Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Afrika Menekşesi Nasıl Bakılır Nasıl Sulanır Çoğaltılır

Mavikadin>Yaşam>Afrika Menekşesi Nasıl Bakılır Nasıl Sulanır Çoğaltılır

Menekşe görünüşü çok hoş, en beğenilen, evlerde, iş yerlerinde en çok tercih edilen çiçeklerdendir. Menekşenin bakımı da çok kolaydır.Yapmanız gerekenler ise çok basit olup; menekşeleri elverişli bir ortamda bulundurmak ve onlara belirli aralıklarla

Afrika Menekşesi Nasıl Bakılır Nasıl Sulanır Çoğaltılır

Menekşe Bakımının Püf Noktaları ;Çoğaltma, Sulanması Toprağı

Menekşe görünüşü çok hoş, en beğenilen, evlerde, iş yerlerinde en çok tercih edilen çiçeklerdendir. Menekşenin bakımı da çok kolaydır. Yapmanız gerekenler ise çok basit olup; menekşeleri elverişli bir ortamda bulundurmak ve onlara belirli aralıklarla su vermekten ibarettir.

Menekşe Bakımında Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Menekşenin sulanması menekşe bakımında mühim bir konudur.

Menekşelerin yaz mevsiminde kurumasını önlemek için toprağını düzenli olarak sulamanız gerekir. Bu zarif bitki, haftada 2-3 defa sulanmaya ihtiyaç duyar. Kış mevsiminde ise fazla sulanması gerekmez, toprağını nemli tutmanız kafidir. Bu durum diğer ev bitkileri için de geçerlidir. Menekşeleri haşlanmış yumurta suyu ile sulamak faydalıdır. Evinizde bitki yetiştiriyorsanız sulamasını bu şekilde yapmanız bitkinizin gelişimine yardımcı olacaktır. Yumurta haşladıktan sonra suyunu lavaboya değil, soğumasını bekleyip çiçeklerinizin dibine dökün. Bu sayede çiçekleriniz daha hızlı büyüyecektir.

Menekşeler 3 gün arayla alt tarafından sulanmalıdır. Üst tarafından sulanırsa yaprakları çürür. Bu hususa dikkat edilmelidir.

  1. Her geçen gün biraz daha büyüyen menekşeler, haliyle daha fazla gübreye gereksinim duyar. Menekşelerin çiçeklenme zamanında fosfor ihtiyaçları artar. Bu nedenle fosfor bakımından zengin gübreler kullanılmalıdır.
  2. Menekşeler her toprağı sevmezler. Bu bitki için nem tutan ve hava geçiren topraklar uygundur. İçerisinde vermikülit, torf, perlit, sphangum yosunu ve ponza olan, PH seviyesi 5,8 -6,5 arasında bir toprak kullanılmalıdır.
  3. Bu bitki çoğu zaman saksılarda yetiştirilir. Evde menekşe yetiştirmek isteyenler önce menekşe için uygun bir saksı belirlemelidir. Menekşeler sığ ve geniş bir saksıya ekilmelidir. Derin ve dar saksılar kullanılmamalıdır.
  4. Menekşelerin aydınlık bir yerde bulunması çok önemlidir. Aksi takdirde besin ihtiyacını karşılayamaz ve çiçekleri, yaprakları sararıp solar.
  5. Menekşe bakımı yaparken iyi sulamak şarttır. İdeal bir ortamda doğru sulanırsa menekşeler verimli olur. Toprağına parmağınızı batırarak yeteri kadar ıslak değilse biraz su vermelisiniz. Bunu aksatmadan tekrarlamaya özen göstermelisiniz. Ancak aşırı miktarda sularsanız menekşeler topraktan nitrojen alamaz ve sağlığı bozulur.
  6. Menekşe sularken dikkat edilmesi gereken şey, toprağın üst tarafı kuruyunca sulama yapmaktır. Saksının altlığından sulanır ve 15 dakika beklenip altlıkta kalan su dökülür. Menekşelere klorsuz su verilmelidir.

Menekşe çeşitleri saymakla bitmez. Afrika menekşesi yetiştirmek ise hepsinden daha kolaydır. Menekşeler pembe, ebruli, kırmızı, mor ve beyaz gibi değişik renklerde çiçek açar. Ev dekorasyonuna farklı bir hava katan menekşeler, kokusu ve görünümüyle bize huzur verir.

Menekşe Nerede Tutulmalıdır?

Doğru menekşe bakımı, onun için uygun bir ortam sağlamakla başlar. Menekşeler aydınlıktan hoşlanır fakat direkt olarak güneş ışığı alması uygun olmaz. Bu yüzden aydınlık ve havadar bir ortamda bakılmalıdır. Menekşelerin bulunduğu yer aydınlık ve nemli olmalıdır. Menekşeler böyle ortamlardan çok hoşlanır. Buna göre menekşeleri mutfağınızda yetiştirmeniz daha doğru olacaktır. Zira demlenen çayın ve pişen yemeklerin etrafa yaydığı nem, menekşeleri olumlu etkileyecek ve hastalanmasını engelleyecektir. Menekşeleri koyduğunuz yerin sıcaklığı 15-27 derece aralığında olmalı, çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır.

Menekşe Nasıl Çoğaltılır?

Menekşeler yaprakları kullanılarak çoğaltılır. Yaz mevsimi geldiğinde menekşenin bir yaprağını alıp bir bardak suda köklendirerek saksıya ekebilirsiniz. Ancak bunu kış mevsiminde yapamazsınız çünkü yaprak çürüyecektir. Evinizdeki menekşeleri bu yöntemle çoğaltabilir ve harika bir görsel ziyafet oluşturabilirsiniz.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...