Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur Bebeğin Sürekli Ağlaması Ve Uyumaması

Mavikadin>Anne çocuk>Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur Bebeğin Sürekli Ağlaması Ve Uyumaması

Bebekler karnı acıktıklarında, üzüldüklerinde, sıkıldıklarında, yorulduklarında yani genel olarak kendilerini rahat ve mutlu hissetmediklerinde bu duygularını ve ihtiyaçlarını konuşamadıkları için ağlayarak ve bağırarak dile getirirler.

Ağlayan Bebek Nasıl Susturulur Bebeğin Sürekli Ağlaması Ve Uyumaması

Bebekler Neden Ağlar 

Bebekler karnı acıktıklarında, üzüldüklerinde, sıkıldıklarında, yorulduklarında yani genel olarak kendilerini rahat ve mutlu hissetmediklerinde bu duygularını ve ihtiyaçlarını konuşamadıkları için ağlayarak ve bağırarak dile getirirler. Bebeklerde oluşan fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, laktoz intoleransı, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bebeklerin huzursuz ve rahatsız hissederek ağlamalarına yol açmaktadır.

Bebeklerde Ağlama Nedenleri Nelerdir?

Kolik

Bebeklerin ağlamasının en sık karşılaşılan nedeni kolik sancısıdır. Bebeklerde dünyaya geldikten sonraki 3 aya kadar herhangi bir sebebe bağlı olmadan ortaya çıkan şiddetli ağlama nöbetlerine kolik adı verilmektedir. Bebeklerde kolik ağrısı, bir diğer adıyla gaz sancısı, bebeklerin günde en az 3 saat boyunca ağlamalarına sebep olurken bu ağrılar haftada en az 3 kere görülebilmektedir. Kolik ağrısı görülen bebekler genellikle sağlıklı ve gelişimi normal bir şekilde ilerleyen bebekler olup bu ağrılar bebeklerin %5 ila %25inde görülmektedir. Kolik ağrılar genellikle bebekler 2 ila 4 haftalık olduğunda başlar ve 4 ila 6.aya ulaştıklarında bu ağrılar yavaş yavaş ortadan kaybolmaya başlar. Kolik ağrıların genellikle akşam üstü ve gece saatlerinde yoğun olarak baş gösterdiği bilinmektedir. Birden ağlamaya başlama, bacakları karna doğru çekme, yüzün kızarması,  elleri yumruk yapma, sırtını geriye atma, ağrılı yüz ifadesi, şiş ve gergin karı ve gaz çıkarma gibi belirtiler kolik belirtilerinin başlıcalarındandır. Kolik ağrılarına çözüm bulmak için bir doktora başvurularak doktorun tavsiye etti kolik sancısı ilaçları kullanılabilir.

Gaz Sancısı

Bebeklerin şiddetli olarak ağlamalarının bir diğer sebebi ise genellikle beslendikten sonra ortaya çıkan gaz sancılarıdır. Bebekler ayaklarını karınlarına doğru çekerek ıkınmaya başladıklarında gaz sancısı çektiklerini göstermiş olurlar. Bebeklerin gaz sancısı çekmelerinin temel sebeplerinin başında beslenirken, hıçkırırken ya da başka sebeplerden dolayı hava yutmaları gelmektedir. Ayrıca bebeklerin yediği herhangi bir besinden kaynaklı olarak da gaz sancıları yaşamaları mümkündür.

Diş Çıkarma

Bebeklerde diş çıkarma dönemi de bebeklerde huzursuzluk, huysuzluk ve ağlamaya neden olabilir. Bu dönemde bebeklerde ortaya çıkan en belirgin değişiklikler hırçınlık ve huysuzluk halleridir. Bebeğinizin diş çıkarıp çıkarmadığından emin olmak için yapmanız gereken bebeğinizin damağını kontrol ederek diş kabarcıkları olup olmadığını kontrol etmektir. Bu kabarcıklar bakarak ya da parmaklarla hissetmeye çalışarak kontrol edilebilir.

Bebeğin Aç Olması

Bebeklerin ağlamasının en başlıca sebeplerinden bir diğeri ise karınlarının aç olmasıdır. Özellikle yeni doğan bebeklerin mideleri çok küçük olduğu için emdikten sonra sütün sindirimi çok uzun sürmez ve bebek kısa süre içerisinde tekrar acıkır. Bu sebepten dolayı, yeni doğan bebeklerin anneleri tarafından sık sık emzirmeleri önemle tavsiye edilmektedir.

Bebeğin Altını Kirletmiş Olması

Bebeğin karnı tok olduğundan emin olunduğu halde bebek hala ağlamaya devam ediyorsa yapılacak ilk şey bebeğin altının pis olup olmadığını kontrol etmektir. Bebeklerin altı uzun süre ıslak kaldığında bebeklerin cildi tahriş olarak pişik oluşumuna yol açar ve bu da bebeklerin rahatsız hissederek ağlamalarına sebep olur. Bebeklerin altının sık sık kontrol edilerek değiştirilmesi bebeklerin kendini rahat ve huzurlu hissetmesi açısından oldukça önemlidir.

Kabızlık

Bebekler kabız olduğunda ve tuvaletlerini uzun süre yapamadıklarında rahatsız hissederek ağlamaya başlarlar. Kabız olan bebeklerin kakalarını daha rahat yapabilmeleri için karnı saat yönünde ve tersi yönünde hafifçe ovalayarak bacakları ileri geri götürerek hareket ettirilebilir. Şikayetler geçmediğinde ve kabızlık durumu devam ettiğinde bir doktora başvurulmasında fayda vardır.

Ortam Sıcaklığı

Bebeklerin bulunduğu ortam çok sıcak ya da çok soğuk olduğunda rahatsız hissetmelerine yol açarak ağlamalarına sebep olabilmektedir.

Nedensiz Ağlamalar

Bazen bebekler karınları tok, altları temiz ve vücut ısıları normal olduğu zamanlarda bile sebepsiz yere ağlayabilirler. Bu gibi durumlarda bebeğin neden ağladığı konusunda bir sebep bulunamıyorsa yapılacak en doğru şey bir doktora danışmaktır.

Ağlayan Bebeğe Okunacak Dua Nedir?

İlahiyatçı Selma Yenidoğan bu konuda bize şu bilgileri veriyor; Ağlayan bebeği susturmak için belli bir dua yoktur. Ancak Kuran-ı Kerim'in her harfi yüzbin derde yüzbin şifadır. Bu nedenle bebeğiniz ağladığında onu susturmak için Fatiha-ı Şerife, Ayetel Kürsi, Felak Ve Nas surelerini okuyup bebeğinize üfleyebilirsiniz.

Bebeğin Ağlamasını Kesmek İçin Neler Yapmalıdır?

  1. Bebek kucakta, pusette, yatağında, hamakta ve eğer bebek altı haftalıktan büyükse otomatik bebek salıncağında ritmik şekilde yavaş yavaş sallanarak ağlamayı kesmesi sağlanabilir. Bebeğin çok sert ve hızlı bir şekilde sallanması bebekte yaralanmalara yol açabileceğin­den dolayı bebeğin sallanırken dikkatli olunmasında fayda vardır.
  2. Kucakta hafif hafif sallayarak gezdirmek.
  3. Bebek kanguru içerisinde ya da anne kucağında tutularak gezdirmek ya da bebeği kundaklar gibi sarmak bebeğin ağlamasının hafiflemesinde yardımcı olabilmektedir.
  4. Bebeğin karnına sıcak havlu sarmak bebeğin rahatlamasını sağlayarak ağlamasını geçirmeye yardımcı olabilir. Temiz bir bezi ütüleyip bunu bebeğin karnına karnına sarın.
  5. Bebeğe ılık banyoya yaptırmak bebeğin rahatlayıp, yatışmasına katkı sağlamaktadır.
  6. Bebeklerin sevdiği ve duyunca mutlu hissettiği ninniyi keşfederek bebekler ağladığında bu ninniyi söylemek de bebeklerin sakinleşmesine katkı sağlayabilir..
  7. Bebeklerin bir çoğu vantilatör ya da elektrik süpürgesi gibi ev aletleri sesini duyunca anne karnındayken dışarıdan gelen sesleri duyduğu seslere benzeterek sakinleşmektedir. Ayrıca doğadaki sesler ya da babalarının sesleri de bebeklerin huzurlu ve mutlu hissederek ağlamalarını kesmeye yarayabilmektedir.
  8. Okşanmaktan hoşlananan bebekler ağladığında, onlara masaj yapmak bebeğin sakinleşmesini sağlayabilir.
  9. Basınç uygulama tekniği: Bebek kucağa alındıktan sonra annenin ya da bakıcının karnı üzerine yatırılarak hafif hafif sırtına vurulur ya da sırtı sıvazlanır. Bu yöntem bebeklerin çok sevdiği bir yöntemdir. Ağlamayı kesmeye yardımcı olabilir.

Ağlayan bebeği susturmak, yatıştırmak için 7 öneri Tıklayınız


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...