Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

3,4, 5, 6, 7, 8 Aylık ve 1 Yaşındaki Bebeğin Gece Beslenmesi

Mavi Kadın>Anne çocuk>3,4, 5, 6, 7, 8 Aylık ve 1 Yaşındaki Bebeğin Gece Beslenmesi

Bebeklerin büyüme ve gelişiminde önemli rol oynayan hususlardan biri gece beslenmesidir. Doğumdan sonraki ilk 2 ay boyunca bebekleri her gece 3-4 saatte arayla beslemek gerekir. Bunun için bebeğin uyanmasını beklememelidir. Bir bebek 6. ayına kadar

3,4, 5, 6, 7, 8 Aylık ve 1 Yaşındaki Bebeğin Gece Beslenmesi

Bebeklerin büyüme ve gelişiminde önemli rol oynayan hususlardan biri gece beslenmesidir. Doğumdan sonraki ilk 2 ay boyunca bebekleri her gece 3-4 saatte arayla beslemek gerekir. Bunun için bebeğin uyanmasını beklememelidir. Bir bebek 6. ayına kadar geceleri beslenmeye ihtiyaç duyar. 5-6. aylardan itibaren geceleri 5-6 saat boyu beslenmeden uyumaya devam edebilir. Bu süreçte bebeğin uykusunu bölmemeli; o kendi kendine uyanınca yedirmelidir.

1-6 Aylık Bebeklerde Gece Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Bu dönemde bebeklerin midesi ve diğer organları henüz tam olarak gelişmemiştir. O yüzden az miktarda süt bile onların doyması için yeterli gelir. Öte yandan bebeklerin acıkma süresi de oldukça kısadır. Bunun anlamı ise annelerin yorucu bir maratona hazırlıklı olmaları gerektiğidir! Üstelik bu geceleri de sürecektir. Ama gece beslenmesi bebeklerin sağlıklı büyüyüp gelişmesinde mühim bir yer tutar. Doğduktan sonraki ilk 6 ay içerisinde geceleri uyanarak ağlayıp gıda isteyen bebeklerin beklentileri anne sütüyle giderilmelidir! Çünkü hiçbir mama anne sütünün yerine geçecek kadar doğal ve şifalı değildir. Bununla birlikte gece beslenmesinde mama takviyeleri de ihmal edilmemelidir. Ne var ki bebeğin uykusu kendiliğinden bölünmediğinde ve gece beslenmesine ihtiyacı olmadığında uyandırıp zorla beslemekten de uzak durulmalıdır. (Bu, en az 4 aylık bebekler için geçerlidir.)

Bebek ek gıdaya başlasa dahi geceleyin acıkıp uyanmaya devam edebilir. Biberonun yarısına kadar mama doldurup bununla beslemek yahut uykuya dalmadan evvel anne sütü vermek yararlı olacaktır.

Bebeklerde Gece Beslenmesi Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Doktorların tavsiyesi, bebek 6. ayına girmeden gece beslenmesinin sonlandırılmaması yönündedir. Buna 6. aya kadar devam edilmelidir. 6. ayına giren bir bebek gündüz yeteri kadar besin alıyorsa geceleri de ekstra besin alması gerekmez.

Bebeklerde gece beslenmesinin uzun süreli olması istenmeyen sonuçları beraberinde getirebilir. Şöyle ki; bebek 9 aylık olmasına rağmen hâlâ geceleri de besleniyorsa bu durum reflü, orta kulak rahatsızlıkları ve obezite gibi çeşitli sağlık problemlerine sebebiyet verebilir. Bunun için uzmanlar 9. ayını geçen bebeklerde gece beslenmesini tavsiye etmemektedir. 1 yaşından sonra gece beslenmesinin bebeğe faydası değil zararı vardır. Diş çürüklerine ve orta kulak enfeksiyonuna da yol açabilir.

1 Yaşındaki Bebeklerde Gece Beslenmesi

Bebeklerin gece beslenme ihtiyacı 1 yaşına doğru yavaş yavaş azalmaya başlar. 1 yaşına girdikten sonra artık bebeği gece beslemek gerekmemektedir.

Bebeklerde Ay Ay Gece Beslenmesi

Beslenme, bebeklerin yaşamsal ihtiyaçlarının başında gelir. İlk aylarda gece beslenmesi oldukça önemlidir. Bu nedenle ilk 2 ayda bebek gece beslenmeye ihtiyaç duyacaktır.

Bebeğiniz 3. ayına girdikten sonra da geceleyin beslenmeye gereksinim duyacaktır. Fakat uykusunun bölünmesi acıkmasından değil başka bir sebepten de kaynaklanabilir. Uyanmasına yol açan şeyin açlık hissi mi başka bir şey mi olduğunu tespit etmeniz önem taşır. Bebeğiniz her gece hemen hemen aynı vakitlerde uyanıyor ve yedirmeye başladığınız zaman gayet iştahlı olduğunu gözlemliyorsanız demek ki tatlı uykusuna biraz acıktığından dolayı ara veriyor!

Bebeğin gece beslenmesi 4. ayda da devam edebilir. Ancak bu dönemde bebeği yedirmek için uyandırmanız gerekmez. Bebek ne zaman acıkıp kendi kendine uyanırsa o zaman beslemelidir.

5-6 aylık bebekler geceleyin beslenmeye ihtiyaç duymadan 5-6 saat boyunca rahat bir uyku çekebilirler. Bebeğin kendiliğinden uyanması beklenmeli; yedirmek için uykusu bölünmemelidir.

Bebeklerin Gece Acıktığı İçin Uyandığı Nasıl Anlaşılır?

Uyandığı zaman dudaklarını yalaması, parmaklarını ağzına sokması acıktığı için uyandığını gösterir. Eğer her zaman uyandığı saatlerin dışında uyanıyorsa, meme veya emzik verdiğinizde kayıtsız kalıyorsa ve sık sık ağlıyorsa uyanmasının altında başka bir şey aramalıdır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...