Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Adaçayı Nasıl Demlenir, Nasıl Yapılır, İçililir, Yararları Nelerdir?

Mavikadin>Yaşam>Adaçayı Nasıl Demlenir, Nasıl Yapılır, İçililir, Yararları Nelerdir?

Akdeniz ikliminde yetişen adaçayı bitkisi, ülkemizde en yaygın olarak Marmara adası, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Orta çağda adaçayı her derde deva

Adaçayı Nasıl Demlenir, Nasıl Yapılır, İçililir, Yararları Nelerdir?

Akdeniz ikliminde yetişen adaçayı bitkisi, ülkemizde en yaygın olarak Marmara adası, Ege ve Akdeniz bölgesinde yetiştirilir. Orta çağda adaçayı her derde deva olarak kabul ediliyordu. Hatta olay abartılarak "bahçesinde adaçayı yetişen bir kimse niçin ölüyor?" anlamında latince bir özdeyiş bile halk arasında yayılmıştır. Adaçayı A, C ve K vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda vitamin B nin tüm guruplarını içerir. Apigenin, diosmetin ve luteolin gibi hücre yaşlanmalarını geciktirici özellikleri ve antioksidan etkisi dolayısı ile genel sağlığımızı da olumlu yönde etkiler. Adaçayı potasyum, kalsiyum, manganez, çinko, demir ve bakır gibi mineralleri de bünyesinde barındırır. Her yerde karşımıza çıkıyor fakat henüz denemedim diyorsanız; adaçayının faydalarını okuduktan sonra siz de adaçayını sık kullanılan bitkiler listesine ekleyeceksiniz.

Adaçayı Nasıl Yapılır, Nasıl Demlenir?

Taze yapraklarından 2-3 dal veya kurutulmuş formundan 1 tatlı kaşığı kadarını; 1 bardak sıcak suya atın ve 5 dakika demlendirin. İçine birkaç damla limon suyu ve isteğe bağlı biraz bal da ilave edebilirsiniz.

Depresyon Tedavisine Yardımcı Olur

Adaçayı  depresyona doğal şifadır. Kaygı ve moral bozukluklarında sakinleştirici etki sağlar. Sinir sisteminde asetilkolin (ACh) seviyesini düzenler. Aynı zamanda mutluluk hormonunu doğal yoldan arttırmaya yardımcı olur.

Boğaz Ağrısına Şifadır

Adaçayı üst yolunum enfeksiyonu, grip veya nezleye bağlı boğaz şişmesi veya boğaz ağrılarında etkili bir yardımcımızdır. Antibakteriyal özelliği sayesinde kulak burun ve boğazı etkileyen rahatsızlıklarda mutlaka tüketilmesi önerilen bir bitkidir. Limon ve bal ilaveli çayını hastalık durumunuzda günde 2-3 bardak olarak tüketin. Bunun yanısıra sade yaptığınız adaçayına 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip o su ile ağız ve boğazınızda gargara yapın ve lavaboya tükürün. Bu uygulamayı da günde 3-4 defa yapın.

Ağız ve Diş sağlığına İyi Gelir

Adaçayı, bakteri giderici etkisi sayesinde; ağızda oluşan yara, aft ve dişlerdeki çürümelerin tedavisinde etkilidir. Diş çürümelerini engellemesinin yanında diş minesini de zararlı etkilerden korur. İran Mikrobiyoloji Dergisi'nde yayınlanan 2015 tarihli bir çalışmada adaçayı ile gargaranın antibakteriyel etkisi dolayısı ile diş plağındaki zararlı maddelere karşı etkili olduğu yayımlanmıştır. Bunun için adaçayı+1 tatlı kaşığı tuz karışımı ile günde 3-4 defa ağzınızı çalkalayın. Ayrıca adaçayının taze yapraklarının çiğnenmesi ağız kokularını giderir.

Hafızayı Güçlendirir

Adaçayı içerisindeki bileşenler sayesinde sinir sistemine yaptığı olumlu etki ile hafızayı arttırdığı gözlemlenmiştir. “Farmakoloji Biyokimyası ve Davranış” isimli tıp dergisinde 2003 yılında yayınlanan bir araştırma, adaçayı esansiyel yağının sözcük geri çağırma becerisini önemli ölçüde geliştirdiğini yani hafızayı güçlendirdiğini anlatmaktadır. Aynı yıl “Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics” isimli tıp dergisinde dergisinde yayınlanan bir başka çalışmada adaçayının hafif ila orta şiddette Alzheimer hastalığının tedavisinde yararlı olduğu bildirilmiştir.

Şeker Hastalığının Tedavisine Yardımcı Olur

Adaçayı şeker hastalığını direk tedavi edemiyorsa da adaçayı kullanımının şeker düzeylerini dengelediği bilinmektedir. Doktorunuzun verdiği ilaçların yanında (doktorunuza danışarak içilmesi gerekir) adaçayı şeker hastalığında da olumlu etki yapmaktadır. Adaçayı antihiperglisemik özelliklere sahiptir. Bu sayede, karaciğerden depolanan glikozun serbest bırakılmasını engelleyerek kandaki glikoz düzeylerini düşürmeye yardımcı olmaktadır. “Current Pharmaceutical Biotechnology” isimli tıp degisinde 2008'de yayınlanan bir çalışmada, adaçayının Tip 2 diyabet tedavisi ve önlenmesindeki faydaları ve komplikasyonları vurgulanmıştır.

Adet Ağrılarını Dindirir

Adet sancıları çoğu kadın için bazen dayanılmaz şiddette olabilir. Adaçayında bulunan uçucu yağlar, mineral ve vitaminler ağrının hafifletilmesini sağlar. Sakinleştirici etkisi sayesinde rahim bölgesi kaslarının kasılmasına bağlı ağrıyı giderdiği bilinmektedir. Bunun yanında 6 damla adaçayı yağı ile 3 er çay kaşığı lavanta yağı ile badem yağını bir cezvede karıştırın ve hafif ısıtın. Sırt üstü yatar vaziyette bu karışımı karın bölgenize hafif masaj yaparak sürün. Bu harici kullanımı adet döneminizi en az ağrı ile atlatırsınız.

Sindirim Sistemine Etkisi

Günümüzde çoğu insan sindirim sistemine bağlı sorunlar yaşamaktadır. Adaçayı ile hazımsızlık ve şişkinlik gibi mide ve bağırsak sorunlarına faydalıdır. Bunun için günde 2-3 bardak adaçayı içebilirsiniz veya taze adaçayı yapraklarını salatalarınızda kullanabilirsiniz.

Saç Bakımı Yapar

B, A ve C vitaminleri & potasyum ve kalsiyum gibi besleyici maddeler açısından zengin olan adaçayı saç bakım ürünü olarak ta etkili bir bitkidir. Saç dökülmelerini engeller, saçın gür ve parlak görünmesini sağlar aynı zamanda saç derisinde oluşan rahatsızlıkların giderilmesinde etkilidir. Adaçayı kadınlık hormonlarından olan östrojen seviyesini dengeleyerek te saç dökülmelerini engellediği yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Uygulanması; 1 yemek kaşığı halis zeytinyağı, adaçayı yağı,biberiye yağı ve lavanta yağlarının her birinden 4-5 damlayı da zeytinyağı ile karıştırın. Bu yağ karışımı ile gece yatmadan önce saç derinize masaj yapın. Sabah kalktığınızda ılık su ve şampuan ile saçlarınızı yıkayın. Bunu haftada 2-3 defa uygulayın.

Aynı zamanda grileşmiş saçlarınızın eski rengine kavuşmasını sağlar. Bunun için; 2 bardak suyu bir cezvede kaynatın. Ocaktan aldıktan sonra içine yarım su bardağı kadar kuru adaçayı ekleyin. 10 dakika demlendirin ve süzün. Bu suyu duştan sonra tüm saçınıza sürün. Bu uygulamayı haftada 2-3 defa tekrarlayın.

Adaçayının Diğer Faydaları

  1. Diüretik etkisi dolayısı ile vücuttan ödem ve toksinleri atmaya yardımcı olur.
  2. Kurutulup toz hale getirilmiş formu diş temizliğinde ve beyazlatılmasında etkilidir.
  3. Zeytinyağı, ketçap, kimyon ve karabiberle ufalandığında tavuk pişirmek için güzel bir sos elde edersiniz.
  4. Diş eti kanamalarında; küçük bir cezve suda birkaç yaprak ada çayını kaynatın. Soğuduktan sonra süzün. Dişlerinizi fırçaladıktan sonra bununla ağzınızı çalkalayın. Kanamalarınızın arttığı zamanlarda, günde 2-3 kez tekrarlayın.
  5. Tansiyon hastaları ve hamilelerin doktor kontörlünde kullanması tavsiye edilir.

Adaçayı Gargarası Nasıl Yapılır, Faydaları Nelerdir? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Adaçayının Yan Etkileri, Adaçayı İçmek Zararlı mı? Doktorlar Anlatıyor Tıklayınız

Karahindiba, Karahindiba Otunun, Çayının Faydaları Nelerdir? Tıklayınız 

Adaçayı Ve Siyah Çay Tansiyonu Yükseltir mi, Düşürür mü? Tıklayınız

Alıçın, Alıç Çayının Faydaları, Zararları Bilimsel Araştırma Sonuçları Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...