Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Tetik Parmak Neden Olur, Nasıl Geçer? Tetik Parmak Egzersizleri

Mavikadin>Yaşam>Tetik Parmak Neden Olur, Nasıl Geçer? Tetik Parmak Egzersizleri

Tetik parmak, etkilediği parmağın silah tetiğini çeker vaziyette bükülmesine yani parmakların bükük pozisyonda kilitlenip kalması neden olan ağrılı bir

Tetik Parmak Neden Olur, Nasıl Geçer? Tetik Parmak Egzersizleri

Tetik parmak, etkilediği parmağın silah tetiğini çeker vaziyette bükülmesine yani parmakların bükük pozisyonda kilitlenip kalması neden olan ağrılı bir hastalıktır. Kol kaslarının uzantısı olan, parmakları hareket ettirmeye yarayan tendonların iltihaplanıp şişmesinden kaynaklanır. Şişen bu tendon, parmağı gerdirerek eğik bir görünüme sebep olur. Mesleki olarak parmakların çok kullanılması tetik parmak hastalığına yol açan en önemli nedenlerdendir. Sanayi işçileri, müzisyenler, çiftçiler risk gurubunda görülürler. Bunun yanı sıra romatizma, eklem iltihabı, gut hastalığı veya diyabet gibi dokularda değişime neden olan bazı hastalıklarda da, tetik parmağa yol açabilmektedir. Tetik parmak hiçbir neden olmadan da ortaya çıkabilmektedirlerKadınlarda tetik parmak rahatsızlığına erkeklere göre daha sık rastlanır. Parmakta oluşan ağrı ile hissedilmeye başlanır. Parmak hareket ettirilmeye çalışıldığında ağrı artar, tıklama şeklinde ses oluşur, uzun hareketsizliğin arkasında kullanmaya çalıştığımızda ağrı ve sesin şiddeti artar. Korkulacak bir rahatsızlık değildir. Çoğu hasta kendi uyguladığı yöntemler ile tetik parmak derdinden kurtulur. Tetik parmak tedavi edilmezse tendon kopması (sinir, bir kasla kemiğe bağlanan fibröz bağ dokunun sert şeritleridir.) yaşanabilir. Bizde bu yazımızda tetik parmak rahatsızlığınızdan kurtulmanıza yardımcı olacak doğal ve pratik yöntemlerden bahsettik. Tetik parmak tedavisi için Ortopedi Doktoruna başvurabilirsiniz.                                                                                                                               

Atel Kullanımı

Parmağınızı sabit tutmak ve dış darbelerden muhafaza etmek için eczanelerden veya medikal ürünler satan yerlerden temin edebileceğiniz gibi parmak boyunda 2 adet plastik veya ahşap çıtayı parmağınızın üst ve altına gelecek şekilde bir ip yardımı ile sabitleyebilirsiniz. Bunun faydası; parmağın hareketini azaltarak dinlenmesini sağlamak, dış darbelerden korumak ve düz durmasını sağlayarak kan akışını kolaylaştırmaktır. Burada dikkat etmeniz gereken ateli çok sıkmamak ve gece uyurken bile çıkarmamaktır.

Soğuk Kompres

Gün içinde parmaklarınıza uygulacağınız soğuk kompres de parmaktaki ağrı ve şişliğin azaltılmasında çok etkili olacaktır. Temiz bir beze birkaç buz parçası koyun ve bağlayın. Tetik parmak durumunda olan parmağınızın elinize birleştiği bölgeye 10 dakika buzlu bezi tutun. Beş dakika ara verdikten sonra 5 dakika daha tutun. Bunu gün içinde 2-3 defa uygulayın. Buz yok ise dolapta soğutulmuş metal kaşık, buzlukta dondurulmuş diğer gıdalar da aynı işi görür. Dikkat etmeniz gereken buzu veya donmuş gıdaları direk cilde temas ettirmemektir.

Dinlendirme

Şayet devamlı parmaklarınızın çalıştırıldığı bir mesleğiniz varsa, ilk yapmanız gereken parmağınızı dinlendirebileceğiniz zaman ve ortamı sağlamaktır. Çalışmadığınız zamanlar parmağınızı olabildiğince kullanmaktan kaçınmalısınız. Çalışırken de parmaklarınızı sık sık dinlenmeye bırakmalısınız.

Sıcak Kompres

Soğuk kompresin amacı ağrı ve şişliği azaltmak iken parmağı ısıtmak ise kan dolaşımını kolaylaştırarak iltihabın daha erken giderilmesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra kasları rahatlatarak parmakta hareket kolaylığını sağlar. Bir kaba cildinizi yakmayacak sıcaklıkta su koyun. Elinizi bu suda 5 dakika bekletin. Gün içinde 4-5 defa yapabilirsiniz. Bu suyun içine 1 yemek kaşığı epsom tuzu eklerseniz etkisi artacaktır.

Tetik Parmak Egzersizleri

Hastalığınızın 3. ve 4. gününden itibaren hafif el ve parmak egzersizler ile rahatlama sağlayabilirsiniz. Elinizi yumruk haline getirip daha sonra tüm parmaklar açık hale gelene kadar açın. Bunu yaparken yavaş bir ritimde yapmalısınız. Çok hızlı hareket parmağınızın yorulup daha fazla şişmesine neden olur. Bunu 10-15 defa tekrarlamanız yeterlidir. Gün içinde birçok defa tekrarlayın. Diğer bir egzersiz yolu ise, avuç içine sığacak boyutta plastik veya kauçuk toplardır. 10 saniye sıkıp bırakın. Bu egzersizi 10 dakika yapın ve gün içinde sık sık tekrarlayın. Egzersizden önce sıcak su maddesini uygulamanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Masaj

Masaj ile kan dolaşımınız artar, kaslarınız gevşer bu sayede iyileşme süreciniz hızlanır. 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağına birkaç damla susam yağı, nane yağı veya hindistan cevizi yağı katın. Bu kaşığı çakmak veya ocak üzerinde biraz ısıtın. Elinizi yakmayacak ısıda iken, parmağınıza sürün ve diğer parmaklarınız ile masaj yapın. Günde 3-4 kez 5 dakika kadar masaja devam edin.

Aloe Vera

Aloe vera doğal bir iltihap giderici ve kas gevşetici etkiye sahiptir. İçeriğindeki vitamin ve amino asitler tahriş olmuş tendonların iyileşme sürecini hızlandırır. Aloe vera yaprağından elde edeceğiniz jeli direk parmağınıza masaj yaparak sürün. Gün içinde 3-5 defa uygulayın.

Not:  Tamamen kilitlenmiş bir parmak, şiddetli ağrı, parmak kökünde büyük şişlik vb şikayetleriniz var ise ortopedi doktoruna görünmelisiniz. Kimi zaman antibiyotik bazen iğne nadiren cerrahi müdahale gerekebilen durumlar ortaya çıkabilmektedir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...