Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çocuklarda Boğaz Ağrısı Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Boğaz ağrısı, tıbbi ismi farenks olan boğazın iltihaplanmasının, enfeksiyonunun sonucu meydana gelir.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Neden Olur, Nasıl Giderilir?

Boğaz ağrısı, tıbbi ismi farenks olan boğazın iltihaplanmasının, enfeksiyonunun sonucu meydana gelir. Boğaz ağrısı hem yetişkinlerde hem de çocuklarda olmak üzere her yaşta görülebilir. Viral, bakteriyel, mantar enfeksiyonları, asit reflü, kuru hava, aşırı bağırma ve çeşitli alerjik reaksiyonlar çocuklardaki boğaz ağrısının ve enfeksiyonunun en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Çocuklarda boğaz ağrısına genelde baş ağrısı, öksürük, ateş, burun akıntısı, halsizlik, kırgınlık ve diğer soğuk algınlığı belirtileri eşlik eder. Bu makalemizde çocuklarda boğaz ağrısının nedenleri ile çocuklarda boğaz ağrısı için bitkisel ve tıbbi tedavi yöntemlerine yer verdik.

Çocuklarda boğaz ağrısı ve enfeksiyonunun nedenleri

Soğuk algınlığı

Nezle, grip, sinüzit ve faranjit gibi üst solunum yolu hastalıkları,çocuklardaki boğaz ağrısı ve enfeksiyonunun en sık karşılaşılan nedenidir. Hatta boğaz ağrısı bu hastalıkların ilk 24 saatteki ilk belirtisidir. Üst solunum yolu enfeksiyonu viral ve bakteriyel kaynaklıdır. Şiddetli durumlarda antibiyotik tedavisi uygulanır.

Ağızdan nefes alma

Çocuk uyku esnasında ağızdan nefes alıyorsa sabah kalktığında boğaz ağrısı hissedebilir. Çocuğunuzu uyurken veya uyanıkken gözlemleyin, burundan nefes almaya alıştırın. Çocuğun ağızdan nefes alması ayrıca burunda et gibi sağlık sorunlarından da kaynaklanabilir.

Streptokokal boğaz ağrısı (Strep Throat)

Çocuklarda Strep Throat, strep ismindeki bakteriden kaynaklanır ve tedavisi ise antibiyotikle gerçekleşir.

Çocuklarda boğaz ağrısı ve enfeksiyonunun diğer nedenleri

  1. Alerji
  2. Kullanılan ilaçların yan etkisi
  3. Kawasaki hastalığı
  4. Stevens-Johnson sendromu
  5. Behçet sendromu
  6. Kimyasala maruz kalma
  7. Orta kulak iltihabı
  8. Geniz akıntısı
  9. Uzun süreli antibiyotik kullanımı
  10. Difteri
  11. Lemierre's Sendromu
  12. Çocukluk dönemi epiglotitisi
  13. Trakeit

Çocuklarda boğaz ağrısı, boğaz enfeksiyonu nasıl geçer?

  1. Çocuğunuzda boğaz ağrısı varsa onu bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. Bu durum enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktor antibiyotik reçete eder. Antibiyotik tedavisi ile çocuğunuz kısa sürede şifa bulur.
  2. Bir su bardağı ılık suya 1 tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyu katıp karıştırın. Bunu çocuğunuza içirin. Alternatif olarak eşit miktarda limon ve suyu karıştırıp, gargara yapabilecek kadar büyümüş olan çocuğunuza bununla gargara yapmasını söyleyin. (Yani boğazında suyu çalkalasın ve yutmadan tükürsün.)
  3. Elma sirkesi, antibakteriyel özelliklerinden dolayı boğaz ağrısı tedavisinde yardımcı olmakta etkili bir maddedir. Bir su bardağı ılık suya bir tatlı kaşığı tuz, bir tatlı kaşığı elma sirkesi katıp karıştırın. 
  4. Tuzlu su da boğaz ağrısını dindirmekte etkili yöntemlerdendir. Bir bardak suya bir tatlı kaşığı tuz koyup karıştırın. Çocuğunuz 3-4 saatte bir bu su ile gargara yapsın.
  5. Çocuğunuzun bol bol su, meyve suyu ve tavuk çorbası gibi sıvı gıdaları tüketmesini temin edin. Yeterli sıvı alımı boğazı nemli tutup, ağrıya neden olan bakterilerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
  6. Çocuğun odasında buhar makinesi çalıştırın. Buhar makineleri havayı nemlendirip, boğaz ağrısının giderilmesinde etkili rol oynarlar.
  7. Çocuğunuz bol bol yatak istirahati yapıp dinlensin. Dinlenmek bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıkların kolay atlatılmasına yardımcı olur.
  8. Çocuğun boğazına tülbent sarın, boğazın sarılıp sıcak tutulması da boğaz ağrısını hafifletecek, rahatlatacaktır.

Not: Doktora danışmadan hiçbir tedavi yöntemini uygulamayın.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
1 Görüş
fuat05 Temmuz 2023 - 20:21
ebogazim agriyor doktor
Sonraki Haber Yükleniyor...