Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Epifora Gözden Yaş Gelmesi Batması Yanması Göz Neden Sulanır?

Mavi Kadın>Yaşam>Epifora Gözden Yaş Gelmesi Batması Yanması Göz Neden Sulanır?

Göz sulanması ve yaşarması sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve bu durumun tıbbi adı Epifora’dır. Göz sulanması (göz yaşarması) göz iltihabı, alerji, blefarit ( göz kapağı iltihabı), göz kuruluğu gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.

Epifora Gözden Yaş Gelmesi Batması Yanması Göz Neden Sulanır?

Göz sulanması ve yaşarması sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur ve bu durumun tıbbi adı Epifora’dır. Göz sulanması (göz yaşarması) göz iltihabı, alerji, blefarit ( göz kapağı iltihabı), göz kuruluğu gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Göz yaşarmasına çoğu zaman gözlerde yanma ve batma hissi de eşlik eder.

Göz Sulanması (Göz Yaşarması, Epifora) Neden Olur?

  1. Blefarit (göz kapağı iltihabı)
  2. Chalazion (göz kapağı bir yağ bezi iltihabı)
  3. Soğuk algınlığı (viral solunum yolu enfeksiyonu)
  4. Konjonktivit (göz yüzeyinin iltihabı)
  5. Kontakt lens aşınması
  6. Gözde kuruluk
  7. Saman nezlesi veya hayvan kepeği, toz, kozmetik veya polenden gelen alerjik reaksiyon
  8. Makyaj veya kişisel bakım ürünlerine karşı alerjik reaksiyon (kontakt dermatit)
  9. Medicamentosa (göz damlası hassasiyeti)
  10. Duman, toz, sabun ya da şampuan gibi maddelerden kaynaklanan tahrişler

Göz Sulanması (Göz Yaşarması, Epifora) Bitkisel Tedavisi

Gül Suyu

Gül suyu, gözde farklı problemlerin tedavisinde kullanılan doğal bir yöntemdir. Gözlerde sulanmaya neden olabilecek farklı göz enfeksiyonlarını önleyebilen ve tedavi edebilen güçlü antiseptik özelliklere sahiptir. Oftalmoloji ve Göz Hastalıkları'nda 2010 yılında yayınlanan bir çalışmada, göz damlalarında gül suyu kullanıldığında, antiseptik ve analjezik özelliklerinden dolayı göz enfeksiyonunun tedavi edilmesine yardımcı olduğu bulunmuştur.

  1. Bir damlalık kullanarak 2 damla saf gül suyunu doğrudan gözünüze damlatın. Bu işlemi günde 2 kez tekrarlayın.
  2. Alternatif olarak, içme suyu içine 3 veya 4 damla gül suyunu karıştırın. Gözlerinizi durulamak için bu sudan günde birkaç kez kullanın.

Papatya Çayı

Papatya çayı antibakteriyel içeriği sayesinde gözlerdeki yaşarma ve sulanmayı tedavi edebilen en etkili çözümlerdendir.

  1. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya yapraklarını 1 bardak sıcak su içine koyun. 5 dakika kaynattıktan sonra günde 2 veya 3 kez bu karışımla gözlerinizi yıkayın.
  2. Diğer bir yöntem ise hazır papatya çayı poşetini öncelikle buzdolabında bekletmektedir. Sonrasında dolaptan alın ve gözlerinizde 10 dakika bekletin. İyileştirmeyi hızlandırmak için günde 3-4 kez bu işlemi tekrarlayın.

Hint Yağı

Gözde sulanma için etkili bir diğer doğal yöntem ise hint yağıdır. Öncelikle, gözleriniz için yeterli yağlama sağlamak için kuru gözlerde gözyaşı buharlaşmasını azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca,iltihap sökücü özellikleri kızarıklık ve şişlik tedavisinde de yardımcı olabilir.

  1. Bu yöntem için sadece saf, organik, heksan içermeyen hint yağı kullanın.
  2. Bir göz damlası kullanarak, her bir göze 1 damla hint yağı damlatın.
  3. Bu uygulamayı günde 2 kez tekrarlayın.

Anne Sütü

Yenidoğanlarda ve bebeklerde göz sulanmasına sebep olan göz enfeksiyonunun geçmesinde anne sütünün oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Anne sütü;alerjik reaksiyondan kaynaklanan göz nezlesiyle savaşan ve tedavi eden birçok antikor, özellikle de Eimmünoglobulin içerir. Tropikal Pediatri Dergisi'nde 2007 yılında yayınlanan bir çalışmada, bebeklerde göz sulanması problemi tedavisi için anne sütündeki damlaların kullanılabileceğini bildirmektedir.

  1. Bir damlalık kullanarak birkaç damla anne sütü koyup bebeğin gözüne 1 damla damlatıb.
  2. Enfeksiyon iyileşene kadar günde 3 veya 4 kez bunu tekrarlayın.

Gözotu Bitkisi

Gözotu bitkisi, gözde sulanma dahil birçok göz problemi için çok faydalıdır. Özellikle de gözde tahrişe yol açan birçok farklı enfeksiyonun tedavisinde etkilidir. Enfeksiyonla mücadele ve gözotu bitkisinin sıvıyı kurulama gücü, enfeksiyonun yayılmasını önler ve gözde sulanma probleminin iyileşmesini destekler.

  1. 1 bardak su içinde 1 tatlı kaşığı gözotu bitkisini koyup yaklaşık 10 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın, sonra temiz bir tülbent kullanarak çözeltiyi süzün. Ardından bu karışımı ile sulanan gözlerinizi yıkayın.  Bu uygulamayı günde birkaç kez tekrarlayın.

Soğuk Kompress

Soğuk kompress göz sulanması için oldukça etkilidir. Soğuk hissi göz çevresinde cildi gererek kan akışını hızlandırır. Böylece aşırı göz yaşı üretimini ve ortaya çıkan belirtileri azaltır.

  1. İnce bir havluyu soğuk su içine batırın ve fazla suyu sıkın. Sonrasında bu havluyu göz kapaklarında 1 dakika kadar bekletin. Sonrasında 5-10 dakika arayla işleme devam edin. İhtiyaç duydukça tekrarlayın.
  2. Diğer bir yöntem ise, bir avuç buzu ince bir havluya sarmaktadır. Bu havluyu göz kapakları üzerinde 1 dakika bekletin. 5 dakika aralar vererek tekrarlayın. Bu uygulamayı da günde 2 veya 3 kez tekrarlayın.

Sürekli Durulama

Eğer toz, güneş ışığı,polen veya kimyasal sebebiyle gözde sulanma yaşanıyorsa, ihtiyacınız olan tek şey soğuk su ile gözleri sürekli durulamaktadır. Gözlerin sürekli olarak durulanması, gözdeki yabancı maddelerin arınmasını sağlayarak belirtileri azaltır.

Sıcak Kompress

Gözde sulanmanın sebepleri arasında, göz kapağı iltihabı,göz kuruluğu ve göz kızarıklığı varsa sıcak kompress çok etkili olacaktır. Sıcak hissi bölgedeki kan dolaşımını arttırarak, gözde tahrişi azaltacak ve belirtilerin geçmesini sağlayacaktır.

  1. İnce bir havluyu sıcak suya batırın (çok sıcak olmamalı)
  2. Ardından fazla suyu sıkıp her bir göz kapağı üstünde 1 dakika bekletin.
  3. Sonrasında havluyu tekrar sıcak suyla ıslatın ve tekrarlayın (ancak 10 dakikadan fazla uygulamayın.)
  4. Son olarak gözlerinizi ılık suyla yıkayın.
  5. Belirtiler azalıncaya dek günde en az 2 kez bu işlemi tekrarlayın.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...