Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Gebelikte Nefes Darlığı Nefes Alamama Hissi Ne Zaman Kaçıncı Ayda Başlar

Mavi Kadın>Anne çocuk>Gebelikte Nefes Darlığı Nefes Alamama Hissi Ne Zaman Kaçıncı Ayda Başlar

Nefes darlığı, nefes alamama hissi gebelerde sık karşılaşılan bir durumdur.Aşerme, sabah bulantıları, kusma, şişkinlik gibi nefes darlığı da gebelikte görülebilen normal sayılabilen bir belirtidir.

Gebelikte Nefes Darlığı Nefes Alamama Hissi Ne Zaman Kaçıncı Ayda Başlar

Nefes darlığı, nefes alamama hissi gebelerde sık karşılaşılan bir durumdur. Aşerme, sabah bulantıları, kusma, şişkinlik gibi nefes darlığı da gebelikte görülebilen normal sayılabilen bir belirtidir. Bu durum doğum yaptıktan sonra kendiliğinden geçecektir. Ancak nefes darlığı çekmek anneye çok rahatsızlık verir. Hamilelikte nefes darlığının sebepleri nelerdir, nasıl geçer? Makalemizde bu soruların cevaplarını okuyabilirsiniz.

Gebelikte Nefes Darlığının Sebepleri Nelerdir?

Gebelikte birçok kadın nefes darlığı yaşar. Kimisi gebeliğin ilk üç ay nefes darlığı yaşarken, kimisi de gebeliğin son aylarına doğru bunu yaşayabilir. Eğer hamilelikte nefes darlığı çekiyorsanız, endişe etmenize hiç gerek yoktur, bu durum gebelikte gayet normaldir ve bebeğinize zarar verecek bir şey değildir.

Hormonlardaki Artış

Kadınlar gebe kaldığında, vücutları daha çok oksijene ihtiyacı duyar. Vücut bu ihtiyacı, progesteron denen hormonu üreterek solunum sistemini hızlandırıp, insana daha sık ve daha derin nefesler aldırır.  Bunun sonucunda gebe kadında nefes darlığı meydana gelir.

Rahmin Büyümesi

Rahmin büyümesi de gebelikte nefes darlığı yapabilir. Gebelik gerçekleşirken, rahmin büyümesi karnın yukarı doğru yükselmesine ve diyaframda baskıya sebep olur. (Diyafram, karınla göğüs arasındaki büyük kas grubudur ve nefes almada kullanılır.)Bu durum kadınlarda nefes darlığına yol açar çünkü akciğerlerin kapasitesini genişletmesi uzun ve zor bir süreçtir. Bu durum rahmin büyümesiyle, son aylarda daha da kötü hale gelir ve rahmin diyaframa baskısı direkt olarak artar.             

Kansızlık

Nefes darlığı,hamilelikte kansızlığın sonuçları arasındadır. Eğer demir eksikliğiniz varsa, vücudunuzda kırmızı kan hücrelerinde düşüş olur. ( Kırmızı kan hücreleri akciğerlerden çıkan oksijene bütün vücuda götüren ve vücuttaki karbondioksiti de geri akciğere getiren hücrelerdir) Ve bu durumda vücudunuz, bebeğiniz ve sizin için oksijen üretmekte zorlanır.

Gebelikte Nefes Darlığı Nasıl Geçer?

Zencefil

 Zencefil, çok etkili bir balgam sökücüdür ve nefes almayı güçleştirecek burun ve geniz tıkanıklığını geçirir.  İçerdiği besinler sayesinde mukusun çıkmasında ve nefes almanın kolaylaşmasını sağlar. Buna ek olarak üst solunum yolları enfeksiyonlarının iyileşmesinde yardımcıdır.Bir bardak sıcak suyun içine yarım tatlı kaşığı zencefil tozu ekleyip zencefil çayı yapabilirsiniz. 10 dakika demlenmesi için bekleyin ve sonra çayı süzün. Yavaşça çayı için. Hamile kadınlar bu çayı günde 3 bardaktan fazla içmemelidir.Aynı zamanda taze zencefil parçalarının çiğnenmesi de aynı görevi görür.

Rezene

Uzmanlara göre, rezene, nefes problemlerini iyileştirmede ve nefes darlığını geçirmekte etkilidir. Balgam sökücü özelliğiyle üst solunum yolları enfeksiyonlarına iyi gelir: bronşit, geniz tıkanıklık ve öksürme vb. Buna ek olarak içinde bulundurduğu demirle de aneminin tedavisine yardımcıdır.  Yemeklerden sonra sindirim hızlandırmak adına bir çay kaşığı rezeneyi çiğneyebilirsiniz.

Aynı zamanda, rezene çayı da içebilirsiniz. Bir tatlı kaşığı öğütülmüş rezeneyi, bir bardak kaynamakta olan suya katın. Süzmeden önce 5 dakika kadar kaynatın. İçine birkaç damla taze limon ve bir çay kaşığı bal ekleyin ve tüketin.

İncir

İncir, solunum yollarına iyi gelen sağlıklı bir besindir. Düzenli olarak tüketiminde akciğerlerin sağlığına katkı sağlarken nefes alımını kolaylaştırır.Birkaç tane incir alın ve bunları bir gece boyunca suda bekletin. Sabahları boş mideye bunu yiyin. Suyunu da tamamen tükettiğinizden emin olun.

Bal

Bal, balgam sökücü olduğu için geniz ve göğüsteki tıkanmaları rahatlatır. Nefes darlığına iyi gelir. Bir tatlı kaşığı balı ılık suyla katın.Nefes darlığı geçene kadar bunu günlük olarak tüketin.

Dengeli Beslenin

Fazla kilolu olmak, nefes darlığını tetikler. Meyve ve sebzeleri özellikle de lifli gıdaları yediğinizden ve yeterli derecede su içtiğinizden emin olmalısınız. Su, genel olarak sağlıklı bir vücut ve vücuttaki enerji seviyesi için oldukça önemlidir.

İstirahat

Gebeyken nefes darlığı hissettiğinizde hemen oturacak bir yer bulun. Eğer oturacak hiçbir yer yoksa dizlerinizin üzerine çökün. Geceleri yarı oturuyor pozisyonunda uyuyor olmak nefes darlığına iyi gelir. Nefes darlığını önlemek için sırtüstü yatmamalısınız.  Sırtüstü yatmak gebelikteki nefes alma güçlüğe neden olur ve sırt üstü yatmak bebeklerin sağlığı için hiç iyi değildir.  

Az Az Ve Sık Sık Yiyin

Kendinizi kontrol edin: küçük porsiyonlarla az az yiyin. Günde 3 olan öğün 5’e çıkarın. Zaten rahmin büyümesiyle etkilenen midenizi, çok yemek yiyerek daha da kötü hale getirmemelisiniz. Eğer fazla ve hızlı yemek yerseniz, nefes darlığı yaşamanız kaçınılmazdır.

Nefes Egzersizleri

Nefes egzersizleri sizin daha iyi hissetmenize ve bebeğin de yeteri kadar oksijen almasında yardımcıdır.Nefes egzersizi örneği. Ellerinizi ayaklarınızı serbest bırakın. Derin ve yavaş nefesler alın, verin. Nefes darlığınız geçene kadar bunu tekrarlayın.

Zerdeçal

Zerdeçal iltihap sökücü ve antioksidan özellikleriyle bilinir. Nefes problemleri için oldukça mükemmel bir doğal besindir. İçerdiği sarı özlerin iltihap sökücü özellikleriyle nefes yolundaki iltihapları giderip, nefes alımındaki zorlukların geçmesine yardımcı olur. Yarım tatlı kaşığı zerdeçalı ılık süte veya suya katın. Nefes darlığı yaşıyorsanız, her sabah ve her akşam olmak üzere bunu tüketin. Zerdeçal, nefes darlığının ortaya çıkardığı rahatsızlıkları giderir ve genel olarak rahat bir gebelik dönemi geçirmenizde yardımcıdır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...