Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Adet Kanamasının Az Olması Gebeliğe Engel mi Adet Kanamasını Ne Azaltır?

Mavikadin>Yaşam>Adet Kanamasının Az Olması Gebeliğe Engel mi Adet Kanamasını Ne Azaltır?

Kız çocuklarında ergenlikten itibaren adet dönemi başlar. Adet dönemi ayda 1 meydana gelir. Adet kanaması ortalama 3-7 gün sürer. 2 adet arası ortalama 21-35 gün geçer. Adet kanaması çeşitli nedenlerden dolayı damla damla, çok az miktarda gelebilir.

Adet Kanamasının Az Olması Gebeliğe Engel mi Adet Kanamasını Ne Azaltır?

Kız çocuklarında ergenlikten itibaren adet dönemi başlar. Adet dönemi ayda 1 meydana gelir. Adet kanaması ortalama 3-7 gün sürer. 2 adet arası ortalama 21-35 gün geçer. Adet kanaması çeşitli nedenlerden dolayı damla damla, çok az miktarda gelebilir. Adet kanamasının az miktarda gelmesi kadın hastalıklarından kaynaklı ise bu durum gebeliğe de engel olabilir. Adet kanamasının az gelme nedenleri şunlardır;

Adet Kanamasının Damla Damla Veya Çok Az Gelme Nedenleri Nelerdir?

Stres

Stres vücudumuzda fiziksel ve psikolojik pek çok soruna neden olur.  Bunların içinde üreme sistemi problemleri de yer almaktadır. Stres esnasında vücutta kortizol ve adrenalin hormonları salgılanır ve bu hormonlar diğer hormon demgelerinin bozulmasına yol açar. Stres, vücuttaki östrojen ve progesteron gibi kadınsal hormonları direkt olarak etkilediğinden adet kanamalarında azalma veya tamamen durmaya yol açabilir.

Hormonal Bozukluklar

Adet kanamaları hormonlar ile ilgilidir. Kadınların vücudunda meydana gelebilecek hormonal değişiklikler adet kanamasının azalmasına neden olabilmektedir. Üstte bahsettiğimiz gibi aşırı stres, travma, ve şok gibi duygusal tepkiler hormonları etkilemektedir.

Yaşın İlerlemesi

Regl her genç kızın 9 yaşından sonra başlayıp menapoz dönemine kadar yaşadığı doğal bir süreçtir. Regl diğer adıyla adet kanamalarının azalmasına tip dilinde Hipomenore denilmektedir. Adet kanamaları yaş ilerledikçe azalır. Özellikle de 40 yaş üstü kadınlarda hormon azalmasına bağlı olarak adet kanamaları azalır ve bu gayet normal bir durumdur.

Aşırı Zayıf Olmak Veya Hızlı Kilo Vermek

Sağlıklı şekilde adet görmek için vücudun belli bir yağ miktarına sahip olması gerekmektedir. Eğer kişi aşırı zayıfsa veya ani kilo kaybı yaşamışsa adet döneminde az kanama yaşamak ve kanamaların durması çok normaldir.

Genetik

Adet kanamaları herhangi bir sebep yokken de azalabilir. Bu kişinin genetik özellikleri ile ilgilidir. Annenizde veya üst kuşaklarda adet kanaması az geliyorsa bu durum sizde de meydana gelebilir.

Hormon Düzeylerinin Dengesizliği

Adet görmek vücuttaki östrojen ve progesteron hormonları ile ilgilidir. Bu da demektir ki bu hormonlarda meydana gelebilecek dengesizlik adet dönemini de etkileyecektir. Vücuttaki testeron hormonundaki yükselmesi adet kanamasının azalmasına yol açabilir.

Polikistik Over Sendromu

Yumurtalıklarda kist olması ve buna bağlı olarak hormon dengesizliklerinin sebep olduğu endokrin sistemindeki problem polikistik over sendromu olarak adlandırılmaktadır. Bu sendrom kişilerde tüylenme, sivilcei obezite ve adet kanamalarında azalmaya neden olmaktadır.

Hipertiroidi

Vücutta tiroid bezlerinin aşırı çalışıp fazla hormon salgılaması hipertiroid olarak adlandırılmaktadır.  Bu durumda kişi endişe, uyumada zorlanma, kilo kaybı ve gerginlik yaşar. Bu durumda adet kanamasının daha az veya kısa sürmesine yol açabilir.

Hamilelik

Evli kadınların adet kanamasında azalma yaşamaları ilk olarak gebelik şüphesini akla getirmektedir. Hamileliğin ilk belirtisi adet kanamasının kesilmsidir. Bebeğin rahme yerleşmesi ve ektopik gebelik gibi durumlar da hafif kanamalar yaşanabilmektedir.

Doğum Kontrol İlaçları

Adet kanamalarının azalması kişinin kullandığı doğum kontrol haplarından kaynaklanabilir. Doğum kontrol ilaçlarında bulunan hormonlar vücutta adet kanamalarının miktarını etkileyebilir. Bu yönüyle doğum kontrol ilaçları adet dönemleri şidddetli olan kadınlar için önerilebilir.

Menopoz

Ilerleyen yaşlarda adet kanamasında azalma veya kesilme yaşayan kişilerde akla gelen ilk ihtimal menopozdur. Menopoz dönemine girmekte olan kadınların adet döngüleri düzensizleşir. Ayrıca daha az adet görülür.

Rahimde Yara Olması

Sık aralıklarla sezeryen yapılması ve küraj gibi operasyonlar rahim duvarının  yapışmasına ve Asherman sendromuna yol açabilir. Bu durumda rahimde oluşan yaranın tedavisi için ameliyat yapılması gerekebilir. Rahimde oluşan yaralar adet dönemlerinin düzensizleşmesine neden olabilir.

Servikal Stenoz (Rahim Ağzında Darlık)

Adet kanamalarında azalma olmasının bir diğer sebebi ise servikal stenoz olabilir. Tıpta servikal stenoz olarak bilinen halk arasında rahim ağzında darlık olması durumunda kan rahim içinden normal şekilde dışarı atılmaz. Bu da adet kanamasının az olmasına yol açabilir.

Rahim İçinde Yapışıklık

Kürtaj gibi operasyonlar rahim duvarının birbirine yapışmasına yol açabilir. Bu durum da adet kanamalarını azaltabilir. Rahim içindeki yapışıklık çok ilerdiğinde adet kanamaları tamamen kesilebilir.

Adet Kanamasının Damla Damla Veya Çok Az Gelme Tedavisi

Adet kanamalarının normalin aksine az olduğu durumda kişinin ilk yapması gereken şey bir Kadın Doğum Uzmanına  başvurmak olmalıdır. Adet kanamasının azalmasının altında ciddi bir problem olabilir. Durumun tespiti için doktor sizden çeşitli testler isteyecektir. Adet kanamasının azalmasının altındaki asıl sebep ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Bunun için çoğunlukla hormon içerikli ilaçlar kullanılmaktadır.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...