Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta, Hamileliğin İlk Günleri İlk Haftası

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamilelik Belirtileri İlk Hafta, Hamileliğin İlk Günleri İlk Haftası

Hamilelik, kadınların yaşayacağı en mutlu zaman dilimlerindendir. Anne adayı kendi ve sevdiğinin ortak genlerinden oluşmuş canlıyı vücudunda büyütmektedir. İlk defa

Hamilelik Belirtileri İlk Hafta, Hamileliğin İlk Günleri İlk Haftası

Hamilelik, kadınların yaşayacağı en mutlu zaman dilimlerindendir. Anne adayı kendi ve sevdiğinin ortak genlerinden oluşmuş canlıyı vücudunda büyütmektedir. İlk defa hamile kalan anneler bu dönemlerde başına gelecek şeyleri eski annelere danışır ve onların tecrübelerinden faydalanırlardı. Günümüzde artık internet üzerinden bu bilgilere ulaşmak hem daha kolay hem de mahcubiyet durumlarını engellemektedir. Hamilelikte İlk 3 aylık dönemde gözle görünen bir değişim yaşanmamakla beraber, bebeğiniz inanılmaz bir dönüşüm yaşar. Bu dönemde bebeğinizin beyin, omurilik ve diğer organları oluşur, kalbi atmaya başlar. Hamileliğin ilk belirtilerini bu yazımızda bir araya getirdik.

Hamilelikte İlk Hafta Belirtileri

  1. Vajinal kanama ve lekelenmeler
  2. Halsizlik, kendini yorgun hissetme
  3. Göğüslerde büyüme ve hassasiyet
  4. Ruh halinde değişmeler
  5. Mide bulantısı
  6. Vücut sıcaklığında artma
  7. Alt karın ağrısı
  8. Sık idrara çıkma
  9. Baş dönmesi
  10. İştahta artış
  11. Bel ve karın ağrısı
  12. Koku hassasiyeti

Erken Hamilelik Belirtileri, Hamileliğin İlk Belirtileri

Mide Bulantısı

Hemen her anne adayında gebeliğin ilk 3 ayında yoğun mide bulantısı sorunu gözlemlenmektedir. Genellikle sabahları görülse de günün her saatinde bulantı yaşanabilmektedir. Nedeni tam olarak bilinmese de, hormonal değişikliklere bağlı sindirim sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir. Bu durumdan şikâyetçi olan annelere tekrar düşünmelerini gerektirecek bir haberimiz var. JAMA dahili tıp ta 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre; gebelik sırasında mide bulantısı yaşayan kadınların düşük yapma olasılığının daha az olduğu bildirilmiştir. Yazımızın sonunda vereceğimiz linkte, hamilelik döneminde oluşan mide bulantılarını engelleyecek doğal yöntemleri bulabilirsiniz.

Yorgunluk ve Bitkinlik

Yine hormonal değişikliklerin ve vücudunuzda başka bir canlıyı beslemenin verdiği bir rahatsızlıkta yorgunluk ve bitkinlik hissidir. Bunun yanında ilk 3 aylık dönemde yoğun bulantı ve kusma durumu da yorgunluğu arttıran bir diğer etmendir.  Journal of Advanced Hemşirelik gazetesinde yayınlanan 2004 tarihli bir araştırma, gebelikte döneminde aşırı yorgunluk hali, sezaryen doğumu arttırdığını bildirmiştir. Sezaryen ile doğumu düşünmeyen anneler dahil tüm annelerin bu dönemde vücudunu yoracak hareketlerden kaçınmaları, daha sık istirahat etmeleri ve daha kuvvetli beslenmeleri önerilir. Bunun yanında hafif egzersizler yapmak sizi fiziksel ve ruhsal olarak daha dinç kılar.

Göğüslerin Şişmesi

Hormonlardaki değişimler göğüslerinize de etki etmektedir. Hamilelik döneminde göğüsler irileşir, hassaslaşır ve daha duyarlı hale gelirler. Göğüslerdeki hassasiyet, gebeliğin en erken belirtilerindendir. İlk 4-6. hafta gibi başlar ve bu 3 veya 4. aya kadar devam edebilir. Devam eden aylarda göğüste başka yapısal değişiklikler de yaşanarak, süt verebilecek bir yapıya bürünürler.

Aşerme

Baba adaylarının en çok yorulduğu konu aşerme durumudur. Öyle ki bazen mevsimi olmayan bir meyveyi veya eskiden hiç sevmediği bir yiyeceği bile eşi aşerebilmektedir. Bu dönemde anne adayı daha önceden çok sevdiği bir yemeği görmek bile istemeyebilir. Bu dönemde baba adaylarının daha özverili olması beklenir. Bu durum kadının kaprisi değil tamamen hormonlarının verdiği bir yönlendirmedir. Ülkemizde bu durum genel kabul görmüş ve baba adayları ne kadar zor bir istekte olsa onu temin etmeye çalışmaktadırlar.

Mide Yanması

Mide yanmaları ve ekşimeleride ilk 3 aylık dönemde başlar ve 2. Ve 3. Trimesterde(2. Ve 3. Üç aylık dönemde) zirve yapar. Yine hormonal değişimler bu sorunu tetiklerler. Doğum ve doğum için hazırlanan kasları rahatlatan ve uyaran bir sıvı salgılatan progesteron hormonu bunun tetikleyicisidir. Aslında tamamen doğal olan bu süreçte birçok kadın için yıpratıcı bir rol oynar.  Mide yanmalarını hafifletmek için öğünlerinizi az ama sık şeklinde düzenleyin, kızartma ve baharatlardan uzak durun. Bol su tüketin ve narenciye ve çikolatalardan da kaçının.

Kabızlık

Hamilelik döneminde progesteron hormonu artar, buda sindirim sistemini yavaşlamasına neden olur. Bunun sonucunda da kabızlık ortaya çıkar. Ayrıca bu dönemde doktorunuzun verdiği demir takviyesi de bu sorunun tetiklenmesine neden olan bir diğer etmendir. Kabızlığı engellemek için bol bol taze meyve suları içebilir ve yeşillik tüketebilirsiniz.

Sık İdrara Çıkma

Bu dönemde yaşanan bir diğer sorun da sık sık idrara çıkma isteğidir. Hamilelik döneminde vücudunuzda ki kan oranı artar. Bunun sonucunda da böbrekler daha fazla suyu tutarak dışarı atarlar. Bu da size daha sık tuvalet ihtiyacı olarak geri döner. Sık idrara çıkma ne yazık ki tüm hamilelik döneminizde yaşayacağınız bir sorundur. Yani ilk 3 ay ile kurtulamayacaksınız. İleriki aylarda bebeğinizin büyümesi ile, mesaneye baskı uygulayacağından daha küçük bir mesane daha sık idrara çıkma anlamına gelecektir.

Hamileliğinizi Daha Rahat Atlatmanıza Yardımcı Olacak İpuçları:

  1. Doktorunuzun vereceği vitaminleri düzenli kullanın.
  2. Hafif egzersiz ve yürüyüşler yapın.
  3. Kegel egzersizleri yaparak, daha kolay bir doğuma hazırlanın.
  4. Taze meyve ve sebzeleri bol tüketin. Yiyemiyorsanız suyunu sıkın ve için.
  5. Hamilelik döneminde bol bol su için.
  6. Bebeğinizin sağlığı için alkol, sigara ve uyuşturuculardan kesinlikle uzak durun.
  7. Bu dönemde pozitif duygularınızı arttıracak aktiviteler ile uğraşın, olumlu düşünme teknikleri geliştirin, güzel bebek fotoğraflarına bakın.
  8. İlk doğuran kadın siz değilsiniz, sorun olur mu endişesine kapılmayın. Günümüz tıbbı çok iyi bir durumda, doktorunuza güvenin.
  9. Bebeğiniz ile konuşun, ona ninniler söyleyin. Eğitimin anne karnında başladığını unutmayın.

Erkek Çoçuk Olması İçin Dua Ve Anne Karnında Erkek Bebek Belirtileri Tıklayınız

Evde Hamilelik Testi, Doğal Gebelik Testi Evde Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Tıklayınız

Hamile Olduğumu, Hamile Kaldığımı Nasıl Anlarım? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...