Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

8 Aylık Hamilelikte Rahim Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer

Mavikadin>Anne çocuk>8 Aylık Hamilelikte Rahim Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer

Hamilelikte rahim ağrısı, hamilelikte görülen hormonal değişikliklerden, dış gebelikten, idrar yolu enfeksiyonundan gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. 8 aylık hamilelikte rahim ağrısı aşağıda bildireceğimiz nedenlerden olabilir.

8 Aylık Hamilelikte Rahim Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer

Hamilelikte rahim ağrısı, hamilelikte görülen hormonal değişikliklerden, dış gebelikten, idrar yolu enfeksiyonundan gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. 8 aylık hamilelikte rahim ağrısı aşağıda bildireceğimiz nedenlerden olabilir. Gebelikte rahim bölgesinde ağrı yaşarsanız bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz. Doktorunuz idrar yolu testi, ultrason vb yöntemler uygulayıp bu durumun nedenini tespit eder ve gerekli tedaviyi uygular.

Hamilelikte Rahim Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Gebelik döneminde meydana gelen rahim ağrısı çeşitli faktörlere bağlıdır. Onlardan bazıları şöyledir:

Hormonel Değişikler:

Hamilelikte hormonların düzeni değişir. Bunun sonucunda reflü, şişlik, gaz ve kabızlık gibi problemler yaşanabilir. Bu rahatsızlıklar karın bölgesinde ağrı ve sancıların hissedilmesine de sebebiyet verebilir.

İdrar Yolları İltihabı:

İdrar yollarında iltihap; rahim ve leğen kemiği ağrısına sebep olabilir.

Düşük Yapmak:

Hamileliğin 4. ayında düşük yapma riski, 5. ayda düşük yapma ihtimalinden daha yüksektir. Düşük belirtileri vajinal lekelenmeler veya kanamalar, karın bölgesinde sancı, leğen kemiğinde geçmeyen baskı hissi, aşırı derecede karın ağrısı ve rahim ağrısıdır. Anne adayı bu belirtilerle karşılaştığında hemen doktora gitmelidir.

Dış Gebelik:

Döllenme; döl yatağında değil de farklı bir yerde oluşur ve döllenen yumurta döl yatağının dışında gelişirse buna dış gebelik denir. Acil müdahale gerektirir, aksi takdirde ölümle sonuçlanabilir. Karın ve rahim ağrıları giderek şiddetlenecektir. Rahim ağrısına karın bölgesinde hassasiyet, vajinal lekelenme ya da kanama, şiddetli omuz ağrısı eşlik ederse hiç vakit kaybetmeden doktora müracaat edilmelidir.

Bebeğin Baskısı:

Hamileliğin son aylarında bebek, leğen kemiğine çok daha fazla baskı yapmaya başlar. Bu yüzden anne adayı karnında ve rahim bölgesinde sancılar hissedebilir.

Yalancı Doğum Sancıları:

Bu sancıların ne zaman başlayacağı değişkenlik gösterir. Bazen hamileliğin ortasında yaşandığı olur. Rahim kasıldığı zaman ağrı hissedilmesi mümkündür. Vakaların çoğunda bu sancılar çok şiddetli değildir ve bir süre sonra kaybolur. Kasılmalar düzenliyse ve bel ağrısı da oluyorsa hastaneye gidilmesi gerekir. Bunlar erken doğuma da işaret edebilir.

Simfisiz Pubis Disfonksiyonu:

Gebelikte relaksin hormonu fazla salgılanırsa bu durum ortaya çıkar. Hormon bozukluğu olarak değerlendirilir ve bazı eklemlerin gevşemesini sağlayarak rahimde sancıya sebebiyet verebilir. Bağlar ve kemikler hareket ettikçe ağrı yaşanır.

Yuvarlak Bağ Ağrısı:

Hamileliğin ilerleyen zamanlarında ortaya çıkabilen bu rahatsızlık; alt karın bölgesinde/kasıklarda hafif veya şiddetli ağrı hissedilmesine yol açabilir. Bbebek büyüdükçe, rahimin ona yer açabilmesi için bağlarda gerilme olur. Bunun sonucunda ağrı duyulur. Yorucu aktivitelerde bulunmak veya ani hareketler yapmak bu ağrının şiddetini artırır. Şayet bu ağrı hiç geçmiyorsa doktora görünmeniz gerekir.

Rahim Genişlemesi:

Hamileliğin 8. ve 12. haftaları arasında adet ağrısı gibi ağrılar hissetmek normaldir. Bebek hızla büyümektedir ve rahimde daha fazla alana ihtiyaç duymaktadır. Bu yüzden rahim genişlemekte, kaslara ve organlara baskı yapmaktadır. İşte hamilelikte rahim ağrısı böyle oluşmaktadır.

Yumurtalık Kistleri:

Hamilelik, vücutta pek çok değişimin yaşandığı bir dönemdir. Yumurtlama düzeni de bunlardan biridir. Yumurtalıklardaki bu değişim kist meydana getirebilir. Fakat yumurtalıkta kistlerin zararı yoktur, iyi huyludur. Gebelik boyunca büyümeye devam edebilirler. Rahim de büyür ve yumurtalıklara baskı yapınca leğen kemiğinde ve rahimde ağrı olabilir.

Erken Doğum:

Hamileliğin 37. haftasından önce gerçekleşen doğumlar erken doğum diye tanımlanır. Rahim ağzı bu zaman diliminden daha önce açılmaya başlayabilir. Kasılmalar artar ve karında ağrı, alt karında ve leğen kemiğinde sancı hissedilir.

Plasentada Ayrılma:

Bebeğin eşi (plasenta) bebek dünyaya geldikten sonra rahimden ayrılır. Bunun tam tersi olması; yaşamı ciddi şekilde tehdit eder. Vajinal kanamalar, rahim kasılmaları ve ağrıları, bel bölgesinde şiddetli ağrılar bu durumun en çok görülen belirtileri arasındadır.

İdrar Yolları Enfeksiyonu:

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu oluşma riski yüksektir. Sık sık bu rahatsızlığa yakalanan kadınlar alt karında ağrı ve idrar yaparken ağrı hissedebilir.

Hamilelikte karın ağrısı ve rahim ağrısı neden olur? sorusunun diğer cevapları ise; miyom, yemek zehirlenmesi, böbrek taşı, safra kesesi rahatsızlıklarıdır.

Hamilelikte Rahim Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrının çok şiddetlenmesi durumunda asetaminofen ve ibuprofen gibi ilaçlar kullanılabilir. Bunlar eczanelerde reçetesiz satılmaktadır fakat bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmanız şarttır.

  1. Sıcak su torbası hazırlayıp ağrıyan bölgeye koymak da rahim ağrısına faydalıdır. Sıcak duş almanın da bu ağrıların hafiflemesinde rolü vardır.
  2. Her gün en az 8 bardak su içilmelidir. Zira vücudun susuz kalması rahim ağrılarına ve kasılmalarına davetiye çıkarır.
  3. Dinlenmek rahim ağrısına iyi gelir. Bol bol istirahat etmeye özen gösterilmelidir.
  4. Esneme hareketleri ve hafif bir yürüyüş kasların gevşeyip rahatlamasını sağlar. Her gün 30 dakika yürümelidir.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...