Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Hapşırma Hangi Hastalıklara Bağlı Olabilir Nasıl Geçer Bitkisel Tedavi

Mavi Kadın>Yaşam>Hapşırma Hangi Hastalıklara Bağlı Olabilir Nasıl Geçer Bitkisel Tedavi

Hapşırma çok rahatsız edici gelebilir ancak aslında alerjenleri ve tahrişleri vücuttan atmaya yardımcı olan koruyucu bir mekanizmadır. Hayvan tüyü veya kepeği, duman, küf, toz, odun tozu, polen ve diğer bu tür tahriş edici maddeler hapşırmanın en yaygın nedenleridir.

Hapşırma Hangi Hastalıklara Bağlı Olabilir Nasıl Geçer Bitkisel Tedavi

Sürekli Hapşırmak Neyin Belirtisi Sürekli Hapşırma Ve Burun Akıntısı Tedavisi

Hapşırma çok rahatsız edici gelebilir ancak aslında alerjenleri ve tahrişleri vücuttan atmaya yardımcı olan koruyucu bir mekanizmadır. Hayvan tüyü veya kepeği, duman, küf, toz, odun tozu, polen ve diğer bu tür tahriş edici maddeler hapşırmanın en yaygın nedenleridir. Soğuk hava, nem ve sıcaklıktaki değişiklikler, yağmur suyu, güçlü kokular, gıda alerjileri, bazı ilaçlar ve benzeri diğer faktörler de hapşırmaya neden olabilir. Hapşırma genellikle ciddi bir sorun değildir, ancak sürekli olarak ortaya çıkarsa sinir bozucu olabilir. Hapşırmaya burun akıntısı eşlik edebilir. Hapşırmadan kurtulmak için uygulanacak basit ve etkili doğal birçok yöntem vardır.

Hapşırma Nedenleri

Alerji

Sürekli hapşırmanın en yaygın sebeplerinden birisi de alerjidir. Bu durum genellikle uzun ömürlü (tüm yıl boyunca) veya mevsimsel (genellikle bahar gibi belirli mevsimlerde meydana gelebilir). Alerji; vücudun yabancı organizmalara verdiği tepkidir. Normal şartlar altında vücutta bağışıklık sistemi sizi hastalığa neden olan bakteriler gibi zararlı istilacılardan korur. Alerjiniz varsa, vücutta bağışıklık sisteminiz, zararsız organizmaları da tehdit olarak tanımlar. Vücut bu organizmalardan kurtulmaya çalışırken hapşırmanıza neden olabilir.

Enfeksiyon

Sürekli hapşırmanın en yaygın sebeplerinden birisi de enfeksiyondur. Eğer solunum yolları enfeksiyonunuz varsa, normalden daha fazla hapşırırsınız. Soğuk algınlığı ve grip gibi virüslerin sebep olduğu enfeksiyonlar kişide daha çok hapşırmaya sebep olur.  Soğuk algınlığına sebep olan 200’den fazla virüs vardır. Ancak soğuk algınlığı çoğu zaman rhinovirüs sebebi ile oluşur.

İlaç Yan Etkileri

Bazı ilaçların kullanılması ilaca bağlı rinite ve sürekli hapşırmaya neden olabilir. Bu ilaçlar ise bazı steroid olmayan iltihap sökücü ilaçlar, nazal dekonjestanlar, beta blokerleri, antidepresanlar, yatıştırıcılar, erektil disfonksiyon için kullanılan ilaçlar ve doğum kontrol haplarıdır.

Tahriş Ediciler

Tahriş ediciler kişide hapşırmaya sebep olabilir. Bu tahriş ediciler arasında şunlar vardır:

  1. Toz
  2. Kolonya ya da parfüm gibi kozmetikler
  3. Sigara içmek
  4. Kuru hava
  5. Baharatlı yiyecekler
  6. Hava kirliliği

Diğer Sebepler

Yukarıda belirtilmeyen diğer nedenlerden dolayı hapşırma ve diğer alerjiye bağlı belirtiler de yaşayabilirsiniz.

  1. Stres; İnsanların gözden kaçırdığı önemli bir diğerneden ise strestir. Stres, vücudun hapşırma dahil olmak üzere farklı tepkiler vermesine neden olabilir.
  2. Burun polipleri
  3. Nörolojik durumlar
  4. Klorlu havuz suyuna maruz kalma
  5. Tütün koklama
  6. Kokain koklama

Hapşırmadan Kurtulmak İçin Doğal Yöntemler

Rezene Çayı

Rezene çayında bulunan doğal antibiyotik ve virüs karşıtları hapşırma dahil üst solunum yollarında enfeksiyona sebep olan her türlü hastalıkla savaşmak için birebirdir.

  1. 1 bardak su kaynatın ve içine 2 tatlı kaşığı ezilmiş rezene tohumu ekleyin. Ardından 10-15 dakika kadar kaynatın ve ardından çayı süzün.
  2. Hapşırma sıklığını azaltmak için günlük olarak 2 bardak rezene çayı tüketin.
  3. Bu çayı hazırlarken suyu tohumları atana dek kaynatmayın. Bu rezenedeki doğal yağı yok edecektir.

Papatya Çayı

1 bardak sıcak papatya çayı alerji kaynaklı hapşırma için evde kullanılacak doğal yöntemlerden biri olarak düşünülmektedir. İçinde bulunan mükemmel antihistamin özellikleri hızlıca rahatlamanızı sağlar.

  1. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatyayı 1 bardak sıcak suyun içine koyun. Ardından birkaç dakika bunu kaynatın. İçine biraz bal ekleyin.
  2. Hapşırmayı durdurmak için günde 2 kez bu çaydan tüketin.
  3. Ayrıca ekinezya ve ısırgan çayını da günde 2 kez içebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil, hapşırma dâhil olmak üzere farklı viral ve burun problemlerinin tedavisi için en eski ve etkili doğal yöntemlerden biridir.

  1. Zencefil kökünü ince dilimler halinde kesin, 1 bardak suya koyun ve bir süre kaynatın. Tadı için biraz bal ekleyin ve yatmadan önce çayı için. Bu yöntemde hapşırmanızı önleyecektir.

Nane Yağı

Hapşırmanız burun tıkanıklığına bağlıysa, nane yağının antibakteriyel özellikleri size yardımcı olabilir.

  1. Biraz su kaynatın ve 5 damla nane yağı ekleyin.
  2. Kafanızı bir havluyla örtün ve bu sıcak suyun gelen buharını teneffüs edin. Buharı solumak burun geçişlerinizi temizleyecektir.
  3. Ayrıca, nazal tahriş ve soğuk algınlığının neden olduğu hapşırmalardan kurtulmak için birkaç damla okaliptüs yağı ile karıştırılmış kaynar su buharını da soluyabilirsiniz.

Toz Karabiber

Toz karabiber kadar basit bir baharat bile hapşırma ve burun akıntısı için çok etkili bir çözüm olabilir.

  1. 1,5 yemek kaşığı karabiberi ılık su ile karıştırın. Günde 2 ila 3 kez tüketin.
  2. Toz karabiberi ılık su ile karıştırarak soğuk algınlığı virüs ve mikroplardan kurtulmaya yardımcı olur.
  3. Toz karabiberi çorba ve salataya da ekleyebilirsiniz.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...