Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynlere Uzman Selma Yenidoğan’dan Öneriler

Mavi Kadın>Anne çocuk>6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynlere Uzman Selma Yenidoğan’dan Öneriler

Çocuğunuzun 6 yaşına girmesiyle birlikte onda birtakım fiziksel, psikolojik değişimler meydana gelir. Çocuk Gelişimi Ve Psikolojisi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir.

6 Yaş Çocuğu Olan Ebeveynlere Uzman Selma Yenidoğan’dan Öneriler

Çocuğunuzun 6 yaşına girmesiyle birlikte onda birtakım fiziksel, psikolojik değişimler meydana gelir. Çocuk Gelişimi Ve Psikolojisi Uzmanı Selma Yenidoğan bu hususta şu bilgileri vermektedir.

6 Yaşındaki Çocuğun Boy ve Kilo Gelişimi Nasıldır?

  1. 6 yaşındaki kız çocuğu yaklaşık 19-20 kilogram ağırlığında ve takriben 115.5 cm boyundadır.
  2. 6 yaşında bir erkek çocuğunun ise kilosu da takriben 20.6 kg olup boyu da 115.5 cm civarındadır.

6 Yaş Çocuk Fiziksel, Sosyal ve Zihinsel Gelişim Özellikleri Nasıldır?

  1. Kişisel temizliğini başkasının yardımı olmadan yerine getirebilir. Dişlerini fırçalayabilir, elini; yüzünü, ayaklarını yıkayabilir.
  2. 2 tekerli bisiklet kullanabilir.
  3. Fırça, kalemtraş, kalem, boya, makas gibi gereçleri kullanırken zorlanmaz.
  4. 100'e kadar olan sayıları ezbere bilir ve sayar.
  5. Alfabedeki harfleri sırasına göre söyleyebilir.
  6. Bir resim gördüğü zaman orada neler olduğunu ifade edebilir.
  7. Doğum tarihini gün, ay ve yıl olarak belirtebilir.
  8. Küçük boncukları bir ipe geçirebilir.
  9. 2 resmin farklı yönlerini bulabilir.
  10. Diğer insanların duygularını algılayabilir.
  11. İstediği şeyin hemen gerçekleşmesini arzu eder.
  12. Ailesinden bağımsız bir birey olma çabasındadır. Tehlikeli şeylere kalkışabilir. Amacı güçlü olduğunu ispatlamaktır.
  13. Neredeyse bir yetişkin gibi konuşabilir. Bilmediği bir kelime duyduğunda ne anlama geldiğini sorar. Mizah anlayışı gelişme gösterir. Bulunduğu ortamda konuşulanlara dâhil olur. Hikâye anlatabilir.
  14. 4-5 kişilik oyunlar oynayabilir. Grup hâlinde oynamaktan da keyif alır.
  15. Kelimeleri telafuz ederken güçlük çekmez. Akıcı konuşabilir. İlginç bir şey duysa onu aklında tutup gündelik konuşmalarında tekrar edebilir.
  16. 6 yaşındaki çocukların küçük kasları son derece gelişmiş durumdadır. El işlerinde önceki yaşlara kıyasla daha beceriklidir. Resim ve boyama yapma, araç-gereçleri kullanma, kesip-yapıştırma gibi faaliyetleri başarıyla gerçekleştirir.
  17. 'Neden?' diye başlayansoruları açıklayıcı bir şekilde yanıtlayabilir.
  18. Dil becerisi oldukça ilerlemiştir. Hissettiklerini, düşündüklerini ve yaşadıklarını net bir biçimde aktarabilir.
  19. 6 yaş çocuğu hayata benmerkezci perspektiften bakar. Fikirleri ve davranışları da buna göre şekil alır. Ona göre, olayların merkezinde kendisi vardır.
  20. Cinsiyet bilincinin temeli bu yaşta atılır. 6 yaşındaki çocuklar bedensel farklılıkları merak ederler. Çocukların nasıl doğduğuyla ve benzeri konularla ilgili sorular yöneltebilirler.
  21. Kısa fıkralarla sizi güldürebilirler.
  22. Duygularını gizleme ihtiyacı duymazlar, net olarak dile getirirler. Sık sık agresif tavırlar sergilerler.
  23. 'Dün' ile 'yarın' kelimelerini yerli yerinde kullanmayı bilirler.
  24. Eğer bir kelimenin ne demek olduğunu bilmiyorlarsa onu öğrenmeye çalışırlar.
  25. Atlama, zıplama ve koşma gibi aktiviteleri daha iyi yapmaya başlarlar.

6 Yaş Çocuğu Olan Annelere Öneriler

  1. 6 yaşındaki bir çocuk kendisine değer verildiğini hissetmek, sevgi görmek ve takdir edilmek ister. Ebeveynleri ve öğretmenleri ona her fırsatta sevgi ve ilgi göstermelidir. Bu, çocuğun psikolojik sağlığı için çok önemlidir.
  2. Çocukla verimli zaman geçirilmelidir. Onunla sohbet edilmeli, spor yapılmalı, oyunlar oynanmalı ve beraber yemek yenmelidir.
  3. 6 yaş çocuğu zaman kavramının gayet farkındadır. Saate bakmayı ve sayı saymayı öğretmelidir. Ayrıca sayı saymayı gerektiren oyunlar ile bu becerisi geliştirilmelidir.
  4. Çocuğa yerine getirebileceği basit görevler vermek, sorumluluk bilincine katkı sağlar. Sofra kurulurken size yardım etmesi, odasını toparlaması bunlara örnektir.
  5. Nâzik, dürüst ve saygılı olmak gibi meziyetler kazandırılmalıdır. Öyküler anlatılmalı, misallar verilmeli; böylelikle çocuğa bu ahlâki değerleri özümsetilmelidir.
  6. Çocuğunuza onu ne kadar çok sevdiğinizi söylemeniz ve bunu davranışlarınızla ortaya koymanız mühimdir. Sevgi dolu bir ortamda büyüyen çocukların vücudundaki stres hormonunun daha az olduğu saptanmıştır. Bu çocuklar bir problemle karşılaştıklarında onun üstesinden daha rahat geleceklerdir.
  7. Çocuklara güven telkin edilmelidir. Onlara bir söz verildiyse yerine getirilmeli, yapılamayacak şeyler vaad edilmemelidir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...