olan bebeğinizin durumunu ölçmek için bir ultrason testi yaptıracaksınız demektir. Eğer ultrason bir problemi işaret ediyorsa, daha fazla test ve rehberlik önerilecektir.

“Pozitif” sonuç, bebeğinizin doğuştan bir kusurla doğma riskinin yüksek olduğunu göstermektedir. Eğer sonuç “negatif” ya da normal ise, bebeğinizin herhangi bir doğuştan kusuru olmayacak demektir. Fakat bu tabi ki normal bir hamilelik sürecine ve bebeğe sahip olacağınızın garantisini vermez.

Doktorunuz sonuçları size sayılarla ifade edebilir. Pozitif sonuçlar için doktorlar genellikle bazı sayıları kullanırlar. Örneğin, doktor puanın 200 üzerinden 1 olduğunu söyleyebilir. Eğer sonuç 200 veya daha az bir sayı üzerinden 1 ise (100 üzerinden 1 gibi), bu sonucun pozitif olduğunu ve bebeğinizin doğuştan bir kusuru olacağı anlamına gelir. Eğer sonuç 300 üzerinden 1 ise, bu sonucun negatif olduğunu gösterir ve bebeğinizin doğuştan bir kusuru olma riskinin çok düşük olduğu anlamına gelir.

4’lü Tarama Testi Pozitifse Ne Yapılır?

Eğer test sonucunuz pozitif çıkarsa, doktorunuz sizden kesin olarak bir sorun olup olmadığını saptamak için tanımlayıcı amniyosentez testi yaptırmanızı isteyebilir. Tabi bu testi yaptırmak size kalmış bir şeydir. Negatif bir sonuç aldığınızda başka bir testi yaptırmamayı tercih edebilirsiniz.

Pozitif test sonuçları genellikle ikinci bir test yaptırmayı gerektirir. Örneğin:

Doğum öncesi hücresiz DNA Taraması: Bu karmaşık kan testi annenin kanındaki plasenta ve fetüsten gelen hücresiz DNAyı ölçer. Bu tarama testi bebeğinizin Down sendromu, ekstra 13 ve 18 kromozom dizilimi (Trisomi 13, Trisomi 18), ya da Turner sendromu gibi anormal cinsiyet kromozomu riskini taşıyıp taşımadığını test eder. Normal bir sonuç invazif doğum öncesi tanımlayıcı bir test yaptırma gerekliliğini ortadan kaldırmaktadır.

Hedeflenen ultrason: Eğer bir sinir yolu bozukluğu riski taşıyorsanız, doktorunuz sizden hedeflenen bir ultrason testi yaptırmanızı isteyebilir. Ultrason down sendromu tespiti için etkili bir yöntem değildir.

Koryon Villus Biyopsisi (CVS): Bu prosedür down sendromu gibi kromozomsal durumlara teşhis koymak için uygulanır. Genellikle ilk üç aylık dönemde uygulanan CVS sırasında, test edilmek için plasentadan bir doku alınır. CVS az da olsa düşük riski taşır ve ayrık omurga gibi sinir yolu rahatsızlıklarını teşhis etme de etkili değildir.

Amniyosentez: Amniyosentez testi hem Down sendromu gibi  kromozomsal hem de ayrık omurga gibi  sinirsel kusurları tespit etmek için kullanılabilir. Genellikle ikinci üç aylık dönemde uygulanan amniyosentez testi sırasında, incelenmek üzere rahimdeki amniyotik sıvıdan bir örnek alınır. CVS de olduğu gibi, bu testi yaptırmak da düşük riski oluşturabilmektedir.

Üçlü Test 3 lü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır Fiyatı Ne?Sonucu Riskli Çıkanlar Tıklayınız

Hamilelikte Sağlık Ocağında Yapılan Testler, Hamilelikte Hangi Testler Yapılır Tıklayınız 

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

İkili Test İkili 2’li Tarama Testi Nedir Nasıl Ne Zaman Yapılır Fiyatı Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...