Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Reflüsü Olan Bebekler Neler Yemeli, Neler Yememeli? Doktor Cevaplıyor

Mavikadin>Anne çocuk>Reflüsü Olan Bebekler Neler Yemeli, Neler Yememeli? Doktor Cevaplıyor

Bebeklerde reflü; yemek borusunun mideye açıldığı son kısımda var olan kasın tam gelişmemesi sonucu, içtiği süt veya diğer gıdaların yemek borusuna veya ağıza

Reflüsü Olan Bebekler Neler Yemeli, Neler Yememeli? Doktor Cevaplıyor

Bebeklerde reflü; yemek borusunun mideye açıldığı son kısımda var olan kasın tam gelişmemesi sonucu, içtiği süt veya diğer gıdaların yemek borusuna veya ağıza geri gelmesidir.

Bebeklerin yarısında, ilk 3-5 ay boyunca, günde 1-2 kez görülebilmektedir. Reflü, yemek borusundaki kasın gelişimine bağlı olarak, genellikle kendi kendine iyileşmektedir. Ancak bebeklerin küçük bir oranında sıkıntılı, kuvvetli ve inatçı reflü ile karşılaşılır. Bebeğimizin kusması, az miktarda sütü geri çıkarması, öksürmesi reflü olduğu anlamına gelmez. Bunlar olağan bir durumdur.

Bebeklerde Reflüyü ve Etkilerini Azaltmak İçin Yapılması Gerekenler

  1. Bebeğinizi dik emzirme pozisyonunda emzirmelisiniz.
  2. Besledikten sonra ilk yarım saat dik vaziyette tutmaya çalışın.
  3. Daha küçük delikli biberonları tercih edin ve beslerken sık sık gazını alın.
  4. Emzik kullanımından uzak durun.
  5. Yüz üstü yatırmakta sık kullanılan bir yöntemdir fakat ani bebek ölümlerini arttırdığından biz tavsiye etmiyoruz.
  6. Gerek kendinizi, gerekte katı besinleri almaya başlayan bebeğinizi çikolata, cips, çerez, ketçap, mayonez, soğan ve sarımsak gibi gaz yapıcı gıdalar ve konsantre meyve suları ve gazlı ve asitli içeceklerden uzak tutun.
  7. 1 yaşın üstünde sol yan pozisyon ve yatak başının 15 cm yükseltilmesi önerilir.  
  8. Ana kucağı, puset vb reflüyü artırdıkları için kullanımları önerilmemektedir.

Bebeklerde reflü belirtileri

  1. Bebeğin sık kusması
  2. Hıçkırık, geğirme, öksürük
  3. Bebekte iştahsızlık
  4. Ağız kokusu
  5. Yuttuğu sütü ve yiyecekleri geri çıkarması
  6. Salya akması
  7. Ani ve hızlı kilo verme
  8. Mideye dokunduğunda ağrı hissi
  9. Çok sık kusma ve çok sık kusmadan dolayı yeterli ölçüde büyüyüp gelişmeme
  10. Mide yanması, gaz, karın ağrısı veya yemek yerken yahut yemekten sonra kolikoz davranışlar (sıkça ağlama ve huysuzluk)

Bebeklerde reflüyle ilgili doktorlara sorula ve cevapları

Sual: Oğlumun reflüsü var (11.5 aylık şuan tedavi için zantac kullanıyoruz benim sorum şu acaba (tuzlu,acılı,asitli,ekşi harici ) yememesi gereken yiyecekler var mı? Ben nette reflüsü olanların turunçgilleri az tüketmesi gerekir diye okumuştum ama oğlum mandalinaya bayılıyor ve yeme işini abartıyor. Zorla alıyorum elinden, versem 4-5 tane yiyecek sizce zararı olur mu?  Reflü olduğundan dolayı hiç mi vermemeliyim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Yrd.Doç.Dr. Seydi Battal Gölgeli’nin cevabı : (Reflü hastalarına uygulanacak ayrıntılı bir diyet listesini aşağıya çıkardım:

SERBEST BESİNLER:

  1. Süt, salep, çay, bitkisel çaylar, meyveli süt, limonata
  2. Haşlama ya da ızgara et ve tavuk
  3. Haşlanmış yumurta
  4. Beyaz peynir, zeytin, kaşar ve dil peyniri
  5. Bal, reçel, tuz, tarçın, kekik, kimyon.
  6. Pirinç, makarna, pişmiş sebzeler
  7. Sade kek, sütlü tatlılar, komposto, jöleli tatlı, lokum, kabak tatlısı
  8. Zeytinyağı, çiçek yağı, mısırözü yağı

KAÇINILMASI GEREKEN BESİNLER:

  1. Çay, kahve, neskafe, kolalı ve karbonatlı içecekler, konserve meyve suları sirke
  2. Kızarmış et veya tavuk, sakatat, sucuk salam vs.
  3. Sahanda yumurta, tulum peyniri
  4. Kuru fasulye, nohut, mısır gibi gaz yapıcı gıdalar
  5. Kızartmalar
  6. Çikolata, kuruyemiş, yağda kızartılmış hamur tatlıları, tahin helvası
  7. Margarin, kuyruk yağı
  8. Acılı baharat, turşu,
  9. Sarımsak, limon tuzu
  10. Yağ ve yağlı besinler,
  11. Çikolata,
  12. Çiğ soğan, çiğ domates, Nane ve yağı
  13. Acı baharatlar,
  14. Turunçgiller

Sual: Merhaba 2.5 aylık bir kızım var reflü olduğu söylendi. Bunun yanında, burun tıkanıklığı öksürük oluyor. Burun yollarını acık tutun dediler.  Şu an ki kilosu ; 6 kilo Boyu; 62 cm Doğum kilosu 3.575 gr. boyu 51 cm. Doğumdan sonra kilo kaybı olmadı aksine  kilo aldı. Ne tavsiye edersiniz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Uzm. Dr. Nilüfer Toprakçı’nın cevabı:  (Bütün bebeklerde 6 aya kadar normal kabul edilen bir reflü vardır. Büyümesi de iyi olduğuna göre endişelenmeyin. Emzirme sonrası gazını çıkarmayı, bir müddet kucakta dik pozisyonda tutmayı, yatarken başı hafif yüksek olacak şekilde yatırmayı ihmal etmeyin.)

Sual: Merhabalar, 10 aylık 8 kg oğlum doğumundan itibaren reflü hastası. Şu an günde 3 defa metpamid kullanıyoruz. Oğlum (ekseriyetle) yemeklerinde pütürler olunca öğürüp kusuyor. Yediği miktar ağzından ve burnundan fışkırıyor, sonra midesi boş olmasına rağmen hala kusmaya çalışıyor, onu öyle görmek beni çok üzüyor. Ayrıca yemek yemesinden 1 hatta 1,5 saat geçmesine rağmen su içtiğinde (biberonun ucu en yavaş akan tipten olmasına rağmen) bazen öksürmeye başlayıp yediklerini yine çıkarıyor. Benim sorum bunun reflü hastalığının bir parçası olup olmadığı, yoksa midesiyle ilgili başka bir rahatsızlığı olabilir mi?

CEVAP 

Çocuk Doktoru Hakan Onur’un cevabı: (Tarif ettiğiniz şikâyetler reflü hastalığına uyuyor. Reflü tedavisi komplikedir. Mutlaka yeme ve uyutma pozisyonu iyi uygulanmalıdır. Sıvı besleme reflüyü artırır bu nedenle katı beslemeye alıştırmalı ve başının altını yükselterek uyutmalısınız. İleri derecede reflülerde farklı tedaviler uygulanabilir. Bu nedenle pediatrik gastroenteroloji uzmanına gitmenizi tavsiye ederim.

Sual: 11 aylık bebeğime 2 aylıkken reflü teşhisi kondu. Bu zamana kadar motilium,gaviscon,zantac kullandım fakat kusma hala devam ediyor. Bebeğim 2 aylıkken biberondan emmeyi bıraktı ve hala su dışında biberonu kabul etmiyor. Bütün besinlerini katılaştırarak bulamaç kıvamında verdiğimiz halde neden kusma düzelmiyor?

CEVAP

Yrd.Doç.Dr. Seydi Battal Gölgeli’nin cevabı: (Bebeğinizin geriye kaçağı (reflüsü) çok şiddetli olabilir. Bu yüzden henüz tamamen iyileşmemiş olabilir. Zaten her hastanın reflüsü ilaçla tamamen iyileşmeyebilir. Bu özelliğe sahip olan hastalar ameliyatla tedavi edilir.)

Sual: 12 aylık çocuğumda reflü çıktı. Yediğini geri veriyor. İlaçlarla biraz İyi oldu. Fakat tekrar başladı. Bu arada diş çıkarıyor ondan kusar mı? Son olarak reflü hastalığının tedavi suresi belli bir yasa kadarımdır?

CEVAP

Çocuk doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı : (Genellikle 4-6 yaşta tamamen geçer. O zamana kadar şikayetleri arttıkça ilaç kullanabilirsiniz. Diş çıkımı sırasında kusma olabilir. )

Sual: 2,5 yaşında bir kızım var, reflü tanısını ultrason ile koydular. Acaba ultrason tanı koymak için yeterli mi? Bir de motilium şurup verdiler uzun kullanmamızın bir zararı olur mu?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Ultrasonla reflü tanısı konulmaz. Tanı klinik bulgu ve yemek borusuna uygulanan bir testle yapılır. Çocuk gastroenteroloji doktoruna götürebilirsiniz.)

Bebeklerde Reflü Neden Olur, Belirtileri Neler, Nasıl Tedavi Edilir? Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

3,4,5,6,7,8,9,10,11,12 Aylık Bebekte Öksürüğe Bitkisel Çözüm Tıklayınız

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
1 Görüş
Reyhan14 Şubat 2023 - 18:15
Çocuğum 4 aylık ve herseyi kusuyor reflu olduğu söylendi reflu aptamil AR maması kullanıyorum ek gıda olarak ne verebilirim
Sonraki Haber Yükleniyor...