Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Postpartum Depresyon Lohusa Depresyonu Nedir Belirtileri Tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Postpartum Depresyon Lohusa Depresyonu Nedir Belirtileri Tedavisi

Lohusa depresyonun yeni annelerde doğumdan sonra ortaya çıkan bir tür depresyondur. Biyolojik ve duygusal faktörlerin birleşimi bu probleme yol açabilir. Doğum sonrası depresyon oldukça yaygın görülür.

Postpartum Depresyon Lohusa Depresyonu Nedir Belirtileri Tedavisi

Lohusa depresyonun yeni annelerde doğumdan sonra ortaya çıkan bir tür depresyondur. Biyolojik ve duygusal faktörlerin birleşimi bu probleme yol açabilir. Doğum sonrası depresyon oldukça yaygın görülür. Lohusa depresyonu, postpartum depresyon ve doğum sonrası depresyon olarak da bilinir. Bu durum çocuk doğduktan sonraki ilk haftalarda her 8 kadından 1’ini etkiler. Vücuttaki östrojen ve progesteron düzeyleri doğumdan sonra önemli ölçüde dalgalanır. Hamilelik sonrası yaşanan hormonlardaki dalgalanmalar lohusa depresyonu yaşamananın en önemli nedenidir.

Lohusa Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

  1. Kendini üzgün hissetme
  2. Ağlama
  3. Sinirlenme
  4. Asabiyet
  5. Karar verme güçlüğü
  6. Kaygı
  7. Panik atak
  8. Uyku güçlüğü
  9. Bebeğinizle ilgili takıntılı düşünceler
  10. Bebeğinize ya da kendinize zarar verme kurguları
  11. Bunalmış hissetmek
  12. Bebeğinizle bağ kurmada güçlük
  13. Aile ve arkadaşlardan uzaklaşma
  14. İştah kaybı ya da normalden daha fazla yeme
  15. Uyuyamama ya da çok fazla uyuma
  16. Aşırı halsizlik ya da enerji kaybı
  17. Daha önce keyif aldığınız faaliyetlere karşı azalan istek
  18. Yoğun alınganlık ve öfke
  19. İyi bir anne olmadığınız korkusu
  20. Umutsuzluk
  21. Değersizlik, utanç, suçluluk, yetersizlik duygusu
  22. Açık düşünme yetisinde azalma
  23. Huzursuzluk
  24. Şiddetli kaygı ve panik ataklar
  25. Yinelenen ölüm ya da intihar düşünceleri  
  26. Hayattan zevk alamama
  27. Uyuşukluk hissi
  28. Kendine ya da yeni doğan bebeğe ilgi eksikliği
  29. Aşırı uykusuzluk
  30. Bebeğe aşırı ilgi
  31. Cinsel istek kaybı
  32. Güçlü bir başarısızlık ve yetersizlik hissi

Lohusa Depresyonu Neden Olur?

Lohusa depresyonun tek bir sebebi yoktur ancak fiziksel ve duygusal sorunlar bu durumun ortaya çıkmasında rol oynayabilir.

Fiziksel değişiklikler. Hamileyken östrojen ve progesteron seviyeniz normalden yüksektir. Doğumdan sonra hormon düzeyleri önceki haline döner. Bu ani değişim depresyona yol açabilir.

Duygusal sorunlar. Bebeğinize bakmak için uykusuz kaldığınızda ufak problemlerle bile baş etmekte güçlük çekebilirsiniz. Uykusuzluk depresyonun en büyük tetikçilerindendir. Yeni doğan bebeğinize bakabildiğinizden endişe duyabilirsiniz. Ayrıca doğum sonrası az çekici hissedebilir, kimlik duygusuyla savaşabilir ya da hayatınızın kontrolünü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz. Bu sorunlardan herhangi biri de doğum sonrası depresyona yol açabilir.  

Lohusa Depresyonu Nasıl Geçer?

Lohusa depresyonu belirtilerine sahipseniz, tedaviye başlayabilmeniz için en kısa sürede doktorunuzla görüşmelisiniz.

İlaç

Antidepresanlar beyin üzerinde doğrudan pozitif etkiye sahiptir. Ruh halinizi düzenleyen kimyasalları değiştirir ancak anında etki sağlamaz. Ruh halinizdeki olumlu değişimi fark etmeniz haftaları alabilir. Bazı antidepresanlar emzirdiğiniz sürede tehlikesizdir fakat bazıları değildir. Eğer emziriyorsanız doktorunuza bunu söyleyin. Araştırmacılar iyileşmeyi tamamladıklarından emin olmak için annelerin 6-12 ay ilacı kullanmalarını tavsiye eder.

Doğru Uyku ve Dinlenme

Uyku yeni anne için oldukça gereklidir. Yeni doğan bebekle ilgilenirken 8 saat uyumak imkansız görünebilir fakat yetersiz uyku depresyonu kötüleştirir. Yetersiz uyku beyindeki sinir taşıyıcılarının fonksiyonlarında depresyonun arkasından sebeplerden biri olan önemli değişikliklere yol açar. 

Oğul Otu (Melisa)

Melisa bitkisi de lohusa depresyonunu tedavi etmeye yardımcı doğal şifalı bitkilerdendir.  1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı melisa bitkisi atıp 5 dk demleyip için. Bu çayı günde 2-3 defa için.

Papatya Çayı

Papatya çayı doğum sonrası depresyonu atlatmaya yardımcı harika bir bitkidir. 1 bardak suyu ocakta kaynatın için 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya atıp 5 dk demleyin. Günde 2-3 kez bu çayı için.

Egzersiz

Egzersiz depresyonu tedavi etmekte ilaç kadar etkilidir. Her gün sadece 30 dakika yürümek oldukça etkili olacaktır. Aynı zamanda bebeğinizi de bebek arabasıyla yanınıza alabilirsiniz. 

Omega 3 Vitamini Kullanın

Bazı uzmanlar doğum sonrası depresyonla baş etmek için balık yağındaki omega-3 yağ asidini tavsiye eder. Bu takviyeleri reçetesiz olarak satın alabilirsiniz. Omega 3 yağ asitleri sayısız hücre fonksiyonu için oldukça önemlidir. Yeteri kadar omega 3 aldığınızdan emin olmak için keten tohumu, somon gibi yağlı balıklar, omega-3 ile zenginleştirilmiş yumurtalar tüketin. Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra omega 3 takviyesi de alabilirsiniz.

Akupunktur

Doğum sonrası depresyonun üstesinden gelmenin diğer önemli bir yolu da akupunktur terapisidir. Bu terapide ince iğneler vücuttaki bazı özel hayati baskı noktalarına yerleştirilir. Vücuttaki birçok hormonun dengede kalmasına katkı sağlar.  


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...