Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Çoçuklarda Uykuda Uyurken Gece Diş Gıcırdatması Hangi Doktora Gidilir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Çoçuklarda Uykuda Uyurken Gece Diş Gıcırdatması Hangi Doktora Gidilir?

Diş gıcırdatma; alt ve üst dişlerin istemsizce birbirine sürtülmesi durumuna verilen ve tıpta bruksizm olarak adlandırılan durumdur. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda her 10 çocuktan 3'ünün diş gıcırdattığı bulunmuştur.

Çoçuklarda Uykuda Uyurken Gece Diş Gıcırdatması Hangi Doktora Gidilir?

Diş gıcırdatma; alt ve üst dişlerin istemsizce birbirine sürtülmesi durumuna verilen ve tıpta bruksizm olarak adlandırılan durumdur. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda her 10 çocuktan 3'ünün diş gıcırdattığı bulunmuştur. Dahası bu çocukların birçoğu 5 yaşından küçük olduğu da dikkat çekmektedir. Bu yüzden de bu tür problemler yaşayan çocuklarını doktora götürüyor.  Çocuklarda diş gıcırdatma çoğunlukla geceleyin uyku esnasında yaşanıyor. 

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nedenleri

  1. Çocuğun stres altında olması
  2. Psikolojik nedenlere bağlı olarak ( anne baba kavgası, kardeş kıskançlığı, okul başarısızlığı, arkadaş problemleri vb.)
  3. Dental (dişle ilgili) nedenler
  4. Alt çenenin üst çeneden geride olması
  5. Boyun çevresinin çok geniş olması (erkeklerde)
  6. Kronik sinüzit, burun tıkanmaları
  7. Çocuk süt dişlerini döktükten sonra kalıcı dişleri çıkarken buna bağlı sebeplerle dişlerini sıkabilir.
  8. Boğazda iltihap
  9. Dişlerdeki kapanış sırasındaki bozukluklar
  10. Yetersiz ve sağlıksız beslenme
  11. Alerji ve endokrin bozukluklar
  12. Yüksek yapılmış dolgular

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Psikolojik Sebepler

Diş gıcırdatma sebeplerinden en yaygını psikolojik sebeplerdir. Gıcırdatma yetişkinlere benzer olarak çocuklarda genellikle stres sonucu meydana gelir. Uzmanlar tarafında yapılan araştırmalarda okul veya günlük hayat sonucu stres yaşayan çocuklarda daha fazla diş gıcırdatma olduğu bulunmuştur. Çocuklarda stres oluşumuna sebep olan durumlar; anne babanın ayrılması, ev değişikliği, kardeş doğması, sevdiği bir yakını kaybetme ve okulda rekabet ortamıdır.

Bağırsak Parazitleri

Çocuklarda diş gıcırdatmanın bir diğer sebebi ise bağırsak parazitleridir. Eğer çocuğunuzda diş gıcırdatması yanında gece uyurken ağızdan salya akışı da oluyorsa, sebep bağırsakta parazit varlığı olabilir.

Diş çürümesi

Ağızda diş çürümesi diş etine baskı yapar. Bunun sonucunda farklı maddeler salgılanır. Bu maddeler ağızdaki kaslarda kasılmalara yol açtığından gıcırdatma görülebillir.

Sistemik Nedenler

Endokrin problemleri ve gıdasızlık gibi durumlarda da diş gıcırdatması görülebilir. Kişinin vücudunda bağırsak dolduğunda, bağırsaklar gerginleşir ve beyine sindirim işlevini başlatması için sinyal yollar. Bu durumda bağırsaklar daha fazla kasılır, sindirim enzimleri salgılanır, mide asit oranı artar, tükürük artar,ağızdaki çiğneme kasları kasılır. Bütün bu olayların sonucunda ağızda istemsiz gıcırdatmalar görülür.

Alerji

Alerji yaşayan çocuklarda diş gıcırdatma ihtimali normal çocuklara oranla 3 kat fazladır. Alerji sonucu çocuğun; saman nezlesi,sinüzit, burun tıkanıklığı ve burun kemiğindeki eğrilik yaşayan çocuklarda diş gıcırdatma görülme ihtimali yüksektir. Bu tür çocuklar geceleri horlamakta ve salya akıtmaktadır. Bütün bu saydığımız alerji durumlarında diş gıcırdatma dışında çocuklarda kulak ağrı ve iltihapları da yaşanmaktadır.

Reflü Hastalığı

Eğer çocuğunuzda diş gıcırdatma yanında ağızdan su akıntısı, uykudan kalktığında boğazda yanma varsa çocuğunuzda reflü olabilir.

Diş Çıkartma Dönemi

Çocuklarda 6 aydan 14 yaşına kadar olan diş çıkarma, çok zorlu bir süreçtir. Çocuklarda diş gıcırdatmanın bir diğer yaygın sebebi ise bu  diş çıkartmadır.

Hiperaktivite

DEHB (dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu) olan çocuklarda; enerji metobolizması ve sinir aktivitesi yoğun oluğundan kişide stres hormonları yükselebilir. Bu stres hormonları ise çocukta istemsiz diş gıcırdatmaya neden olabilir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Ne Zaman Geçer?

Çocuklarda yaygın bir problem olan diş gıcırdatma ergenlik dönemi başlayana kadar sürebilir. Ağızda süt dişlerine oranla kalıcı dişlerde ağrı daha çok hissedilir. Bu yüzden süt dişleri döküen çocuklarda kalıcı dişler çıkacağından diş gıcırdatma burakılır. Eğer çocukta diş gıcırdatma sebebi stresse, stres sebebi ortadan kalktığında diş gıcırdatma da bitecektir.

Çocuklarda Diş Gıcırdatma Nasıl Geçer?

Çocuklarda diş gıcırdatması görüldüğünde öncelikle diş doktoruna gidilir. Doktor yeterli muayeneyi yaptıktan sonra sebebin psikolojik olduğunu düşünürse, hastayı çocuk psikiyatristine yönlendirir. Bu durumda ise uygulanacak tedavi sebebe bağlıdır. Eğer sebep psikolojik de değilse bağırsakta parazit olmasından kaynaklanıyorsa, çocukta gaita tahlili sonucunda parazitleri yok edecek ilaçlar verilecektir. Eğer neden ilk başta bahsettiğimiz ağız-diş sağlığından kaynaklanıyorsa, diş doktoru uygun tedaviyi uygulayacaktır. Eğer gıcırdatma sebebi reflü ise; çocuğun beslenme düzeni ayarlanmalıdır. Bu yönden faydalı olabilecek öneriler şunlar olabilir: Uyumadan en az 2 saat önce yeme-içmeyi bırakmak, uyurken başı 45 derece yüksekte tutmak, çikolata,soda ve kola gibi asit ürünleri tüketmemek... Eğer doktor; bu tür önlemlerin yetersiz olduğunu düşünürse, antireflü ilaçları verecektir. Eğer diş gıcırdatmanın sebebi dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu gibi psikoljij problemlerse; uzman pedagog ve psikiyatrise başvurmak gerekli olacaktır.

Eğer çocukta görülen diş gıcırdatma; dişlere zarar vermeye başladıysa doktora gidilmelidir. Doktor bu durumda çeneyi normal konumda tutmaya yardımcı olarak ağız koruması verecektir. Eğer durum daha vahimse, gece plağı kullanılacaktır. Gece plağı; diş gıcırdatması halinde dişlerin zarar görmesini engeller.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...