Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Uzman Doktor Cevaplıyor

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Uzman Doktor Cevaplıyor

Hamilelik bir kadının hayatındaki belki de en güzel evredir. İçinde büyüyen bir canlı düşüncesi olağanüstü duygular yaşamasına vesile olur. Bazen de istenmeyen

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar? Uzman Doktor Cevaplıyor

Hamilelik bir kadının hayatındaki belki de en güzel evredir. İçinde büyüyen bir canlı düşüncesi olağanüstü duygular yaşamasına vesile olur. Bazen de istenmeyen gebeliklerde bu duygular endişeye dönebilir. Adet gecikmeleri hamilelikte ilk belirti olarak karşımıza çıkar fakat bu yeterli bir belirti değildir. Çünkü bazı hastalıklarda da adet gecikmesi yaşanabilmektedir. Hamilelik başlamasından itibaren birçok hormonal değişim başlar fakat çoğu kadın bu belirtileri doğru yorumlayacak tecrübeye sahip değildir. Bizde bu yazımızda vücudumuzun verdiği sinyalleri açıklayarak, bir teste başvurmadan önce, hamile olup olmadığınızı anlayabileceğiniz konulara değindik. İşte hamile olduğumu , hamile kaldığımı nasıl anlarım, hamilelik belirtileri ne zaman başlar? Sorularının cevapları

Sual:Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Doç Dr. Deniz Ulaş'ın cevabı: (Bazı gebelerde ilk haftada, bazılarında ise ilk ayda başlar. Ancak genellikle gebelerde ilk ayda hamilelik belirtilerini görmeye başlarız)

Hamilelik belirtileri nelerdir?

Göğüslerdeki Hassasiyet

Hamileliğin ilk belirtilerinden biri, göğüslerde şişlik, hassasiyet ve irileşme gözlemlenmesidir. Bu duruma gebelikte gerçekleşen östrojen ve progesteron hormon seviyelerindeki değişiklikler neden olmaktadır. Bu değişim adet başlangıcındakine benzer fakat daha etkilidir. Göğüsler daha dik ve göğüs uçlarının rengi koyulaşıp daha belirgin hal alır. Gebeliğin ilk haftasından itibaren ortaya çıkan bu durum 3. Ayın sonlarına doğru hafifler. Bu dönem ağrılı geçebilir.Göğüslerinizde oluşan bu ağrıyı azaltmak için piyasada satılan hamileler için destekli sütyeni kullanmanız ağrılarınızı hafifletecektir.

Halsizlik, yorgunluk hissi

Gebelikte hormonlarda görülen değişim çok çabuk yorulmanıza ve kendinizi halsiz, bitkin hissetmenize neden olur. Düşen kan basıncı ve kan şekeri bu hissi daha da arttırır. Bebeğin beslenmesi için oluşan plasenta da sizin yorgunluğunuzu arttıran bir diğer etmendir. Genelde hamile kadınlar İlk 3 ay ve son 3 ayda daha yorgun olduklarını belirtirler. İlk defa anne olacaklar bu yorgunluğu rutin bir yorgunluk olarak yorumlarlar. Sizde bir yorgunluk hissediyorsanız bunun rutin bir yorgunluk değil, hamileliğe de işaret edebileceğini göz ardı etmemelisiniz. Uyuduğunuzu halde yorgunluğunuzu atamıyorsanız hamilelik döneminiz başlamış olabilir.

Koku Duyarlılığı

Belki de gebeliğin ilk işaretlerinden biri koku hassasiyetinin artmasıdır. Vücuttaki östrojen seviyesindeki  hormonal değişiklikler, hamileleri daha hassas ve çevrelerindeki kokulara karşı duyarlı kılan koku reseptörlerini etkilemektedir. Bu koku hassasiyetinin sonucunda aşermenin şiddeti de artmaktadır. Bazı durumlarda çok sevdiğiniz bir yemeğin kokusu size itici gelebilir veya çok uzaklardan gelen esintilerdeki farklı kokuları alabilirsiniz.

Baş Dönmesi

Baş dönmesi gebelikte en sık karşılaşılan ortak belirtilerdendir. Bunun nedeni; gebelikte progesteron hormonundaki artışa bağlı olarak kan damarlarındaki genleşmedir. Bu genleşme kan basıncını düşürerek beyne daha az kan gitmesine neden olur. Bu da baş dönmesi yapar. İlk 3 ay kuvvetli hissedilir daha sonra genellikle hafifleme eğilimi gösterir. Anemik(kansızlık ) çeken annelerde baş dönmesi daha şiddetli hissedilir. Baş dönmesi durumunda derin derin nefes almak, ani hareketlerden kaçınmak gerekir.

Mide Bulantısı Ve Kusma

Mide bulantısı ve kusma en yaygın görülen hamilelik belirtisidir. Amerikan Doğum ve Kadın Hastalıkları Kongresi'ne göre bulantı ve kusma hamile kadınların yüzde 70 ila 85'ini etkiliyor. Bu durum sabah ortaya çıktığı gibi gece ve gecenin ilerleyen saatlerinde de sıkça yaşanabilmektedir. Genellikle hamilelik başlangıcından 2 hafta sonra ortaya çıkar, 4. Ayda kaybolmaya başlar. Mide bulantısına hormonlardaki değişikliğin yanında folik asit eksikliği de sebep olur. Bazı şanslı anneler mide bulantısı sorunuyla hiç karşılaşmayabilir veya bulantının çok etkisi hafif seyredebilir. Mide bulantılarını hafifletmek için sabahları nişastalı ve kolay sindirilebilen yiyecekleri tercih edin ve bol bol sıvı tüketin.

Ruh Halinde Dalgalanmalar

Hamilelik ruhsal durumunuzu da etkiler. Bu durumda aşırı duygusal, sinirli veya hırçın olabilirsiniz. Bunun nedeni beyindeki nörotransmitterlerin değişen hormonlardan etkilenmesidir. Bu durumda adet öncesi belirtilere benzediği için regl dönemiyle karıştırılabilmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken daha yoğun bir duygusal ruh hali yaşayıp yaşamadığınızdır. Şayet ruh halinizde kuvvetli bir duygusal değişim yaşıyorsanız hamile olmanız olasıdır. Normalde de huysuz bir kadınsanız bu maddeyi es geçiniz J  Bu durumun size özel olmadığını, hormonlarınızın etkisinde olduğunu unutmadan çevrenizi kırmamaya özen gösterin. Temiz hava yürüyüşleri, ılık duş ve pozitif düşünceler ile kendinizi motive edin.

Karın Krampı

Döllenmiş yumurtanın rahme yapışma döneminde ortaya çıkan karın bölgesindeki şiddetli ağrılardır. Adet ağrısı ile karıştırılmaktadır. Şişkinlik ve hazımsızlık ile beraber görünüyorsa hamileliğinizin kesin belirtisi sayılabilir. Kramp ağrıları yürüyüş ve hafif egzersizler ile azaltılabilir.

Şişkinlik Hissi

Normal beslenme düzeninizde iken şişkinlik hissi başladıysa bu da hamileliğin etkin belirtisi sayılmaktadır. Hazımsızlık, mide gazı ve kabızlık da bu duruma eşlik edebilir. Lifli gıdalar ve bol su tüketmek şişkinliğin hafifletilmesinde etkili bir yöntemdir.

Sık İdrara Çıkma

Gebelikte extra kan üretilir ve buda böbrekler tarafından süzülürken daha fazla idrar oluşmasına neden olur. Bu durum çok susamanıza neden olur. Çok su içince daha fazla idrarınız gelerek bir kısır döngü oluşur. Bununla beraber büyüyen bebek mesane torbasını daraltarak daha erken idrara çıkmanızı tetikler. İdrara çıktığınızda yanma ve batma hissi yaşıyorsanız doktora görünmenizi öneririz.

Hamileliğin diğer belirtileri

  1. Bazı kadınlar hamileliğin ilk günlerinde yapışkan beyaz veya kirli sarı bir sıvı salgılayabilirler.
  2. Normal vücut sıcaklığınızda birkaç hafta artış gözlemlenebilir.
  3. Baş ağrısı da olası belirtilerdendir.
  4. Bel ve sırt ağrıları ortaya çıkabilir.
  5. İştah kaybı yaşanabilir.

Evde Hamilelik Testi, Doğal Gebelik Testi Evde Hamilelik Nasıl Anlaşılır? Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Düşük Yapmak İstiyorum, Kürtaj Olmadan Bebek Nasıl Düşer? Kesin Çareler Tıklayınız 

Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız? Doğumun Yaklaştığının 10 İşareti Tıklayınız

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar,Akıntı Rengi Ne?Doktorlar Anlatıyor Tıklayınız 

Adet Söktürücü İlaç, İğne, Hap İsimleri Ve Fiyatları Listesi Tıklayınız

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Leke Kanama Gelmesinin En Önemli Nedenleri Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
1 Görüş
Eylül Özdemir 16 Ekim 2023 - 20:48
Merhaba ben iki gün arayla test yaptım ilk yaptığım test bir çizgi silik çıktı 2inci yaptığım test tek cizik çıktı sadce hamilemiyim?
Sonraki Haber Yükleniyor...