Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuğumun Saçı Dökülüyor, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuğumun Saçı Dökülüyor, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çocuklarda saç dökülmesi, kansızlıktan vitamin eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir.

Çocuğumun Saçı Dökülüyor, Neden Olur, Nasıl Geçer?

Çocuklarda saç dökülmesi, kansızlıktan, guatr hastalığı, demir, B12 ve çinko eksikliği gibi vitamin eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. Bu makalemizde çocuklarda saç dökülmesinin nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler verdik.

Saç mantarı

Saç mantarı rahatsızlığında çocuklarınızın kafa derisinde pul pul dökülmeler meydana gelir. Bir süre sonra, bu yuvarlak döküntüler koyu bir iz bırakır. Bulaşıcı olduğundan bu durum bir an önce tedavi edilmelidir. Ayrıca çocuğunuz, saçında mantar olan arkadaşlarıyla oynuyorsa, mantarın çocuğunuza da bulaşması imkan dahilindedir. Taraktan, saç tokasından ve ortak eşyaların kullanılması ile mantar kişiden kişiye bulaşabilir.

Çeşitli hastalıklar

Çocuğun saç kökleri zarar görüp, yeni saçların çıkıp büyümesi için yer kalmayınca, saçları dökülmeye başlar. Bu genellikle Lupus gibi hastalıkların getirdiği sorunlardan biridir. Çok görünür bir belirtisi yoktur. Bu durumdan etkilenen alan temiz ve düz olabilir yahut kızarıklıklar, kabarcıklar, pul pul dökülmeler olabilir. Bu belirtilerle karşılaştığınız zaman,çocuğunuzu en kısa zamanda vakit kaybetmeden bir cildiye uzmanına muayene ettirin.

Trikotilomani (Saç çekme kompülsiyonu)

Bu psikolonjik sorun, obsesif kompulsif bozukluğundan kaynaklanan içten gelen bir durumdur. Çocuk sürekli saçını çekmek ve dolamak ister, bunu yapmak istemese bile saçını çekmekten kendini alamaz. Aşırı stres altında saç çekme sorunu daha da yoğunlaşır ve saçlarda dökülmeye neden olur. Saç çekme hastalığı ayrıca kişinin kendine zarar verme yollarından biridir. Çocuk saçlarını çekerek üzerindeki stresi atmaya çalışır.

Alopesi Areata (Saçkıran)

Saçkıran özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür. Bağışıklık sistemi kıl köklerine saldırır. Baş derisinde şişlikler ya da soyulmalar görülebilir. Bulaşıcı değildir. Doğru beslenmek ve stresten uzak durmak,saçkırandan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Telogen Effluvium

Bu hastalıkta kalıcı saç dökülmesi gerçekleşemez fakat saçların uzaması durur. Bunun sebebi aşırı kilo kaybı, travma, yaralanmalar, uzun süreli ilaç kullanımına bağlı biyolojik faktörler veya duygusal ya da psikolojik stres gibi çevresel faktörler olabilir.

Bakteriyel Enfeksiyonlar

Saç kaybı, deri ve yumuşak dokulardaki enfeksiyonların getirdiği sorunlardan biridir. Bu duruma neden olan bakteri açık bir yaradan veya solunum yollarından vücuda girebilir. Bu; bebekler için, diyabetli hastalar, kanserli hastalar ve bağışıklığı zayıf insanlar için çok daha kötüdür.

Traction Alopecia

Saç maşaları ve düzleştiricilerin sıcaklığı saç tellerine zarar verir. Bu durum genellikle çocukluk çağından çıkıp ergenliğe ulaşan kız çocuklarında görülür. Saçlar yandığı için dökülür ya da kırılır. Sıcak işlemlerden kaçınmak, en iyi çözümdür.

Alopesi Totalis

Bu hastalık, doğrudan bağışıklık sistemi ile ilgilidir. Alopesi totaliste bağışıklık sistemi saç köklerini hedef alıp saçların uzamasına engel olur. Bunun sonucunda saçlar dökülür. Saç dökülmesi artık bu hastalığın en ilerlemiş halidir ve tedavi edilemez. Genetik olduğu düşünülse de çevresel faktörlerden dolayı tetiklenip daha kötü bir hal alabilir.

Alopesi Üniversalis

Bu hastalıkta bağışıklık sistemi yanlışlıkla saç köklerini hedef alıp onlara zarar verir. Diğer otoimmün kaynaklı hastalıklardan farkı, sadece saçlarda değil, vücudun geri kalanındaki kılların da uzamasına engel olur. Bu hastalığın genellikle genetik olduğu düşünülür fakat çocuğun çevresi ve yaşam koşulları bu hastalığı tetikler.

Kıl Gövdesi Travması

Saçta devamlılık gösteren fiziksel stres, bu travmaya neden olur. Bu travmadan dolayı çocuklarda ciddi bir saç kaybı olur. Bu travmanın 3 sebebi vardır: Saçların çok sıkı bağlanması, saç köklerini yumuşatan sıvılar ve sürtünmeler.

Çocuklarda saç dökülmesi nasıl tedavi edilir?

Çocuğunuzda saç dökülmesi ile karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken bir cildiye uzmanına başvurmak olmalıdır. Doktor, çocuğunuza kan testi ve vitamin testi yapacak. Ve diğer semptomları göz önünde bulundurup duruma göre gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Saç Dökülmesine Sarımsak İyi Gelirmi, Saça Sarımsak Sürmek Ve Faydaları Tıklayınız

Çocuklarda, Bebeklerde Saçkıran Nedenleri Ve Tedavisi Doktor Anlatıyor Tıklayınız

Çocuklarda Balgamlı Öksürük Nasıl Giderilir? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Çocuklarda Ses Kısıklığı Nedenleri Ve Tedavisi (Doktor Anlatıyor) Tıklayınız

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...