Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamilelikte Bacak Ayak Ağrısı Neden Olur?Gebelikte İlk Haftalarda Bacak Ağrısı

Mavikadin>Anne çocuk>Hamilelikte Bacak Ayak Ağrısı Neden Olur?Gebelikte İlk Haftalarda Bacak Ağrısı

Bacak ve ayak ağrısı gebe kadınlarda yaygın olarak görülebilen rahatsızlıklardandır. Hamilelikte bacak ve ayaklarda hafiften şiddetliye değişen ağrılar

Hamilelikte Bacak Ayak Ağrısı Neden Olur?Gebelikte İlk Haftalarda Bacak Ağrısı

Bacak ve ayak ağrısı gebe kadınlarda yaygın olarak görülebilen rahatsızlıklardandır. Hamilelikte bacak ve ayaklarda hafiften şiddetliye değişen ağrılar görülebilir. Bu ağrılar tek bacakta veya her iki bacakta da olabilir. Gebelikte bacak ağrısına sebep olan birçok etmen vardır. Bunlar çoğunlukla; kramptan kaynaklı ağrılar, kas spazmları, kas yorgunlukları, magnezyum ve kalsiyum gibi mineral eksikliği, kusmaya bağlı su kaybı, vücudun susuz kalması ve ayakta uzun süre durmak gibi etmenlerdir.

Derin toplardamar pıhtılaşması, huzursuz bacak sendromu, diyabet, kireçlenme, gut hastalığı, varis ve sinirsel bozukluklar gibi belli rahatsızlıklar da bacaklarda ağrıya yol açabilir.

Siyatik de gebelikteki bacak ağrısının en yaygın sebeplerinden birisidir. Siyatik aslında, gebelerde genişleyen rahmin, kalça damarlarına baskısı sonucu bacağın arkasından itibaren oluşan ağrılı histir.

Hamilelikte Bacak Ve Ayak Ağrısı Neden Olur?

Gebelikte Hormon Seviyesindeki Yükselme

Hamileliğe bağlı hormon seviyesindeki artış ciltteki bağ dokularını ve vajinada normal doğuma olanak veren yapıları genişletir. Ciltteki dokuların genişlemesi ayak numarasında artışa ve bacaklarda, ayaklarda ağrı gibi sorunlara sebep olabilir. Doğumdan sonra da 1 numara kadar daha büyük ayakkabılar giymek zorunda kalabilirsiniz- Buna ek olarak, büyüyen rahim, göğüslerinde büyümesine neden olup ayaklarınıza özellikle de tabanlara fazladan yüke sebep olacak, ağrıya yol açabilecektir.

Gelişmekte olan bebekle vücudun denge merkezi de kayacaktır. Bu da duruş değişikliğine sebep olup bacakta ve ayaklarda yüklenen ağırlıktan dolayı ağrılarla sonuçlanacaktır.

Hamilelikte Bacak Ve Ayak Ağrısı Nasıl Geçer?

Soğuk Kompres

Soğuk kompres, bacak, ayak  bölgesindeki ağrıyı, şişkinliği ve iltihabı azaltmaya yardımcıdır. Temiz bir beze birkaç tane buz koyun ve ağrıyan bölgede 10 ila 15 dakika bekletin. Bunu günlük olarak uygulayın.

Not: Buzu direkt olarak tenle temas ettirmeyin.

Sıcak Su Torbası

 Sıcak su kasları rahatlatıp ağrıları dindirmeye yardımcıdır. Aynı zamanda, bölgedeki kan akışını da arttırır. Bacaklara, ayaklara sıcak su torbası uygulamak gergin ve sıkışmış kasları rahatlatıp ağrıyı dindirecektir. Sıcak su torbasını bacağın, ayağın ağrıyan bölgesinde 15 ila 20 dakika bekletin.

Zerdeçal

 Bacak ve ayak ağrıları için bir diğer etkili yol ise antioksidan ve iltihap sökücü özelliklere sahip olan zerdeçaldır. Özündeki zerdeçal sarısı yaraların ve iltihapların iyileşmesinde rol oynayan farklı moleküllere sahiptir. Bir tatlı kaşığı zerdeçal tozuyla susam yağını macun kıvamına gelecek şekilde karıştırın. Ağrıyan bölgeye hafifçe sürün. 30 dakika bekledikten sonra ılık suyla durulayın. İhtiyaç duyulduğunda günde 2 kez uygulayın.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi de bacaklardaki ağrıları dindirmeye yardımcıdır. Bir yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak ılık suya koyun ve biraz bal ekleyerek günlük olarak tüketin.

İngiliz Tuzu

İngiliz tuzu, içerdiği magnezyum ve elektrolit nedeniyle sinirlere giden sinyalleri düzenler. Kasların rahatlamasında kullanıldığı gibi ağrıları, şişkinliği ve iltihaplanmayı azaltmak için de kullanılır. Yarım bardak İngiliz tuzunu su dolu leğene boşaltın ve karıştırın. Ayaklarınızı bu suda 15 dakika bekletin. Bunu, haftada 2 veya 3 kez tekrarlayın.  Aynı zamanda, magnezyum açısından zengin besinleri; muz, kabak çekirdeği, ceviz, tahıl ürünleri ve yeşil sebzeleri tüketin.

Zencefil

 Zencefil, ağrıyı ve iltihabı azaltıcı özelliklere sahiptir. Bunun yanı sıra, kan dolaşımını hızlandırıp kas ağrılarını azaltır. Günde 2 veya 3 kez, zencefil yağıyla ağrıyan bölgeye masaj yapın. Ayrıca zencefil çayı da içebilirsiniz.Bir bardak sıcak suyun içine yarım tatlı kaşığı zencefil tozu ekleyip zencefil çayı yapabilirsiniz. 10 dakika demlenmesi için bekleyin ve sonra çayı süzün. Yavaşça çayı için. Hamile kadınlar bu çayı günde 3 bardaktan fazla içmemelidir..

D Vitamini

Vücutta, D vitamini eksikliği bacak ağrısı, sırt ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Buna ek olarak, bu vitamin kaslar için gerekli olan kalsiyum ve fosforu düzenler. Bacak, ayak ağrılarını geçirmek için, günde 10 ila 15 dakika güneşlenmelisiniz. Güneş ışığı D vitamini üretimini arttırır. Aynı zamanda D vitamini içeren somon balığı, sardinya, tahıl ve portakal suyu gibi besinleri tüketmelisiniz.  

Potasyum

Potasyum eksikliği de bacaklarda, ayaklarda ağrıya sebep olabilir. Kas ve sinirlerin gelişiminde potasyumun görevi büyüktür. Potasyum açısından zengin gıdaları; fırınlanmış patates, kabuklu tatlı patates, muz, erik, kuru üzüm, kuru erik suyu ,domates suyu vb.  tüketmelisiniz.

Limon

Limonun ağrıları dindirici antioksidan açısından oldukça zengin bir besindir. Vücuttaki Ph seviyesini düzenleyerek ağrı ve iltihap oluşumunu engeller. Limon suyuyla hintyağını eşit oranda olmak üzere karıştırın. Bu karışımı günde 2 veya 3 kez ağrılı bölgeye sürün.

Vişne Suyu

Kirazda bulunan antioksidan ve iltihap sökücü özellikler sebebiyle, bacak ağrılarınızdan kurtulmaya yardımcıdır. Günde 1 bardak vişne suyu tüketerek veya bir miktar vişnenin kendisini tüketebilirsiniz.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...