Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuğu Sinüzit Olan Varmı? Çocuklarda Sinüzit Bitkisel Tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuğu Sinüzit Olan Varmı? Çocuklarda Sinüzit Bitkisel Tedavisi

Burnun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına sinüs denir. Sağ ve sol tarafta dörder adet olmak üzere yüzümüzde toplam sekiz adet sinüs bulunur Sinüslerin çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanmasına sinüzit adı verilir.

Çocuğu Sinüzit Olan Varmı? Çocuklarda Sinüzit Bitkisel Tedavisi

Burnun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarına sinüs denir. Sağ ve sol tarafta dörder adet olmak üzere yüzümüzde toplam sekiz adet sinüs bulunur Sinüslerin çeşitli nedenlerden dolayı iltihaplanmasına sinüzit adı verilir. Sinüzit, burun etrafına yerleşmiş sinüsleri döşeyen mukozanın iltihaplanması sonucunda meydana gelir.

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzitin yaygın belirtileri şunlardır:

  1. Burun akıntısı
  2. Geniz akıntısı
  3. Baş ağrısı
  4. Öksürük
  5. Sinüslerde ağrı
  6. 38 C üzeri yüksek ateş
  7. Koku duyusunda azalma
  8. Kötü ağız kokusu
  9. Diş ağrısı
  10. Kulak ağrısı
  11. Alın, göz ve yanak çevresinde ağrı, şişkinlik ve hassasiyet
  12. Çocuklarda ses kalınlaşması - burundan konuşma
  13. Ağızda kötü tat. (Burundaki mukus burun ve ağıza doğru aşağı inmesinden kaynaklanır)

Çocuklarda Sinüzit Nedenleri Nelerdir?

Sinüzit; sinüs boşlukları içinde oluşan enfeksiyondan kaynaklanmaktadır. Sinüslerin doğal boşalma açıklıklarının tıkanmasına neden olan herhangi bir enfeksiyona yol açabilir. Bu durum; soğuk algınlığı, grip, alerji veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklandığı anlamına gelir. Alerji veya kronik enfeksiyonun neden olabileceği poliplerde tıkanıklık oluşabilir. Sinüs enfeksiyonu genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı sonrasında gerçekleşmektedir. Soğuk hava; sinüslerin açılmasını engelleyen şişlik oluşumuna neden olur ki bu da sinüs enfeksiyonuna neden olmaktadır. Alerjiler ayrıca şişlik ve mukus artışı nedeniyle sinüzite yol açabilir. Sinüzite yol açabilecek diğer olası durumlar ise şunlardır:

  1. Burnun anormal şekilde olması (şekil bozuklukları)
  2. Diş enfeksiyonu
  3. Burun yaralanması
  4. Burunda yabancı cisim bulunması
  5. Damağın anormalliği ile doğum kusuru (yarık damak)
  6. Mide asitleri ile ilgili problem (gastroözofageal reflü hastalığı veya GÖRH)

Çocuklarda Sinüzit Çeşitleri Nelerdir?

Sinüzit; burnun yakınındaki sinüslerde oluşan bir tür enfeksiyondur. Bu enfeksiyon genellikle bir alerjik iltihaplanma veyahut soğuk algınlığı sonrası meydana gelmektedir. Sinüzit çeşitleri şunlardır:

Akut sinüzit: Bu tür bir enfeksiyon 12 haftadan daha az sürer ve doğru tedavi ile iyileştirilebilir.

Kronik sinüzit: Bu tür bir sinüzit 12 haftadan daha uzun sürmektedir.

Tekrarlayan sinüzit: Bu tür sinüzit yılda 3 veya daha fazla görülmektedir.

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi Nasıldır?

Uygulanacak tedavi görülen belirtilere, çocuğun yaşı ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir.

Akut Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzit kendi başına iyileşmektedir. Eğer iyileşmezse doktorunuz şu ilaçları verecektir:

Antibiyotik: Eğer çocuğunuzda oluşan sinüzitin sebebi bakteriyse, bakterileri öldürmek için antibiyotikler verilecektir. Eğer belirtiler 3 ila 5 gün içinde geçmezse, doktor farklı antibiyotikler verecektir.

Alerji ilaçları: Eğer çocuğunuzda oluşan sinüzitin sebebi alerjiyse, şişliği azaltmak için anihistamin ve alerji ilaçları verilebilir.

Tekrarlayan sinüzit de antibiyotik ve alerji ilaçları ile tedavi edilebilir.

Kronik Sinüzit Tedavisi

Antibiyotik: Kronik sinüzit durumunda çocuğunuzun uzun süre antibiyotik kullanması gerekebilir. Eğer sinüzitin sebebi bakteri değilse, antibiyotikler yardımcı olmayacaktır.

Diğer ilaçlar: Antihistaminler ve dekonjestanlar, burun spreyleri veya damlaları mukusun yumuşayıp temizlenmesine yardımcı olabilir.

Alerji iğneleri(immünoterapi): Çocuğunuzda burun alerjileri varsa, polen, toz akarı veya küf gibi alerjenlere karşı reaksiyon konusunda yardımcı olabilir.

Ameliyat: Kronik sinüzit ameliyatı, çocuklarda sıklıkla yapılmamasına rağmen bir tedavi seçeneğidir.

Çocuklarda Sinüzit İçin Doğal, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Bol Su İçirin

Mayo Klinik doktorlarına göre; bol su içmek, mukus salgısını gevşetmeye yardımcı olarak sinüslerin temizlemesini sağlamaktadır. Çocuğunuza gün içerisinde bol bol su içirmelisiniz.

Bromelain

Bu enzim, çocuklarda sinüzit tedavisinde mükemmel bir şekilde etkilidir. Bromelain enzimi ananasta bolca bulunmaktadır. Bu enzim içinde bulunan iltihap sökücü özellikler sayesinde iyileşmeyi hızlandırırken burun kanallarını açar ve şişliği azaltır.

Almanya'da 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, akut sinüzitli çocuklarda proteolitik enzim olan bromelainin kullanımı olumlu sonuçlar vermiştir. İltihap sökücü özellikleri sayesinde burun kanallarını rahatlatır. Takviye olarak kolayca temin edilebilen bromelain ayrıca akut sinüzitin iyileşmesini de hızlandırabilir.

Doktorunuza danışıp çocuğunuza bromelain tablet vitamini çocuğunuza verebilirsiniz. Yahut ona gün içinde ananas suyu içirebilirsiniz

Buhar Makinesi

Çocuğunuzun odasında nemlendirici kullanın. Havadaki ekstra nem, çocuğunuzun sinüslerindeki ve burun kanallarındaki mukusun yumuşamasına yardımcı olacaktır. Gece boyunca bir nemlendiricinin çalıştırılması, basıncı hafifletmeye ve daha iyi bir uyku sağlamaya yardımcı olabilir.

Küf ve bakterilerin havaya yayılmasını önlemek için nemlendiricinin temiz ve kuru olduğundan emin olmalısınız.

Çocuğunuz Bol Bol İstirahat Etmeli

Çocuğunuzun bol bol dinlenmesini sağlayın. Herhangi bir hastalıkta olduğu gibi, çocuğunuzun sinüs enfeksiyonuyla savaşmak için bol bol dinlenmeye ihtiyacı vardır. Çocuğunuzun uyumak için rahat bir yerde olduğundan ve gün boyunca dinlendiğinden emin olun.

C Vitamini

Ulusal Diyet Takviyeleri Sağlık Enstitüsü (ODS), c vitamininin bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve iyileşmeyi desteklediğini belirtmektedir. Çocuğunuzun sinüs enfeksiyonu ile savaşmasına yardımcı olmak için, çocuğunuzun turunçgiller, çilek, kavun ve brokoli gibi C vitamini açısından zengin yiyecekler yediğinden emin olun. 1 ila 3 yaş arası çocuklar için önerilen günlük C vitamini miktarı (RDA) 15 mg'dır. 4 ila 8 yaş arası çocuklar için 25 mg, 9 ila 13 yaş arası çocuklar için 45 mg'a çıkmaktadır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...