Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

2, 3, 4 Haftalık Gebelik Belirtileri Neler? Anne Karnında 1 Aylık Bebek

Mavikadin>Anne çocuk>2, 3, 4 Haftalık Gebelik Belirtileri Neler? Anne Karnında 1 Aylık Bebek

Hamilelik yaklaşık olarak 40 hafta süren uzun bir süreçtir. Bu süreç boyunca hem kadın hem de fetüs birçok farklı değişiklikler yaşar. Hamileliğin ilk ayı çok

2, 3, 4 Haftalık Gebelik Belirtileri Neler? Anne Karnında 1 Aylık Bebek

Hamilelik yaklaşık olarak 40 hafta süren uzun bir süreçtir. Bu süreç boyunca hem kadın hem de fetüs birçok farklı değişiklikler yaşar. Hamileliğin ilk ayı çok özeldir çünkü bu zaman diliminde bir bebeğinizin olacağını öğrenirsiniz. Her ne kadar gözle görülebilir olmasa da ilk ayın sonuna doğru hamileliğin ilk belirtileri hissedilmeye başlar. Bu zaman zarfında yaptığınız gebelik testinden doğru sonuç elde edersiniz. Hamilelik, spermlerin dölyatağı borusunda yumurtalarla buluştuğu an başlar.

Birinci Aydaki Hamilelik Belirtileri

Bebeğin ve plasentanın gelişiminden sorumlu olan ilk aydaki hormonsal değişiklikler size çeşitli rahatsızlıklar verebilir. Bazı kadınlar sersemlik, baş dönmesi ve nefes darlığı hissedebilir. Ayrıca tıkalı burun, yorgunluk ve mide bulantısı ve sürekli idrara çıkma isteği de görülebilmektedir.

Diğer belirtiler şunlardır:

  1. Adet dönemindeki gecikme en belirgin hamilelik belirtisidir.
  2. Yorgunluk
  3. Mide bulantısı (veya istifra etme)
  4. Sabah bulantısı
  5. Sık idrara çıkma
  6. Hassas, şişmiş ve ağrıyan göğüsler
  7. Kramp girmesi
  8. Belde ağrı ya da tutulmalar
  9. Yemekten tiksinme ya da aşerme
  10. Hafif kanama ya da kan damlaları (yerleşme kanaması)
  11. Baş ağrısı
  12. Şişkinlik
  13. Kokulara karşı hassasiyetin artması
  14. Kabızlık veya ishal
  15. Değişken ruh hali
  16. Baş dönmesi veya bayılma
  17. Aşerme
  18. Artan bazal metabolizma sıcaklığı

Hamileliğin İlk Aylarında Ne Yemeli?

Hamile kadınların, protein, mineral ve vitamin bakımından zengin dengeli bir beslenme düzeni izlemesi gereklidir. Bebeğin 9 ay boyunca sizin yediklerinizden besleneceğini aklınızdan çıkarmayın. Hamile kadınlar özellikle şu besinlerin tüketimine özen göstermelidirler:

Folik Asit

İlk haftadan itibaren gelişmeye başlayan cenin için çok önemli olan temel bir vitamin kaynağıdır çünkü doğuştan olan hastalıkların engellenmesinde(merkezi sinir sisteminin oluşumuna katkı sağlayarak) büyük rol oynar. Hamile bir kadın günde ideal olarak 400mg folik asit almalıdır. Her ne kadar doktorunuz size folik asit hapları ve takviyeleri vermiş olsa da, folik asit alımını yediklerinizle de artırmanız gerekebilir çünkü hem embriyonun gelişimi hem de hamilelik süreci için oldukça önem taşımaktadır. Portakal, patates, brokoli, kuşkonmaz, yumurta, fasulye, yeşillikler vs. folik asit bakımından zengin besinlerdir.

B6 Vitamini

Bu vitaminin alımı hamileliğin ilk ayı için çok önemlidir çünkü mide bulantısı ve kusmayı önlemeye yardımcı olur. Mide bulantısı/kusma genellikle en büyük sorundur ve hamilelerin çoğu bu durumun farklı aşamalarından mustariptirler.  Bu sorunu çözmek için vitamin hapı almak yerine, yediklerinize B6 vitamini içeren besinler ekleyebilirsiniz mesela tam buğdaylar, somon balığı, fıstık ezmesi, muz, ceviz vs.

Süt Ürünleri

Hamilelik sürecinde ekstra kalsiyum almak bebeğin hem merkezi sinir sistemi hem de kas ve iskelet sisteminin gelişmesi açısından önemlidir. Hamilelikte hipertansiyon ve preeklampsi oluşumunu engeller. Yağsız ya da yarım yağlı süt ve yağlı veya yağsız yoğurt, yarı sertleştirilmiş peynir tavsiye edilmektedir.

Demir Açısından Zengin Besinler

Hamilelikte kansızlığın önlenmesi açısından demir büyük önem taşır. Oksijenin fetüse ulaşmasını sağlayan hemoglobin sentezinde büyük rol oynar.

Meyve, sebze ve tahıllar gibi lif açısından zengin besinler gebelikte günlük beslenme düzeninizde mutlaka yer almalıdır.

Karbonhidrat ve sağlıksız yağların tüketimini azaltın.

Yüksek kalorili besinlerden kesinlikle kaçınmalısınız. Pastalar, kekler ve kap kekler gebelik şekerine ve kolesterolün artmasına sebep olan yüksek oranda şeker içeren besinlere örnek verilebilir.

Uzak durulması gereken ürünler; Bunlar, fetüsün gelişmesini etkileyen ve düşük yapma riskini artıran alkollü içecekler ve kahvedir.

Demir Bakımından Zengin Besinler

Demirin anne ve fetüs için düzenli kan akışını sağlayan sihirli bir vitamin olduğu yaygın olarak bilinmektedir. Fetüs, oksijen ve besinlerin aktarılması için demiri yüksek bir kan akışına ihtiyaç duyar. Doktorunuz hamileliğin 4. Ayına kadar demir hapları yazmayacağı için, yediklerinize demir bakımından yüksek besinleri eklemenizde fayda var. Bunun için şu besinleri tüketebilirsiniz: pancar, yulaf ezmesi, kepek, ton balığı(konserve), fasulye, kuru meyveler, tavuk ve koyun eti.

Hafta Hafta Hamileliğin Birinci Ayı

1.Hafta

Hamilelik, son adet gününüz ile başlar. Hamileliğinizin ilk haftası adet gördüğünüz haftadır. Bu zaman zarfında vücudunuzda bir değişiklik görülmez.

2.Hafta

Hamileliğin 2.haftasında yumurtalıktaki folikül ve yumurtlama denilen süreç içinde yumurta halini alır. Daha sonra bu yumurta, yumurta kanalına ilerler. Eğer hamile kalmak istiyorsanız, yumurtlama döneminden birkaç gün önce ve bir gün sonra cinsel ilişkiye girerek bu şansı arttırabileceğinizi unutmayın.

3.Hafta

Sperm ve yumurtalar, döllenmiş bir yumurta oluşturmak için döllenerek birleşirler. Döllenmiş yumurta dölyatağına yerleştiği zaman, hamilelik başlar.

4.Hafta

İlk ayın sonlarına doğru, bebeğiniz yaklaşık bir tüy kadar hafif ve 4mm ya da 1 inçin çeyreği kadar büyüklüktedir. Bu zamana kadar bebeğiniz bir yaratık gibi görünebilir, boğaz, iç kulak ve göz merceği her ne kadar siz fark etmeseniz bile çoktan oluşmuştur. Ayrıca, küçük uzuvlar kolları, elleri, parmakları, bacakları oluşturmaya başlar. Bu küçük yaratığın arka kısmından da omurilik oluşmaya başlar.

Birinci Ayda Bebeğin Gelişimi

  1. Rahim ağzına yumurtalar yerleşir.
  2. 4. haftada bebeğinizin kalbi ve midesi çoktan oluşmuştur: Bu organ üremesinin başlangıcıdır (Yani diğer temel organların oluşumu)
  3. Kollar henüz belli olmaz.
  4. Sinir sistemi gelişir.
  5. Duyu organları gelişir ve her ne kadar bebeğin ağzı ve burnu henüz oluşmamışsa da bebek “embriyo” olarak adlandırmaya başlanır.
  6. Bu aşamada, bebek göbek bağıyla yumurtanın dış kısmına bağlanan amniyotik kesenin içinde büyümeye başlar.
  7. Bu ayın sonunda bebeğiniz 2 ila 5 milimetre büyüklüğüne ulaşır.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Aşı Takvimi Yapılan Aşılar Aşı Kaçıncı Haftada Yapılır Tıklayınız

Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız 


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...