Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Kuşkonmaz Nerede Yetişir Nasıl Yenir ?Besin Değeri

Mavi Kadın>Yaşam>Kuşkonmaz Nerede Yetişir Nasıl Yenir ?Besin Değeri

Kuşkonmaz boyu 50 -150 santimetre kadar ulaşabilen, pırasa, sarımsak ve soğanı da içeren Lily ailesinin bir üyesi olan, otsu bir bitkidir.

Kuşkonmaz Nerede Yetişir Nasıl Yenir ?Besin Değeri

Kuşkonmaz boyu 50 -150 santimetre kadar ulaşabilen, pırasa, sarımsak ve soğanı da içeren Lily ailesinin bir üyesi olan, otsu bir bitkidir. Bahar aylarında çıkan bir bitki de kuşkonmazdır. Beyaz, yeşil ve mor olmak üzere üç çeşidi vardır. Hangisini alırsanız alın kuşkonmaz lezzetli bir sebzedir. Genelde meze olarak servis edilir.  Kuşkonmaz sadece lezzetli olmasının yanı sıra sağlığa birçok faydası vardır. Bu sebze ülkemizde Ege ve Akdeniz dağlarında yetişir.

A, B1, B2, B3, B6, C, E ve K vitaminleri ile doludur. Ayrıca demir, folik asit, kalsiyum, potasyum, çinko, magnezyum, manganez, fosfor ve amino asitler içerir. Bunlara ek olarak bol miktarda diyet lifi, karbonhidrat, protein ve sağlıklı yağ içerir. Ayrıca yüksek miktardaki su içeriği sayesinde çok az miktarda sodyum ve kalori içerir.

Kuşkonmazın tek kötü yanı idrarda oluşturduğu kötü kokudur. Sindirilirken sülfürlü amino aistleri yıkıma uğrar ve idrarda kötü kokuya sebep olan kötü kokulu kimyasal içeriği serbest kalır. Ayrıca kuşkonmaz içinde bulunan rafinoz ve fructan bileşikleri karında gaza neden olabilir. Fakat faydalarına bakılacak olursa kuşkonmazı kesinlikle diyetinize eklemeniz gerekmektedir.

Aşağıda kuşkonmaz bitkisinin sağlığa faydalarından bahsedeceğiz.

Kanseri Önler

Bu sebzenin içerisinde bulunan antioksidanlar, serbest radikalleri yok ederek vücutta kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Bu bitki, kemik, meme, bağırsak, gırtlak ve akciğer kanserini önlemeye katkıda bulunur.

Yaşlanmayı Geciktirir

Kuşkonmaz yaşlanma sürecini de yavaşlatır. E vitamini bakımından zengin olan kuşkonmaz, kırışıklıkları ve cildin sarkmasının önüne geçer. Hatta dokuları serbest radikallerden koruyarak, cildinizin daha uzun süre sağlıklı ve genç görünmesini sağlar.

Sindirim Sistemini Çalıştırır

Kuşkonmaz yüksek lif ve dışkı yumuşatıcı içeriği sayesinde yediklerinizin daha kolay sindirilip, vücut içerisinden daha hızlı çıkmasını sağlar. Bu da şişkinlik ve kabızlığı önler. Ayrıca bu yeşil sebze inulin adında bir prebiyotik içerir ve bu kalın bağırsağa gelinceye dek sindirilmez. Kalın bağırsağa geldiğinde iyi bakterileri besler ve sindirim sisteminin düzgün çalışmasına katkı sağlar. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.

Yüksek miktardaki su içeriği sayesinde de kabızlığı önleyerek sağlıklı bir sindirim sistemi oluşturur. Fakat kuşkonmaz bitkisini aşırı miktarda yememelisiniz çünkü gaza sebep olabilir.

Kemiklerinizi Sağlıklı Tutar

K vitamini bakımından zengin olan kuşkonmaz, kemik yoğunluğunuzun korunmasında önemli rol oynar. Hatta hasar almış kemiklerin onarılmasına yardımcı olur. Bu da sonuç olarak kemik erimesi ve kireçlenme gibi sorunları ortadan kaldırır. Yüksek demir içeriği ise kemiklerin gücünü arttırır. Ayrıca kemik ve eklemlerin elastikiyetini geliştirir. Ayrıca eklem ağrısını geçirmeye yardımcı olan iltihap önleyici özellikler barındırır.

Kalp Sağlığını Destekler

Kuşkonmazın mükemmel iltihap önleyici ve antioksidan özellikleri kalbiniz için son derece faydalıdır. Yüksek B vitamini içeriği sayesinde homosistein seviyenizi sağlıklı seviyede tutarak, kalp ve damar hastalıklarını önler. Ayrıca K vitamini içeriği sayesinde atar damarların sertleşmesini önleyerek, atar damarlardan kalsiyumu uzak tutarak kalp sağlığını destekler. Doğal bir idrar söktürücü olması sayesinde yüksek kan basıncı ve diğer kalp ve damar hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Beyni Geliştirir

Bu lezzetli sebze ayrıca beyninizin bilişsel zayıflamasını da önler. Yüksek miktarda içerdiği folik asit ve B12 vitamini beyin hücreleri güçlendirir. Kuşkonmazın düzenli tüketimi nörolojik dejeneratif hastalıkların beyin nöronlarınızı etkilemesini engeller. Alzheimer, Parkinson, Huntington hastalıkları nörolojik dejeneratif hastalıklardandır.

Doğum Kusurlarını Önler

Eğer hamileyseniz veya hamile kalmaya çalışıyorsanız, diyetinize kesinlikle eklemeniz gereken yiyeceklerden birisi kuşkonmazdır.

Hamile kadınlar için folik asit çok önemli bir besin öğesidir ve kuşkonmaz bitkisinde bu bol miktarda bulunur.

Folik asit ceninin ve embriyonun sinir hücrelerinin oluşumunu düzenler. Hatta fetüste düzgün sinir hücresi oluşumunu düzenleyerek, erken doğumları önler ve bebeklerde otistik hastalıkların riskini azaltır.

Ayrıca kuşkonmaz içinde bulunan demir minerali bebeğin genel büyümesini destekler.

Kan Şekeri Seviyesini Düzenler

Kuşkonmaz, şeker seviyenizi kontrol altında tutmak ve şeker hastalığını önlemek için çok önemli bir sebzedir.

B vitamini içeriği sayesinde glukozun emilimini sağlayan insülin hormonunun üretilmesini sağlar. Ayrıca bir miktar krom içeriği sayesinde insülinin, glukozu kan dolaşımından hücrelere taşıma özelliğini geliştirir.

Doğal İdrar Sökücüdür

Kuşkonmaz mükemmel bir doğal idrar söktürücüdür. İdrar üretimini hızlandırır ve böylece vücudunuzdan fazla tuzu ve suyu atmış olursunuz. Bu da sonuç olarak idrar yolu enfeksiyonu veya benzeri hastalıkları önler. Ayrıca idrar söktürücü etkisi, vücutta dokularda sıvı birikmesi sorunu olan ödem oluşumunu da önler. Kuşkonmaz gibi idrar söktürücü özellikteki besinler kilo vermenize, şişkinliği önlemenize ve genel rahatsızlık hissini gidermenize yardımcı olur.

Göz Sağlığını Korur

Kuşkonmaz gözleriniz için de mükemmeldir. A vitamini sayesinde retinanın ışığı emmesini, şekilleri işlemesini ve beyne göndermesine yardım eder. Bu sağlıklı görme için gereklidir. A vitamini eksikliği, retinanın zamanla zayıflaması sonucu görme problemlerine yol açar. Ayrıca karatenoidlerden zeaksantin içerir ve bu da göz sağlığınız için önemlidir. Zeaksantin bir güneş gözlüğü gibi görev yaparak, güneşin zararlı ışınlarının gözlerinize girmesini önler. Hatta yaşlanma sonucu oluşan görme problemlerine ve katarakt gibi sorunlara karşı bir koruyucu görevi görür.

Kuşkonmaz Nasıl Yenir?

Kuşkonmazı çiğ olarak veya pişirerek yiyebilirsiniz. Kuşkonmazı haşlayarak, buharda, ızgarada, mangalda ya da tavada pişirebilirsiniz. Sapı ile ucunun pişme süresi farklı olduğu için haşlanacağı zaman dikey olarak pişirilmesi tavsiye edilir.

Börülcenin Faydaları Nelerdir Besin Değeri Nedir? Tıklayınız

Bamyanın Sağlığa Faydaları Ve Bamya Besin Değeri Tıklayınız 

Kırkkilit Otu At Kuyruğu Otu Faydaları Kırkkilit Otu Çayı Nasıl Yapılır? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...