Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hamileyim B12 Eksikliğim Var, Neden Oldu, Nasıl Giderilir?

Mavi Kadın>Anne çocuk>Hamileyim B12 Eksikliğim Var, Neden Oldu, Nasıl Giderilir?

B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sisteminin normal işlevinde çok önemli rolü olan bir vitamindir.

Hamileyim B12 Eksikliğim Var, Neden Oldu, Nasıl Giderilir?

B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sisteminin normal işlevinde çok önemli rolü olan bir vitamindir. B12 vitamininin bir diğer görevi de, gebelikte fetal büyüme ve gelişmeye yardımcı olmaktır. B12 eksikliği ise bebekte anemi ile beyin ve omurilikte sinir hasarına yol açabilir. Ayrıca hamilelik döneminde B12 eksikliği, düşük yapma riskini arttırır ve fetüs üzerinde zararlı etkiler meydana getirebilir.

Gebelik süresi boyunca B12 vitamini düzeyleri kademeli olarak düşer. Düşüş, gebelikte 3. ayda başlar ve 3. trimester denilen hamileliğin son 3 ayında gebelik öncesi B12 değerlerinden %50’den aşağısına bile düşebilir. Yeni doğum yapan kadınların yalnızca %35-43'ünde B12 vitamini normal değerlerin altındadır.

Hamilelikte B12 eksikliği neden olur?

Gebelik sırasında görülen fizyolojik değişiklikler, hamile kadınların B12 seviyelerinin düşmesinde rol oynayabilir. Fetüsün hacmindeki artış, kanın sıvı kısmını %40-50 artırıp, vitamini, konsantrasyonu düşürür. Böbrekler gebelik döneminde daha yüksek oranda kan filtrelediklerinden B12'nin büyük kısmı vücut tarafından kullanılmadan idrarla atılır. Bu da hamilelikteB12 eksikliğine yol açar.

Hamilelikte B12 eksikliği nasıl teşhis edilir?

Uzmanlar, gebe kadınlara günlük 2.6 mcg B12 alımını tavsiye ediyorlar.Vejetaryenler, kilo verme ameliyatı olmuş kadınlar, et ve et ürünlerini sevmeyenler ile B12 emilimini önleyen bağırsak hastalığı olanlar, gebelikteB12 eksikliği risk grubundaki kişilerdir. B12 Eksikliği yapılan kan testi ile tespit edilebilir.

Hamilelikte B12 eksikliği nelere yol açar?

Son yapılan bilimsel araştırmalar, B12 vitamini eksikliği olan gebe kadınların, B12 vitamini düzeyi yüksek olan kadınlara nazaran, bebeklerinde spina bifida gibi nöral tüp defekti görülme riski 5 kat daha fazladır.

Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Ulusal Enstitüsinden Dr.Duane Alexander; "B12 vitamini, sinir sisteminin işleyişi ve kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Yaptığımız çalışmanın sonucuna göre, B12 düzeyi düşük olan kadınlar yalnızca kendi sağlıklarını riske atmakla kalmayıp,bebeklerinin de ciddi bir doğum kusuruyla doğma ihtimalini artırırlar.

Spina Bifida rahatsızlığında bebeğin omurgası büyük oranda gelişmez ve bebekte ömür boyu kısmi felç görülür.

Anensefali (bebeğin beyninin ve kafatasının bir kısmının veya tamamının oluşmaması), gebelikte B12 eksikliğinde bebekte görülebilecek bir diğer hastalıktır. Anensefali’de bebekte beyin fonksiyonu ve omurilikte gelişme geriliği görülür. Bazı durumlarda bebek, beyin ve kafatasından parça eksikliğiyle doğabilir.

Encephalocele, hamile kadınlardaki B12 eksikliğinden dolayı bebekte görülen kusurlardandır.

Hamilelikte B12 eksikliği nasıl tedavi edilir?

Hamilelikte B12 eksikliği, yaptırılacak “Tam kan sayımı” ile tespit edilebilir. Şayet gebelikte B12 eksikliğiniz varsa, doktorunuz bu eksikliğin derecesine göre yalnızca B12 açısından zengin gıdalarla beslenmenizi tavsiye edecek yahut B12 ilacı veya iğnesi reçete edecektir.

B12 açısından zengin besinler; dana eti, kuzu ciğeri, sığır ciğeri, dana ciğeri, hindi ciğeri, ördek ciğeri, kaz ciğeri, yumurta, peynir, tavuk, kuzu eti ve balıktır.

B12 vitamini hangi yiyeceklerde var? En çok B12 içeren 11 besin Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...