Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Gebelikte Suyun Gelmesi Testi Gebelikte Suyun Erken Gelişi Neden Olur?

Mavikadin>Anne çocuk>Gebelikte Suyun Gelmesi Testi Gebelikte Suyun Erken Gelişi Neden Olur?

Hamilelerde amniyon zarı yırtılması halk arasında “suyun erken gelişi” şeklinde tabir edilir. Bu olay hamile kadınların 1/10 ‘unda görülen bir olaydır.

Gebelikte Suyun Gelmesi Testi Gebelikte Suyun Erken Gelişi Neden Olur?

Gebelikte Suyun Gelmesinden İtibaren Ne Kadar Sürede Doğum Başlar, Amniyon Sıvısının Sızması Nasıl Anlaşılır?

Hamilelerde amniyon zarı yırtılması halk arasında “suyun erken gelişi” şeklinde tabir edilir. Bu olay hamile kadınların 1/10 ‘unda görülen bir olaydır. Genel olarak 36. haftadan sonra amniyon sıvısında yırtılmalar hem anne hem de bebek sağlığı için tehlike arz etmez, burada dikkat edilmesi gereken zaman 34. Hafta ve öncesidir. 34. Haftadan önceki amniyon sıvısı yırtılması çeşitli problemlere neden olabilir

Hamilelikte Su Neden Erken Gelir?

Amniyon sıvısının sızmasının belli başlı nedenleri vardır.  İşte hamilelikte su neden erken gelir  sorusunun cevabı:

  1. Kadında vajinal enfeksiyon olması,
  2. Kadınlarda hamilelik dönemi idrar yolu enfeksiyonu geçirme
  3. Rahim enfeksiyonları
  4. Ana rahmi boyutunun normalden küçük olması
  5. Plasenta kordonunun yerleşiminde bozukluklar
  6. Çoğul gebelik 

Hamilelikte Suyun Erken Gelmesi Nasıl Anlaşılabilir?

Gebelikte; yaratılış gereği ana rahminde büyüyen bebeği koruyan sıvı kesesi vardır. Bu sıvı kesesinin içinde bebeği darbelerden koruyan bir amniyon sıvısı yer alır. Böylece bebek olası fiziksel darbe, hava değişimleri gibi birçok durumdan korunmuş olur. Aşırı zorlanma ve yukarıda anlattığımız sebeplerle bu kese yırtılabilir ve amniyon sıvısı sızabilir. Halk arasında bu durum “suyun gelmesi” şeklinde tarif edilir. Bu su kendine özel bir kokusu olan sarı renkte bir sıvıdır. Akışkan olarak viskozite oranı düşük olan bu sıvı suyu andırır. Amniyon sıvısının bu özelliği sayesinde gebe kadınlar, suyu görür görmez hemen bir terslik olduğunu anlayabilirler. Amniyon koruyucu kese yırtılmış ve sızıntı yapmaktadır. Sıvının akış karakteri kadından kadına değişir, bazı kadınlarda yoğun bazı kadınlarda damla damla gelebilir. Karakteristik olarak suyun akış zamanı sürekli de olabilir kesik kesik de gelebilir. Ancak süresinden önce gelen bu sıvının akması anormal bir duruma işaret eder. Ayrıca yine karakteristik olarak sızıntı ile akan sarı sıvıya eşlik eden beyaz parçalar da olabilir. Bu parçalar, koruyucu zardan ( verniks kazeoza) kopan beyaz renkli parçalardır. Halk tabiri ile suyun gelmesi ya da tıp dilinde amniyon sıvısının sızması doktora acilen görünmeyi gerektirir.

Suyun Gelmesinden Sonra Doğum Ne Zaman Başlar?

Amniyon sıvısının erken gelmesi konusu incelenirken; doğumun takvimine dikkat edilir, eğer doğum zamanı yaklaştıysa doğal olarak bu sıvının gelmesi beklenir. Ama 34. Haftadan önce gelen sıvı erken doğuma işarettir. Suyun gelmesini takip eden 2 gün içerisinde doğum olacaktır. Bu durumda bebek 34. Haftada ya da daha evvel doğacağı için gelişiminin tamamlanmamış olması gibi bir sorun oluşabilmektedir. Amniyon sıvısının 36. Hafta ve sonrasında meydana gelmesi ise tehlikeli değildir.  Anne adayı suyunun geldiğini fark etmezse ne olabilir? Bu soru da sık sorulan sorulardandır sevgili okurlar. Anne adayı fark edemezse bu durumda bebekte dış dünyadan enfeksiyon kapma olayı gerçekleşebilir ki; bebeğin zayıf bağışıklık sistemi göz önüne alındığında bu da tehlikeli bir durumdur. İstenmeyen bir durum olarak bebek; yaşamını kaybedebilir.

Gebelikte Suyu Gelen Anne Adayına Nasıl Müdahale Edilir?

Gebelikte suyun gelmesi makul sürelerde normaldir, suyun gelişinin fark edilmesinden hemen sonra izlenecek prosedür kendi jinekolog uzmanınıza görünmenizdir.  Bunun nedeni; bebeği koruyan zarın artık işlevini kaybetmesi nedeni ile bebeğin enfeksiyon kapması ve plasenta bağı ile anneye bağlı olan bebekten enfeksiyonların anneye de geçme riskinin olmasıdır. Yapılan sık hatalardan biri de; suyun gelmiş olmasına rağmen, anne adaylarının rutin sancılar gelmediği için doktora gitmeyi düşünmemeleridir. Bu da bebeğin hayatını tehlikeye atan en büyük hatalardan biridir.

Hastanede Anne Adaylarını Ne Bekliyor?

Amniyon sıvısı sızdığında bebeğin dünyaya gelmesi için 48 saat var demektir, anne adayı hemen hastaneye götürülmelidir. Bu noktada ilk fiziksel muayene yapılır. Daha sonra vajinal muayeneyi takiben ultrason ile durum tespit edilir. Bebeğin sağlığı ve annenin sağlığı o an için tetkik edilir. Tetkiklerin bir nedeni de annenin idrar kaçırmayı, bu olayla karıştırmış olabileceğidir. Takip eden süreçte bebeğin kalp atışları NST cihazı ile beraber kontrol edilir. Eğer doğum zamanı geldiyse, yapay sancılar verilerek 24 saat içinde doğum gerçekleştirilir. Ciddi enfeksiyon risklerinden kaçınmak için doğal yolardan doğum ya da sezaryen yöntemine baş vurulabilir. Eğer bebek 24 ya da 34. Hafta aralığında ise bebeğin akciğerleri gelişmemiştir. Bu durumda bebeğin akciğerini geliştirecek enjeksiyonlar yapılabilir. Anne ve bebeğin sağlığı önceliklidir. O nedenle en son dakikaya kadar bebek doğal gelişebileceği anne rahminde bir süre tutulur sonra da doğum başlatılır.

Gebelikte Su Gelmesi Testi Nasıl Yapılır?

2 farklı yöntemle gebelikte su gelmesi testi yapılabilir. Birinci yöntem; vajinaya spekulum yerleştirilmesidir. İkinci yöntem ise gelen sıvının gerçekten amniyon sıvısı olup olmadığını test eden ve bunu PH denge ölçümü prensibine göre yapan Amnicator testi uygulamaktır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...