Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuğumun Sesi Kısıldı, Çocuklarda Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuğumun Sesi Kısıldı, Çocuklarda Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, çocuklarda ses kısıklığı ile ilgili bize şu bilgileri veriyor: (Ses kısıklığı sesteki anormal değişikliklerden

Çocuğumun Sesi Kısıldı, Çocuklarda Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Ümit Hardal, çocuklarda ses kısıklığı ile ilgili bize şu bilgileri veriyor: (Ses kısıklığı sesteki anormal değişikliklerden biridir ve genellikle ses tellerinde meydana gelen bozukluklar ile birlikte ortaya çıkar. Akut ses kısılması gırtlaktaki iltihaplanmayla, kronik ses kısıklıkları ise fonksiyonel sorunlardan kaynaklı görülür. 

Çocuklarda ses kısıklığı neden olur?

Çocuklarda sesin kötü şekilde kullanılması, ses kısıklığının en önemli nedenlerindendir. Çocukların çok konuşması, sık sık bağırması çocuklarda geçici olarak ses kısıklığına yol açabilir.

Gırtlak reflüsü de çocuklarda ses kısıklığı yapabilir. Çocuğunuz normalin üstünde boğazını temizleme ve öksürme ihtiyacı duyuyorsa akla çocukta gırtlak reflüsü olma ihtimali gelmelidir.

Çocuklardaki ses kısıklığının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri de viral enfeksiyonlardır. Soğuk algınlığı yaşayan çocuğun sesi kısılabilir.

Çocuğunuzun ses telinde nodül, polip ve kist olması da sesinin kısık duyulmasına yol açabilir. Nodüller, ses telleri üzerinde oluşan nasırımsı yapılardır. Polipler, nodüllere göre içi sıvı dolu bir yapıya sahiptir. Kistler ise deri tarafından sarmalanmış sıvı dolu keselerdir.

Çocuklardaki ses kısıklığının diğer nedenleri ise; larenjit, akciğer hastalıkları, alerji, ergenliğe geçişte erkek çocukların sesinde görülen mutasyonel falsetto (puberfoni), sigara veya kimyasal gaza maruz kalma ve psikolojik sorunlardır.

Sual: Çocuğumda ses kısıklığı var, ne zaman doktora götürmeliyim?

CEVAP

Çocuğunuzdaki ses kısıklığı 1 haftadan uzun sürüp geçmediyse vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalıdır.)  

Çocuklardaki ses kısıklığının diğer nedenleri

  1. Bakteriyel enfeksiyonlar
  2. Down sendromu gibi genetik bozukluklar
  3. Alerjik rinit
  4. Ses tellerindeki iyi huylu yahut kötü huylu tümörler
  5. Metabolizmayla ilgili sorunlar
  6. Özofagus mide içeriğinin yetersizliği
  7. Gırtlak bölgesine alınan darbe
  8. Mantar enfeksiyonları
  9. Ses tellerinin aşırı kullanımı
  10. Öksürük
  11. Uzun süre ağlama
  12. Krup hastalığı
  13. Larenjit
  14. Larenks kanseri
  15. Yemek borusu kanseri
  16. Guatr
  17. Difteri
  18. Trioid kanseri
  19. Hashimato hastalığı
  20. Gıda alerjisi
  21. Hipotiroidi
  22. Als hastalığı
  23. Akciğer kanseri

Çocuklarda ses kısıklığı nasıl geçer?

Çocuğunuzda ses kısıklığı meydana geldiyse ve bir müddet geçmiyorsa ilk yapmanız gereken şey çocuk doktoruna başvurup bu durumun neden kaynaklandığını teşhis ettirmek olmalıdır.

Şayet çocuktaki ses kısıklığı, alerji, soğuk algınlığı, larenjit gibi sağlık sorunlarından kaynaklanıyorsa bu hastalıkların tedavisiyle çocuğunuzdaki ses kısıklığı da geçecektir.

Ses kısıklığı, bağırmaktan, ağlamaktan dolayı meydana geldiyse ses tellerinin birkaç gün dinlenmesi sesin normale dönmesini sağlayacaktır.

Odada buhar makinesi kullanmak da çocuğun solunum sistemini rahatlatıp ses kısılmasının tedavi sürecini hızlandıracaktır.

Çocuğunuza günde toplam 4-5 bardak su içirerek gırtlak, ses yolunun nemli kalmasını sağlayabilir ve ses kısıklığının tedavisine olumlu katkıda bulunabilirsiniz.

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...