Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

1 Yaş Uyku Eğitimi İçin Uzmanlardan Altın Öneriler

Mavi Kadın>Anne çocuk>1 Yaş Uyku Eğitimi İçin Uzmanlardan Altın Öneriler

Bebeklerin uyku düzeni zamanla oturur. Bu süreçte günde ne zaman ve kaç saat uyudukları aylara göre farklılık gösterir. 1 yaş bebek uyku düzeni de ilk kez anne olanların hâliyle en çok merak ettiği konulardan biridir.

1 Yaş Uyku Eğitimi İçin Uzmanlardan Altın Öneriler

Bebeklerin uyku düzeni zamanla oturur. Bu süreçte günde ne zaman ve kaç saat uyudukları aylara göre farklılık gösterir. 1 yaş bebek uyku düzeni de ilk kez anne olanların hâliyle en çok merak ettiği konulardan biridir. Nasıl uyku, bizim için tıpkı gıda alımı gibi yaşamsal bir ihtiyaç ise tabii ki bebeklerde de öyledir. Yenidoğan bebekler gününün büyük bir bölümünü uykuda geçirir. Öyle ki bir yenidoğan günde 18 saat uyuyabilir. Bebeğin büyümesiyle beraber uyku süresinde de kısalma olacaktır.

Bebekler Kaç Saat Uyur?

  1. Yeni doğan günde 16 - 18 saat
  2. 3 haftalık bebek günde 15 - 18 saat
  3. 6 haftalık bebek günde 15 - 16 saat
  4. 4 aylık bebek 9 - 12 saat artı iki kısa uyku (her biri 2 – 3 saat)
  5. 6 aylık bebek 10 - 11 saat artı iki kısa uyku (her biri 2 – 3 saat)
  6. 9 aylık bebek 10 - 12 saat artı iki kısa uyku (her biri 1 – 2 saat)
  7. 1 yaşında bebek 10 - 11 saat artı bir – iki kısa uyku (her biri 1 – 2 saat)
  8. 18 aylık bebek 10 - 12 saat artı genellikle bir kısa uyku (1 - 2 saat)
  9. 2 yaşında çocuk 11 - 12 saat artı bir kısa uyku (1 - 2 saat)
  10. 3 yaşında çocuk 10 - 11 saat artı muhtemelen bir kısa uyku (2 saat)
  11. 4-5 yaşında çocuk 10-12 saat

1 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni Uyku Eğitimi Nasıl Sağlanır?

Bebeğinizin rahatça uyuyabilmesi için karnını doyurmanız lâzımdır. Bundan dolayı gerektiği kadar yedirmeye dikkat edilmelidir. Ancak bebeğe uyku saatine yakın şekerli gıdalar verilmemelidir. Anne sütü ile beslenmeye devam ediyorsa annenin gaz oluşumuna yol açan yiyeceklerden uzak durması gerekir. Bir yaşındaki bebeğinizi gündüz vakti emzirmek bu probleme çözüm sağlar. Bebeğin yatacağı ortamın sıcaklığı normal olmalıdır. Bebeğe terleten kıyafetler giydirilmemeli ve üzerine sadece ince bir şey örtmekle yetinilmelidir.

1 yaş bebek uykusu nasıl düzene girer? diye düşünen annelerin dikkat etmesi gereken bir diğer husus, bebeği her gün aynı saatte yatırmaktır. Uyku zamanı geçirilmemeli ve hep aynı vakitte uyumaya alıştırılmalıdır. Bebeği ılık su ile yıkamak, masal okumak ve ninniler söylemek de işe yarayacaktır.

1 yaş bebeğin uyku düzeni gayet iyiyken bazı rahatsızlıklara veya diş çıkarmasına bağlı olarak değişebilir. Bir sağlık sorunu mevcut olan bebeklerin sık aralıklarla uykusu bölünür ve yeniden uykuya dalmakta güçlük yaşar. Bu durumda ebeveynlerin onu teskin etmesi, yanında olduğunu hissettirerek rahatlatması önemlidir. Ayrıca hekimin talimatlarına uygun hareket edilmeli, bebeğin bakımına özen gösterirken psikolojik destek de unutulmamalıdır.

1 yaş bebeklerin uyku düzeni içerisinde gündüz uykusunun özel bir yeri vardır. Bu dönemdeki bebekler gündüz vakti en azından 1 saat uyumak durumundadırlar. Bebeğin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesine yardımcı olan bu uykular, geceleri daha kolay ve deliksiz uyuyabilmesine de katkıda bulunur. Bebek gündüz hiç uyumuyor veya uyusa bile bu ona yeterli gelmiyorsa kendini hiç rahat hissetmeyecek, devamlı mızmızlanacaktır.

1 yaş bebek hangi saatlerde uyumalı? sorusuna da tekrar değinecek olursak; 1 yaşındaki bebeklerin her gün aynı saatte uyumaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Bebeğinizi her gün aynı saatte yatırmayı bir rutin hâline getirirseniz bebeğiniz de bir süre sonra buna adapte olacaktır.

Bebekler 6. ayına girdiklerinde artık kendi odasında yatmaya başlamalıdır. Eğer 1 yaşına gelmesine rağmen bunu yapmadıysanız daha fazla beklemenize gerek yoktur.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...