Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

1 Yaş Bebek Beslenmesi Tablosu Örnek Liste

Mavi Kadın>Anne çocuk>1 Yaş Bebek Beslenmesi Tablosu Örnek Liste

Uzmanlar bebeklere ilk 6 ay anne sütü dışında su dahi vermemeyi önermektedir. 6 aydan sonra bebek ek gıdaya geçip yetişkinlerin yediği pek çok şeyi yemeğe başlayabilir. Bebeğinize onun büyüme ve gelişimini destekleyecek, besin değeri yüksek gıdalar

1 Yaş Bebek Beslenmesi Tablosu Örnek Liste

Uzmanlar bebeklere ilk 6 ay anne sütü dışında su dahi vermemeyi önermektedir. 6 aydan sonra bebek ek gıdaya geçip yetişkinlerin yediği pek çok şeyi yemeğe başlayabilir. Bebeğinize onun büyüme ve gelişimini destekleyecek, besin değeri yüksek gıdalar yedirin. Süt, yumurta, baklagiller ve haşlanmış et buna örnektir. Öte yandan ev yapımı çorbalar (özellikle sebze çorbaları), meyve püreleri ve yoğurt da 1 yaş bebeklere ne yedirilir? sorusunun cevaplarındandır. Yumurta ve et ürünleri onun protein ihtiyacını giderirken yoğurt kalsiyum takviyesi, sebzeler de vitamin ve mineral desteği olacaktır.

1 Yaş Bebek Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

1 yaş bebek beslenmesinde hangi gıdalara yer vermek gerektiği iyi bilinmeli ve uygulanmalıdır. Zira bebekte büyüme ve gelişimin sağlıklı bir biçimde devam etmesi, sosyal, biyolojik ve zihinsel bakımdan geri kalmaması için hem doğru hem de yeterli beslenmesi gerekir. İlk 6 ay bebeklere yalnızca anne sütü verilmesi önerilirken, bu sürenin ardından bebek yeni besinlere de ihtiyaç duymaya başlayacaktır. Fakat ek gıdaya geçiş her zaman 6. aydan sonra gerçekleşir diye bir şey yoktur. Bu 4. ayda da olabilmektedir.

Süt, yoğurt, yumurta, tavuk, et ve benzeri gıdalar en önemli protein kaynaklarındandır. Bu gıdalara bebek beslenmesinde mutlaka yer verilmelidir.

1 yaş bebek beslenmesi posalı yiyecekler açısından da zengin olmalıdır. Bunlar bağırsak hastalıklarına ve kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürmektedir. Posa içeren gıdalar ise meyveler, sebzeler, yulaf, baklagiller, tam buğday, çavdar ve tahıllı ekmeklerdir. Çocukların menülerinde bu gıdaların bulunması onların sağlığı için oldukça mühimdir.

1 Yaş Bebek Beslenmesinde Kahvaltı Nasıl Olmalıdır?

Şüphesiz bebeklerin her öğününe dikkat etmek lâzımdır. Fakat 1 yaş bebeklerin beslenmesinde kahvaltının yeri bir başkadır. Bebeğiniz sizin yediğiniz şeyleri tüketebilecek yaşa gelmiştir. Önceki aylarda kahvaltısını püre veya karışım şeklinde hazırladığınız gıdalarla veriyordu iseniz, 1 yaşına girdikten sonra bu rutini değiştirmeli ve ona besinleri ayrı ayrı yeme alışkanlığı kazandırmalısınız. Her gün başka bir kahvaltı tarifi deneyerek bebeğinize kahvaltıyı sevdirebilirsiniz.

1 yaş bebek kahvaltısı 1 kibrit kutusu peynir veya 1 yumurta içerebilir. 1-2 tatlı kaşığı reçel, pekmez, fıstık ezmesi veya bal da bu yaştaki bebeklerin kahvaltısında olabilecek diğer bir lezzettir. Süt içmesine de özen gösterilmelidir, kahvaltıda süt yarım su bardağından biraz daha fazla süt tüketebilir. Bunlara ilâveten çekirdekleri çıkarılmış birkaç tane zeytin, birkaç dilim mandalina veya domates, 1 dilim de ekmek verilebilir.

Yumurta

Yumurta, bebeklere 1 yaşından sonra beyazı ile birlikte verilebilir. Yumurtayı farklı bir malzemeyle karıştırarak pişirebilir, omlet yapabilir, krep hazırlayabilirsiniz. Artık sarısını ayırmanız gerekmez, bir tam yumurta kullanabilirsiniz.

Zeytin

Siyah zeytini ve yeşil zeytini çekirdeklerini çıkarıp verebilirsiniz.

Bal

1 yaşına giren bebeğinizin ağzını balla tatlandırabilirsiniz! Bebekler için sade bal çeşitleri daha sağlıklıdır. Karışım balların yedirilmesi tavsiye edilmez.

Peynir

Peynir olarak da ağır kokmayan, tuzu alınmış/tuzsuz peynirler tercih edilmelidir. Keçi ve inek sütünün karışımıyla elde edilen peynirler, lor peyniri ve keçi peyniri uygundur. Hafif olmasına, tuz içermemesine dikkat edilmelidir.

1 Yaş Bebek Beslenmesi Yemekleri İçin En Lezzetli Besleyici Örnek Menüler Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...