Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

Mavi Kadın>Anne çocuk>Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

Bebeğin gelişimi hem bebek anne karnındayken hem de doğduktan sonra özenle takip edilmelidir. Bir bebeğin gelişiminin normal olup olmadığı ve yeterli büyüyüp

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

Bebeğin gelişimi hem bebek anne karnındayken hem de doğduktan sonra özenle takip edilmelidir. Bir bebeğin gelişiminin normal olup olmadığı ve yeterli büyüyüp büyümediğinin anlaşılmasında, en önemli kıstaslar baş çevresi, boy ve kilosundaki artışlardır. Doktorunuz bebeğinizin doğmasıyla birlikte her ay düzenli olarak bebeğin kilosunu, boyunu ve baş çevresini ölçerek, gelişimini takip edecektir. Ölçüm yapıldıktan sonra elde edilen bilgiler bebeğinizin dosyasına ve sizin elinizdeki bebek kontrol defterine (bu defter siz hastaneden çıkarken verilir) düzenli işlenerek bebeğin aylık gelişim ve büyümesi kontrol altında tutulabilir.

Genetik faktörler, beslenme, bebeğin iştahsızlığı gibi durumlar bebeğin boyu, kilosu ve gelişiminde çok önemli rol oynar. Örneğin anne ve babası kısa olan bebeğin kendi akranlarından daha kısa olması normal kabul edilir, bunda genetik faktör etkili olmuştur. Keza bebekler 6. Ve 7. Aylarda diş çıkardıklarından iştahsızlık problemi yaşayabilir, bunun sonucunda bu aylarda kilo alımı düşük olup bebek zayıflayabilir. Aynı şekilde ekonomik şartların yetersizliğine bağlı olarak yeterli ve dengeli beslenmeyen bebeğin boyu ve kilosu akranlarının gerisinde olup yetişkin olduğunda da kısa ve çelimsiz bir fiziğe sahip olabilir. Süt çocukluğu ve erken çocukluk dönemindeki kötü beslenme, sık sık enfeksiyon geçirme gibi olumsuz koşullar, kişide geri dönüşümü olmayan gelişim geriliklerine yol açabilir.

Günümüzde birçok ülkede çocuklar eski yıllara oranla daha iyi beslenmekte, daha hijyenik şartlarda yaşamakta, çocuk hastalıkları önlenmekte, daha iyi tıbbi yardım görmekte, daha iyi eğitim görmüş anne ve babalar tarafından yetiştirilmekte ve yıllar öncesinin çocuğuna kıyasla çok daha uygun bir fizik ortamda yetişmekte, bunun sonucunda bebeğin büyüme ve gelişme potansiyeli maksimum düzeyde artmaktadır. Bunun sonucunda günümüzdeki bebekler, bundan 50-100 yıl öncesine kıyasla  daha uzun boya ve ağırlığa sahiptirler.

Büyüme ve gelişme sürecinde belirli bir sıra düzeni vardır. Örneğin vücut kısımlarının büyümesinde başlangıçta en hızlı büyüyen bölüm baştır; ilk 6 aydan sonra göğüs çevresi hızla artar, 9-12 aydan sonra kol bacak uzaması ön plana geçer. Ergenlikte görülen büyüme hızlanmasında da önce ayak ve bacak uzunluğunda hızlı bir artış gözlenir. Bunu kalçaların enine büyümesi, daha sonra da göğsün ön arka çapının artması, omuzların genişlemesi ve gövde uzunluğunun artması izler.

Boy Kaç Yaşına Kadar Uzar Çoçuklarda Boy Uzaması İçin Ne Yapmalı? Tıklayınız

Erkek Bebek Ay Ay Kilo ve Boy Oranı

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

Kız Bebek Ay Ay Kilo ve Boy Oranı

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

Aşağıdaki tabloya göre bebeğin gelişim normalliği şu değerlerdedir;

Aşağıdaki toplada 3. p yazan yani 3. persantil  bebekte gelişim geriliğinde normalin alt  sınırı,  97. persantil normalin üst  sınırı yani bebeğin gelişimi normalin üstünde demektir. 50. persentil yani 50.p yazan yer ölçüler  ise ideal olanı, Türk standartlarına göre bebek gelişimindeki ortalama değerleri ifade  etmektedir.

ERKEK BEBEK GELİŞİM TABLOSU

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

KIZ BEBEK GELİŞİM TABLOSU

Bebek Gelişim Tablosu Boy Kilo Cetveli Persentil Tablosu Sağlık Bakanlığı

Emzirme Teknikleri Pozisyonları Doğru Emzirme Yöntemleri Resimli Anlatım Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Emziren Anneler Ne Yememeli? Emziren Annelerin Yememesi Gerekenler Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...