Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

1 ve 2 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının 11 nedeni ve çözümü

Mavi Kadın>Anne çocuk>1 ve 2 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının 11 nedeni ve çözümü

Bebeğin geceleri uykusundan ağlayarak uyanmasının pek çok nedeni vardır. Bu sebeplerin başında; kabus görmesi, acıkması, diş çıkarması ve karanlıktan korkması gelir.

1 ve 2 yaşındaki çocuğun gece ağlayarak uyanmasının 11 nedeni ve çözümü

Bebeklerin ebeveynlerine karşı ihtiyacını ve isteğini bildirmesi ağlama şeklinde olur. Bebeğiniz ağlıyorsa, muhakkak altında yatan bir nedeni vardır. Bebekler gün içerisinde gerek gazı olduğunu gerek acıktığını belli etmeyi ağlayarak belli ederler. Bebeklerin gece ağlayarak uyanmasının da yine çeşitli nedenleri vardır. Gece gözünü açtığında karanlıktan korkup ağlayabilir yahut rüyasında kötü bir şey görmüş olabilir. Bebeklerde geceleri ağlayarak uyanma durumu 1 ve 2 yaş grubunda çok görülmektedir.

Bebeklerin Uykudan Ağlayarak Uyanmasının Nedenleri Nelerdir?

Geceleri uykudan ağlayarak uyanma durumu 1-2 yaşındaki bebeklerde sıkça karşılaşılan bir durumdur. Bebekler genelde bir ihtiyacının yahut isteğinin olduğunu belli etmek için ağlama tepkisini kullanırlar. Geceleri rüyasında kabus gördüğünde ya da karanlıktan korktuğunda da ağlayabilirler. Bebeklerin gece uykudayken ağlayarak uyanmasının başlıca nedenleri şunlardır;

Kâbus Görme

Bebeklerde aynı biz yetişkinler gibi kötü rüya, kabus görebilir. Gece rüyasında kabus gören bebek, ağlayarak uyanabilir. Bebeğin yattığı odayı dizayn ederken resimli tablolardan yahut odayı fazla süslemekten kaçınmak, bebeğin kabus görmesini engelleyebilir. Aynı zamanda ebeveynler bebeğini uyuttuktan sonra Âyetel Kürsi, Felak ve Nas sûrelerini okursa, bu sûreler bebeğe manevi bakımdan zırh olur.

Diş Çıkarma

1-2 yaşındaki çocuklar diş çıkardığı zaman da geceleri ağlayarak uyanabilirler. Bebeğiniz gece sürekli uyanıyorsa, diş çıkarmadan kaynaklanıyor olabilir.

Bebeğin Acıkması

Bebek uykuya daldıktan sonra acıkırsa, vücut acıkma sinyali verir ve uyanmasına neden olur. Uyku arasında uyanıp uykusu bölündüğü için de ağlamaya başlar. Bu nedenle ebeveynler bebeğin beslenme düzenini aksatmamalı ve bebeği uyutmadan evvel karnının tok olduğuna dikkat etmelidir. Ayrıca bebeklerin ilk 6 ay geceleri uyanması normaldir. Çünkü geceleri de beslenmeye ihtiyaçları olur. 6. aydan sonra anne sütü vermeye devam ederseniz, bebeğiniz acıkıp ağlayarak uyanacaktır. Anne emzirmeyi bıraktıktan sonra, bebeğin gece uyanma durumu sona erecektir.

Gaz Sancısı

Bebeğiniz gece uyku sırasında bacaklarını karnına doğru çekmiş ve yüzünü kızartıp ellerini yumruk hale getirmiş ise gaz sancısını çekiyordur. Gaz sancısı çeken bebek gece ağlayarak uyanabilir. Gaz sancısını gidermek için bebeğinizi kucağınıza almalı ve sırtını hafifçe sıvazlayarak gazının çıkmasını sağlamalısınız.

Altının Islak Olması

Bebek altını kirlettiği zaman kendini huzursuz hisseder ve bu durumda uyanmasına sebep olur. Ağlamasının nedeni altını kirletmesi ise, bebeğin bezi değiştirilmeli ve yeniden yatağına yatırılmalıdır.

Bebeğin Üşümesi

Bebekler hassas bir bedene sahiptir. Narin vücutları soğuktan hemen etkilenir. Bebeğinizin yattığı odanın ısısı 1-2 derece dahi düşse bebeğin üşümesine neden olabilir. Bebeğin uyuduğu oda soğuyunca da bebek ağlayarak uyanabilir.

Kaybetme Korkusu

Bebeklerin gece ağlayarak uyanmasının nedeni psikolojik faktörlerden de kaynaklanabilir. Bebekler anne kokusuna alışırlar ve gece uyandığında annesinin kokusunu duyamadığında ağlayabilirler. Bu durum tıp dilinde kaybetme korkusu olarak tanımlanır. Bebeklerde 4 aydan sonra kaybetme korkusu peydah olur. Bu nedenle bebeğiniz gece ağlayarak uyandığında bir süre yanında olmalı, elini tutmalı ve başını okşamalısınız. Bebeğin kendisini güvende hissettiğini ona yansıtmalısınız.

Karanlıktan Korkması

Çocuklar karanlık ve sessiz ortamları sevmeyebilir hatta korkabilirler. Gece rüyadan aniden korkarak uyanma, 1-2 yaş grubunda çok sık görülmektedir.

Anne Sütünün Yetmemesi

Bebekler yeteri kadar beslenemediğinde de geceleri uyanabilir. Anne bebeğini emzirirken, bebeğinin tam doymuş olduğundan emin olmalıdır. 

Gündüz Çok Uyuması

Bebeğin gündüzleri gereğinden fazla uyuması da gece uykusuna mâl olabilir. Gündüz fazla uyuyan bebek, geceleri uykuya dalmakta zorluk çekebilir yahut ağlayarak uyanabilir. Bu nedenle bebeğin gece-gündüz uyku süresinin doğru ayarlanması gerekir.

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu yahut kulak ağrısı da bebeğin gece ağlayarak uyanmasına neden açabilir.

Bebek Uykudan Ağlayarak Uyanıyorsa Ne Yapmalıdır?

Bebeğin gece uykusundan ağlayarak uyanmasının nedenini tespit etmeli ve altında yatan nedenine bağlı çözüm bulmalısınız. Geceleri sürekli ağlayarak uyanan bebeğin, nedenini öğrenmek için doktora başvurmalısınız. Doktorunuz gerekli tetkikleri uyguladıktan nedenini tespit edecek ve ne yapılması gerektiği hakkında bilgilendirecektir. Bebeğiniz gece uykusundan ağlayarak uyanıyorsa şunları yapmaya dikkat etmelisiniz;

  1. Bebeğin yattığı odanın ideal sıcaklıkta olmasına özen gösterilmelidir. Odanın sıcaklığı bebeğin uyku kalitesini etkiler, odanın ısısı 20-24 derecede olmalı fazla sıcak yahut fazla soğuk olmamalıdır.
  2. Bebeğin uyuduğu odanın temiz olması da bebek için oldukça önemlidir. Bunun içi bebeğinizi yatağına yatırmadan evvel, yattığı odanın penceresini açmalı ve odanın içerisine temiz hava dolmasını sağlamalısınız.
  3. Bebeğin uyuduğu odanın içerisinde yüksek ses çıkarmamaya özen göstermelisiniz. Bebeğin uyuduğu oda hafif loş ışıklı olmalı fazla ışıklı olmamalıdır.
  4. Bebek odasını dizayn ederken, odayı aşırı doldurmamalı, bebekleri rahatlatan renk tonlarında dekor etmelisiniz. Odanın içerisini resim, oyuncak vb eşyalarla doldurmamalıdır. Odanın ferah olması bebeğin gece rahat uyku çekmesinde önemli etkendir.
  5. Bebeğiniz gece ağlayarak uyandığında, bir müddet yanında durun. Sessiz ve sevgi dolu bir ses tonuyla konuşarak yahut başını okşayarak, ona yanında olduğunuzu hissettirin. Hatta kucağınıza alın, sarılıp öpün. Böylece bebeğiniz kendisini güvende hissedecek ve ağlamayı bitirecektir.
  6. 1-2 yaşındaki bebeğiniz gece altını kirlettiğinden dolayı veya acıktığından dolayı ağlıyorsa, bebeğin uyumadan evvel bezini değiştirmeyi ve yeterli beslenmesini sağladıktan sonra uyutmaya özen göstermelisiniz.
  7. Bebeğiniz uyuduktan sonra, Fatiha, Ayetel Kürsi, Felak, Nas surelerini okumak da bebeğin rahat bir uyku çekmesini sağlar, korkup ağlayarak uyanmasının önüne geçer.

Editör : Melike Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
3 Görüş
Filiz filiz27 Ekim 2023 - 08:30
Yazdıklarınızın hiçbiri çocuğum da yok ama neden böyle kabus görüyor gibi gözünü açmadan sürekli ağlıyor anlamış değilim
Sedef11 Mart 2023 - 01:24
Okuduğumda içim o kadar rahatladı ki.. çok zor dönemler geçiriyoruz umarım dediğiniz gibi geçici olur allah sizden razı olsun allah bütün evlatlarımızı korusun
İlknur24 Şubat 2023 - 06:20
Gerçekten çok faydalı bir yazı olmuş. Aradığımı buldum diyebilirim. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Teşekkür ederim
Sonraki Haber Yükleniyor...