Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ağızda Acılık Neden Olur Nasıl Giderilir Ne İyi Gelir?

Mavi Kadın>Yaşam>Ağızda Acılık Neden Olur Nasıl Giderilir Ne İyi Gelir?

Şimdiye kadar hiç ağzınızda, acı veya asidik tat ile uyandınız mı?  Ağızda acı tat diş eti iltihabından B12 eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden kaynak

Ağızda Acılık Neden Olur Nasıl Giderilir Ne İyi Gelir?

Şimdiye kadar hiç ağzınızda, acı veya asidik tat ile uyandınız mı?  Ağızda acı tat diş eti iltihabından B12 eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir durumdur. İşte ağız acılığı yaşamanıza neden olabilen sebepler

Enfeksiyonlar

Ağız hijyenine dikkat etmemek yani dişlerini fırçalama alışkanlığının olmaması, diş eti hastaları ve, diş enfeksiyonu, dişeti iltihabı gibi diş problemleri ağızda metalik tada neden olabilir. Enfeksiyon antibiyotiklerle tedavi edilir. Enfeksiyon geçince ağızdaki acı tat da geçecektir.

Bazı ilaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar özellikle kalp ve psikiyatrik sorunları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, antibiyotikler, ve vitamin ilaçları da yan etki olarak ağızda acı tada neden olabilir. Bu ilaçlar arasında lityum, tetrasiklin ve allopurinol  gibi antibiyotikler bulunmaktadır.

Vitamin ve Takviyelerin Yan Etkisi

Multivitaminler ve prenantal vitaminlerde ağızda acı tada yol açabilen çinko, bakır ve krom gibi ağır metaller bulunur. Kalsiyum ve demir takviyeleri de aynı etkiye sahiptir. Takviyeler ve vitamin hapları vücutta emildikten sonra bu metalik tat kaybolur. Yüksek dozda vitamin aldıysanız, uzun süre devam edebilir.

Sigara Ve Solunan Diğer Maddeler

Sigara içmek damak tadınızı etkileyip, ağızda acı tada sebep olabilir. Kauçuk toz, benzin veya benzen gibi bazı çevresel kimyasalları teneffüs etmek de ağızda acı tadın nedenlerindendir.

Reflü

Mide asitleri yemek borusuna kadar taşıdığında ağzınızda acı bir tat ve kötü bir nefes bırakarak asit reflü oluşturur.

Gebelik

Gebelik aşamalarında, hormonal dengesizlikler kusma veya bulantı nöbetleri ağızda metalik kötü bir tat bırakabilir. Bu durum gebeliğin ilk 3 ayında yaygın şekilde görülür. Zencefil, limon ya da nane aromalı şeker yemek kötü tadı temizler.

Ağızdaki acı tadın diğer nedenleri şunlardır;

  1. Grip, nezle gibi soğuk algınlığı geçirme
  2. Ağız kuruluğu
  3. Alerji
  4. Tükürük salgısı enfeksiyonları
  5. Çinko
  6. B12 vitamini eksikliği
  7. Burun içinde polip bulunması
  8. İltihaplı üst solunum yolları
  9. Sjögren sendromu
  10. Bell paralizisi gibi otoimmün hastalıklar
  11. Yaralanmalar ve travmalar
  12. Kafa, sinir, ağız ve burun yaralanmaları
  13. Kulak, burun, diş veya boğaz cerrahisinde kullanılan malzemeler, boyun ya da kafa radyasyon terapisi ağızda acı bir tada yol açabilir.

Ağız Acılığı Nasıl Geçer? Evde Doğal Tarifler

Öncelikle yapmanız gereken Dahiliye doktoruna başvurup gerekli tahlilleri yaptırmak ve bu acılığın ciddi bir nedenden olup olmadığını tespit ettirmektir.  Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Ağızda acılığın geçmesi için evde uygulabileyeceğiniz doğal yöntemler şunlardır;

Karbonat Kullanın

Diş macununu fırçaya sürmeden önce fırçaya yarım tatlı kaşığı karbonat ekleyin. Dişlerinizi ve dilinizi yaklaşık 1,5-2 dk fırçalayın. Günde iki kez dişlerinizi fırçalayın ve bakteri birikimi oluşumunu önlemek için diş ipi kullanın. Karbonatlı yönteme haftada 1-2 kez devam edin, her gün karbonat, diş mineninizi yıpratır.

Dil temizleme aparatı kullanın.

Hafifçe bastırarak dilin arkasından önüne doğru nazikçe dil temizleme apatını kullanın.

  1. Marketlerde ve eczanelerde satılan ağız gargarasını kullanın.
  2. Reflü ve hazımsızlık da ağzınızda kötü bir tat bırakabilir. Bu tür durumlarda, kötü tadı temizlemek için reçetesiz antiasit satın alabilirsiniz.
  3. Kabuk tarçın veya kuru karanfil çiğneyin.
  4. Narenciye meyveler yiyin, narenciyeler tükürük üretimini artırarak ağızdan acı tadı temizler. Limonlu su, portakal suyu da işinizi görecektir.
  5. Nane çiğneyin.
  6. Ağızdan bakterileri atmak için günde 8-10 bardak su için.

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir Nasıl Giderilir? Kesin Çözüm Bitkisel Tarifler Tıklayınız 

Hamilelikte Ağız Tadı Neden Değişir, Nasıl Normale Döner? Tıklayınız

Ağız Uyuşması Neden Olur, Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gitmeli? Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...