Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

4 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı Normal mi Ne Yapmalıdır?

Mavi Kadın>Anne çocuk>4 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı Normal mi Ne Yapmalıdır?

Diş Hekimi Pınar Karataban bebeklerde diş çıkarmanın bebek 6 aylıktan itibaren başlayabileceğini ancak genetik etkenlere bağlı olarak 4 aylıktan itibaren bebeklerin diş çıkarabileceklerini bildiriyor.

4 Aylık Bebek Diş Çıkarır mı Normal mi Ne Yapmalıdır?

Diş Hekimi Pınar Karataban bebeklerde diş çıkarmanın bebek 6 aylıktan itibaren başlayabileceğini ancak genetik etkenlere bağlı olarak 4 aylıktan itibaren bebeklerin diş çıkarabileceklerini bildiriyor.

4 Aylık Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri

  1. Ağızdan salya gelmesi
  2. Yüksek ateş
  3. Diş etlerinde kaşınma
  4. Diş etlerinde şişlik ve kızarıklık
  5. Huzursuzluk: Bebekler bu dönemde çok huzursuz olabilirler çünkü dişler çıkmadan önce diş etlerinde yoğun ağrı ve şişlik vardır.
  6. İshal
  7. Uykusuzluk
  8. Elindeki nesneleri ağzına götürüp dişlerini kaşıma
  9. Elini sık sık ağzına götürme
  10. Çene ya da yüzde kızarıklık
  11. Diş çıkacak olan bölge kabarır
  12. Bebek mutsuzdur ve sürekli ağlar
  13. Bebek sürekli kucak ister
  14. Geceleri sık sık uyanır
  15. Burunda tıkanıklık
  16. Burun akıntısı
  17. Hafif öksürük
  18. Beslenmeyi reddetme
  19. Kulak çekiştirme
  20. Yanak kaşıma

4 Aylık Diş Çıkaran Bebekleri Rahatlatmak İçin Neler Yapmalıdır?

Bebeğinizin diş çıkarma sürecini kolaylıkla atlatmasına yardımcı olmak için eczaneden satılan diş çıkarma jelini bebeğin diş etlerine sürebilirsiniz.

Anneler bebekleri diş çıkarma dönemine girdiğinde mutlaka bir diş kaşıma oyuncağı edinmelidir. Çünkü bu dönemde dişleri oldukça şiddetli kaşınan bebekler istemsiz şekilde buldukları her cismi ağızlarına götürmek isterler. Tam bu noktada işte diş kaşıma oyuncağı devreye girer ve bebeklerin tehlikeli cisimleri ağızlarına almasını engeller ve annelerin büyük kurtarıcısı olurlar.

Bebeğiniz diş çıkarma dönemindeyken kullanabileceğiniz bir diğer şey ise kehribar kolye olabilir. Kehribar kolyedeki süksinik asit bebeklerde huysuzluğu almasıyla bilinir. Kehrihar sadece bununla kalmaz bebekler ağrı ve salya artışının da önüne geçer.

Bebeğiniz diş çıkarma dönemindeyken en çok ihtiyaç duyacağı şey bir diş kaşıyıcı olacaktır. Bunun içinse piyasada satılan içi su dolu diş kaşıyıcalardan alabilirsiniz. Bu tür kaşıyıcıları buzdolabında bekletip bebeğinize verdiğinizde bebeğinizin kaşınan dişlerinde rahatlama daha çok olacaktır.

Bebeğiniz diş çıkarma döneminde çok huzursuzsa onu sık sık kucağınıza alıp rahatlamasın yardımcı olabilirsiniz. Çünkü annenin bebeğine sarılması hem anneye  hem de bebeğe çok iyi gelmekte ve bebeğin kendi huzursuzluğunu unutmasında çok etkili olmaktadır. Bu dönemde özellikle annelerin bebekleriyle bol bol zaman geçirmesi çok iyidir.

Bebeğinizin diş çıkarma dönemlerinde ateşi çıkıyorsa, önce doktorunuza danışarak sonra da kilosuna uygun olarak ateş düşürücü uygun bir ilaç verebilirsiniz.

Bebeğinizin diş çıkarma sürecinde biraz olsun huzursuzluğunu ve ağrsını almak adına bir tatlı kaşığını buzdolabında biraz tuttuktan sonra bebeğinizin damağında bir süre bekletebilirsiniz.

Bebeğiniz diş çıkarma dönemindeyken rahatlatıcı özelliğiyle bilinen papatyadan da faydalanabilirsiniz. Bunun için evde doğal papatya çayı hazırlayıp bunu buz kalıplarına dökün.Ardından buzdolabına koyun ve donduktan sonra bebeğinizin diş etlerine masaj yapın. Papatya çayı yatıştırıcı ve rahatlatıcı olmasının yanı sıra soğuk olacağı için ağrı kesici etkisi de yaratmaktadır.

Bebeğiniz diş çıkarma dönemine girdiğinde diş etlerinde çok kaşınma olur. Bu kaşınmaları geçirmek ve onu rahatlatmak için temiz parmaklarınızla onun diş etlerine hafif hareketlerle masaj yapabilirsiniz. Veyahut onun ısırıp kendini ve diş etlerindeki kaşınmayı rahatlatacak dişlikler kullanabilirsiniz.

Bebeklerde Dişlerin Çıkması Ne Zaman Tamamlanır?

Süt dişlerinin ağızda ortalama olarak çocuk 12 yaşına gelene kadar kalır. Bebek 6-8 aylıkken çıkmaya başlayan süt dişleri bebek 2,5 veya 3 yaşına geldiğinde toplam 20 adet sayıya ulaşır. Bunun 10’u alt çenede ve kalan 10’u ise üst çenededir. Süt dişlerinin; çocuğun sadece ağız sağlığı için değil aynı zamanda genel sağlığı için de önemi çok büyüktür. Bu dişler çocuk 12 yaşına bastığında yerini kalıcı ve yeni dişlere bırakmaktadır.

Bebeklerde Hangi Diş Ne Zaman Çıkar Ne Zaman Dökülür?

ALT DİŞLER

Süt 1. keser dişi: 6-10 ay arasında çıkar, 6-7 yaşında düşer.

Süt 2. yan keser dişi: 10-16 ay arasında çıkar, 7-8 yaşında düşer.

Süt köpek dişi: 17-23 ay arasında çıkar, 9-12 yaşında düşer.

Süt 1. azı dişi: 14-18 ay arasında çıkar, 9-11 yaşında düşer.

Süt 2. azı dişi: 23-31 ay arasında çıkar,10-12 yaşında düşer.

ÜST DİŞLER

Süt 1.keser dişi: 8-12 ay arasında çıkar, 6-7 yaşında düşer.

Süt 2. yan keser dişi: 9-13 ay arasında çıkar, 7-8 yaşında düşer.

Süt köpek dişi: 16-22 ay arasında çıkar, 0-12 yaşında düşer.

Süt 1. azı dişi: 13-19 ay arasında çıkar, 9-11 yaşında düşer.

Süt 2. azı dişi: 25-33 ay arasında çıkar,10-12 yaşında düşer.

Diş Çıkaran Bebeklerde Ateş Nasıl Düşer? Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız

Bebeklerde Diş Çıkarma Belirtileri Bebeğimin Diş Çıkardığını Nasıl Anlarım? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...