Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Omuz Tutulması İçin İlaç Ve Egzersizler Hangi Doktora Gidilir Omzum Tutuldu

Mavikadin>Yaşam>Omuz Tutulması İçin İlaç Ve Egzersizler Hangi Doktora Gidilir Omzum Tutuldu

Omuzdaki kasların ve bağ dokularının zarar görmesi ile omuz kaslarında çekilme meydana gelmesine omuz tutulması denir. Omuz tutulmasının bazı nedenleri vardır.

Omuz Tutulması İçin İlaç Ve Egzersizler Hangi Doktora Gidilir Omzum Tutuldu

Omuz Tutulması Nedir?

Omuzdaki kasların ve bağ dokularının zarar görmesi ile omuz kaslarında çekilme meydana gelmesine omuz tutulması denir. Omuz tutulmasının bazı nedenleri vardır. Terliyken soğuk havaya çıkmak, boyun kaslarının cereyana maruz kalması, olması gerektiğinden fazla yük taşınması gibi omuz kaslarını zorlayacak şeyler bu nedenler arasındadır. Ciddi problemlerin göstergesi olmayan ancak günlük yaşam kalitemizi olumsuz yönde etkileyen ve hareket alanımızı kısıtlayan omuz tutulmaları, birtakım küçük işlemlerle giderilebilir. Örneğin sıcak uygulamak faydalı olacaktır. Temiz bir bez alınır, ütü yardımıyla ısıtılır ve omuzumuzdaki tutulan bölgeye yerleştirilir. Ayrıca bu işlem için sıcak su torbası da kullanabilirsiniz. Bununla birlikte Omuz tutulması geçene kadar kişi kendini soğuktan korumalıdır. Omuz tutulmasının nedenleri genellikle şunlardır;

  1. Soğuğa maruz kalınması
  2. Ani bir şekilde yapılan yanlış hareketler
  3. Cereyan olan bölgelerde bulunmak
  4. Ciddi anlamda stres altında kalmak veya üzüntü ve depresyon hali
  5. Şiddetli terlemeler
  6. Omuza gereğinden fazla yük yüklemek (sırt çantası eşya ve benzeri gibi ağır şeyler taşınması)
  7. Oturma bozuklukları
  8. Bilinçsiz ve dengesiz bir şekilde kaldırılan ağır yükler.

Omuz Tutulması Neden Olur?

Hareketsiz Yaşam

Uzun süreler içerisinde hareketsiz kalan vücutlarda omuz tutulması daha sık görülür. Mesela uzun süre yatması gereken hastalarda veya uzun süre masa başında kalması gereken çalışanlarda boyun ve sırt bölgeleri de dâhil omuz tutulması meydana gelmekte ise bunun sebebi uzun süren hareketsizliktir. Bazen de soğuk havaya maruz kalmış kişilerde bu tipte geçici kas problemleri görülebilmektedir

Omuz Manşeti Yırtığı

Bilinen bu nedenlerin haricinde adını çok duymadığımız Rotador Cuff yırtığı da denilen omuz manşeti yırtıkları ve hasarları da omuz tutulmalarına neden olabilmektedir.

Tendinit

Kimi hastalarda omuz tutulmaları şiddetli ağrı ile kendini göstermektedir bu tipteki omuz tutulmalarına omuz tendiniti denmektedir ki bu omuz tendonlarında bir miktar kalsiyum birikmesi sonucu ortaya çıkan omuz tutulmasıdır.

Donuk Omuz

Bölgesel olarak meydana gelen omuz tutulmalarına donuk omuz ismi verilir. Bu tip bir omuz tutulmasında omuz eklemini çevreleyen kapsülün iltihaplanması ve kalınlaşması söz konusudur. Belli bir sebebi olmayan donuk omuz rahatsızlığının oluşmasında risk olarak bilinen bazı faktörler vardır. Bunlar;

  1. Hastanın yaş aralığının 40-60 olması,
  2. Erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülür, bu yüzden kadın olmak da bu nedenler arasındadır.
  3. Kolda ve omuzda meydana gelen yaralanmalar,
  4. Omuza yakın olan bazı cerrahi müdahaleler de donuk omuza sebep olabilir.
  5. Nedeni bilinmiyor fakat şeker hastası olmak da bu riski arttırıyor.

Omuz Tutulması İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bu durumu yaşayanların Ortopedi ve Travmatoloji, Fizik Tedavi bölümlerine gitmeleri gerekir.

Omuz Tutulması Nasıl Geçer?

Kas Gevşetici Kremler

Hasta, evinde kas gevşetici kremler sayesinde büyük oranda bir rahatlama sağlayabilir. Rahatsız olan bölgeye kas gevşetici krem eşliğinde masaj yapılır. Daha kalıcı etki görmek için de kas gevşetici iğneler tercih edilebilir.

Ağrı Kesici İlaç Kullanımı

Ağrı kesici kremler ve ilaçlar omuz tutulmalarında kas gevşetici kremler gibi rahatlatıcı olacağından tavsiye edilmektedir. Fakat kişi bu kremleri ve ilaçları kullanmadan önce mutlaka bir doktora muayene olmalı ve doktor kontrolünde kullanmalıdır

Sıcak Veya Soğuk Kompres

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi tutulma hissi olan bölgeye sıcak su torbası yardımıyla veya ısıtılmış bir bez yardımıyla tedavi uygulanabilir.

Bir diğer yöntem soğuk yöntemdir. Uygun görülen bir beze bir miktar buz sarılır ve omuz tutulması olan bölgeye soğuk uygulaması yapılır. Kasların soğuk ile temas etmesini sağlayın. Ancak çok uzun süre uygulanması sakıncalı olabilir. Soğuk veya sıcak uygulamasının hangisinden daha fazla olumlu sonuç alınacağı hastadan hastaya göre değişmektedir.

Germe Egzersizleri

Fizik Tedavi Bölümü, omuz tutulma şikâyetlerinde genellikle omuz egzersizleri önerir.

Önerilen bu egzersizleri aşağıda sizler için sıraladık:

Sarkaç Germe:Ayakta uygulanacak bu egzersiz için bir masadan yardım almalısınız. Sağlam olan elinizle bir masaya dayanın ve hafif öne eğilerek tutulma olan kolunuzu aşağı sarkıtın ve gevşemeye çalışın. Soldan sağa ve sağdan sola olacak şekilde onar kez daire çizin ve bunu her gün yapın. Omuz tutulması gün geçtikçe azalacaktır. Siz de dairenin çapını artırın.

Havlu Germe: 1 metre kadar uzun bir havlu alınır. İki ucu sağlam el ile önden tutulacak şekilde, yatay olarak vücudu kavraması sağlanır. Havlu sağlam olan el ile bir miktar öne çekilerek tutulma olan koldaki gerilim hissedilir. Birkaç kere hareket tekrarlanır.

Parmak Yürüyüşü: Bu egzersiz ayakta iken yapacağınız bir egzersizdir. Bir duvarın karşısına geçin, duvarla bedeniniz arasında bir adımlık bir uzaklık olsun. Tutulmuş olan kolunuzu bel hizasında kaldırın ve işaret ve orta parmağınızla duvara önce temas edin daha sonra da bir örümcek yürüyüşü misali parmaklarınızla duvara tırmanın. Bunu omuzunuzu çok yormadan yapın.

Koltukaltı Germe: Omuz tutulması yaşadığınız kolunuzu sağlam olan kolunuz yardımıyla yüksek bir masanın üzerine koyun. Yavaş bir şekilde dizlerinizi bükün ve kolunuzun yere paralel hale gelmesini sağlayın.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...