Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hamileliğe Hamile Kalmaya Engel mi

Mavikadin>Anne çocuk>İdrar Yolu Enfeksiyonu Hamileliğe Hamile Kalmaya Engel mi

Mesane enfeksiyonu olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonu; idrar yoluna bakteri girişi ile meydana gelen bir hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonu yaygın olarak gebelikte meydana gelmektedir çünkü anne karnında büyüyen bebek mesaneye baskı yapmak idrar

İdrar Yolu Enfeksiyonu Hamileliğe Hamile Kalmaya Engel mi

Mesane enfeksiyonu ve sistit olarak da bilinen idrar yolu enfeksiyonu; idrar yoluna bakteri girişi ile meydana gelen bir hastalıktır. İdrar yolu enfeksiyonu yaygın olarak gebelikte meydana gelmektedir çünkü anne karnında büyüyen bebek mesaneye baskı yapmak idrar çıkışını engellemektedir ki bu da idrar yolunda bakteri oluşumuna uygun ortam hazırlar.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

  1. İdrar yaparken ağrı veya yanma
  2. Her zamankinden daha sık idrara çıkma ihtiyacı
  3. İdrarda kan veya mukus
  4. Alt karın bölgesinde ağrı veya kramp
  5. Cinsel ilişki sırasında ağrı
  6. Üşüme, ateş, terleme, idrar kaçırma
  7. İdrar yapmak için uykudan uyanmak
  8. Daha fazla veya daha az idrar yapmak
  9. İdrarın bulanık, kötü kokulu olması
  10. Mesane bölgesinde ağrı, basınç veya hassasiyet
  11. Bakteriler böbreklere yayıldığında; sırt ağrısı, titreme, ateş, mide bulantısı ve kusma.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?

İdrar yolu enfeksiyonu kadınlarda daha yaygın olarak görülmektedir. Bunun sebebi ise üretranın kısa olup anüse yakın olmasıdır. Gebe kadınlarda bu durum daha yaygındır çünkü gebelikte görülen hormonal değişimler idrar yolunu etkilemekte ve idrar akışını yavaşlatmaktadır. Bir diğer sebep ise genişleyen rahimin mesaneye baskı yapması ve idrar çıkışını engellemesidir. Eğer idrar mesaneden hızlı ve kolay olarak çıkmıyorsa, bakteriler kolayca çoğalıp enfeksiyona sebep olabilir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bebeğe Zarar Verir mi?

Eğer idrar yolu enfeksiyonu tedavi edilmezse, böbrek enfeksiyonuna yol açabilir. Böbrek enfeksiyonu ise gebelikte erken doğum ve bebeğin zayıf kiloda doğmasına sebep olabilir. Eğer doktor idrar yolu enfeksiyonunu erken ve etkili şekilde tedavi ederse idrar yolu enfeksiyonu bebeğe zarar vermeyecektir.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar yolu enfeksiyonu kan testi ve bakteri, alyuvar ve akyuvar kontrolü için idrara bakılması ile teşhis edilir. Doktor idrar tahlilini laboratuara analiz için gönderir. Eğer idrarda bakteri bulunursa, kan örneği verilerek antibiyotiklerin etkili olup olmadığını görmek için test edilir.

Sual: İdrar yolu enfeksiyonu hamileliğe engel olur mu?

CEVAP

Üroloji Doktoru Kaan Aydos'un cevabı: (Çok ağır enfeksiyon yoksa, engel değildir. Ama gebe kalmadan önce enfeksiyonun nedeni ortaya konulmalı, örneğin taş gibi. Çünkü gebelik sırsasında kullanacağınız ilaçlar bebeğe zarar verebilir. Enfeksiyon da uterusta istemsiz kasılmalara yol açıp, gebeliği olumsuz etkileyebilir. En iyisi jinekoloji uzmanınızla bu konuyu detaylı konuşmanızdır.) kaynak: doktorsitesi web sitesi

Hamilelikte İdrar Yolları Enfeksiyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Hamilelikte görülen idrar yolları enfeksiyonu ile antibiyotiklerle kolayca tedavi edilmektedir. Doktor 3-7 günlük antibiyotik tedavisine başlar. Bu tedavi dönemi; bebeğin güvenliği için çok uzun sürmez. Tedavi sonrası kişi eğer hala idrara çıkarken yanma, ateş, mide ağrıları, bulantı, kusma veya kasılmalar yaşıyorsa doktora gidilmelidir.

Bol bol su içmek: Vücudun susuz kalmaması için günde en az 8 bardak su içilmelidir. Bu; bakterilerin üretradan atılmasına yardımcı olacaktır.

Vajina temizlik ürünlerini kullanmaktan kaçınmak: Vajina temizliği için kullanılan sprey, pudra ve tamponlar genital bölge ve üretrayı tahriş ettiği için kullanılmamalıdır.

Hamilelikte İdrar Yolu Enfeksiyonu Bitkisel Tedavisi

Elma Sirkesi

Elma sirkesi; idrar yolları enfeksiyonu dâhil birçok gebelik kaynaklı problemden kurtulmak için çok faydalıdır. İçinde bolca bulunan enzimler bakterilerin idrar yollarında çoğalmasını engeller. Dahası elma sirkesi vücuttaki pH seviyesini dengeler.

  1. 2 yemek kaşığı elma sirkesini 1 bardak su içine katın.
  2. İsteğe bağlı olarak içine biraz bal ve limon suyu ekleyebilirsiniz.
  3. Bunları iyice karıştırın.
  4. Birkaç gün bu karışımı günde 2 kez tüketin.

Kızılcık Suyu

Gebelik boyunca şekersiz kızılcık suyu içmek idrar yolları enfeksiyonunu önler. İçinde bulunan çeşitli bileşikler idrar yollarına bakteri yapışmasını engeller ve böylece enfeksiyonu önler.

  1. Eşit oranda tatlandırılmamış elma suyu ve kızılcık suyunu karıştırıp günde 1-2 kez tüketin.
  2. Ayrıca doktorunuza danışıp kızılcık kapsülleri de kullanabilirsiniz.

Yoğurt

Eğer gebelikte idrar yolları enfeksiyonu görülürse kişi günde en 1-2 kâse yoğurt tüketmelidir. Yoğurtta bulunan probiyotikler idrar yollarında iyi bakteri oluşmasını sağlayarak bakteri dengesinin korunmasını sağlar. Aynı zamanda yoğurt yemek sindirim sağlığını geliştirerek bağışıklık sistemini korur.

Yabanmersini

Yabanmersininde bulunan bakteri önleyici özellikler gebelikte idrar yolları enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur. Yabanmersini aynı zamanda içeriğinde bulunan C vitamini, beta keroten, potasyum, folik asit ve antioksidanlar sayesinde bebeğin cilt hücrelerini ve bağışıklık sistemini oluşturmaya yardımcı olur.

  1. Kahvaltıda gevreğiniz içine taze yabanmersinleri katıp tüketebilirsiniz.
  2. Aynı zamanda günde 2 kez taze yabanmersini suyu tüketmelisiniz.

Ilık Kompress

Mide üzerine ılık kompress uygulamak mesane üzerindeki basıncı ve rahatsızlığı en aza indirir. Aynı zamanda ılık kompress iltihabı azalttığı gibi enfeksiyona sebep olan bakteri gelişimini de engeller.

  1. Kıyafetiniz üzerinden midenizin alt kısmına 5 dakika ılık kompress uygulayın.
  2. 5 dakika molalar vererek tekrarlayın. Ancak 20 dakikadan fazla yapmayın.
  3. Bu uygulamayı günde 1-2 kez tekrarlayın.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...