Akdeniz anemisi olarak da Talasemi bilinen genetik bir kan hastalığıdır. Talasemi hastalığı olan kişilerin vücudu yeterli miktarda hemoglobin üretemez, bu durum şiddetli anemiye neden olur. Hemoglobin, dokulara oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan kırmızı kan parçacıklarındaki pigmenttir. Akdeniz anemisi kırmızı kan hücrelerinin yani alyuvarların aşırı derece hasar görmesine yol açar. Talasemi kalıtsaldır, yani bu hastalığı olan kişinin ebeveynlerinden en az birinin hastalığın taşıyıcısı olması gerekir. Akdeniz anemisi yapılacak kan testi ile teşhis edilebilir. Bu hastalık bulaşıcı değildir.
Akdeniz anemisi (Talasemi) belirtileri nelerdir?
- Talaseminin, alfa talasemisi,Talasemi intermedia ve Talasemi major (Cooley anemisi) gibi çeşitli türleri vardır. Akdeniz anemi belirtisi taleseminin türüne ve şiddetine göre değişir. Talasemi belirtileri kişiden kişiye göre de değişebilir. En yaygın belirtileri şunlardır:
- Cildin sarı ve soluk renkte olması
- Koyu renk idrar
- Baş ağrısı
- İştahsızlık
- Aşırı halsizlik
- Gelişim geriliği
- Özellikle yüzdeki kemiklerde şekil bozuklukları
- Ağır kansızlık
- Nefes darlığı
- Karında şişlik, karaciğerde ve dalakta büyüme
- Sarılık
- Sinirlilik
Akdeniz anemisi neden olur?
- Talasemi, hemoglobin üretimi ile ilgili genlerden birinde bir anormallik veya mutasyon olduğu zaman meydana gelir. Bu genetik kusuru ailenizden miras alırsınız. Ebeveynlerin biri ya da ikisi de hastalığın taşıyıcısıdır. Genler çocuğa geçerek çocukta da akdeniz anemisi görülebilir.
- Ebeveynlerinizden yalnızca bir tanesi Akdeniz anemisi taşıyıcıysa, alfa talasemisi (talasemi minörü) olarak bilinen bir hastalık durumu ortaya çıkar. Bu durumda, muhtemelen Akdeniz anemisi belirtisi yaşamazsınız, ancak hastalığın taşıyıcısı konumunuzdasınızdır. Bu kişilerde hastalık belirtisi yoktur. Hafif kansız olabilirler. Kişi genellikle taşıyıcı olduğunu bilmez. Başka amaçla yapılan kan sayımlarında tesadüfen ortaya çıkar.
- Ebeveynlerinizin (Anne babanızın) her ikisi de talasemi taşıyıcılarıysa, hastalığın daha ciddi türünü yaşamak için adaysınız demektir. Bunlar anne ve babası taşıyıcı olanlarda ortaya çıkar. Talasemi major ve talasemi intermediata olmak üzere iki türü vardır. Talasemi major (Cooley anemisi) hastalığın en ağır tipidir. Doğuştan itibaren ağır anemisi olan ve tıbbi gözetimde olması gereken hastalardır.
- Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, Akdeniz anemisi en yaygın olarak Asya, Orta Doğu, Afrika, Yunanistan ve Türkiye gibi Akdeniz ülkelerindeki insanlarda meydana gelir. Türkiye’de yaklaşık 1.300.000 talasemi taşıyıcısı ve 4.500 kadar talasemi hastası vardır.
Talasemi tipleri nelerdir?
Hastalığın talasemi minör, talasemi majör ve talasemi intermedia olmak üzere 3 tipi vardır. Talasemi minör vakaları sadece hafif kansızlığı olan sağlıklı kişilerdir. Talasemi majör vakalarında derin kansızlık, sarılık, büyüme gelişme geriliği, dalak ve karaciğer büyümesi, kalp yetmezliği, iskelet deformiteleri, cilt renginde koyulaşma gibi ciddi sağlık problemleri var olup çocukluk itibari ile ciddi tedaviyi gerektirir.
Talasemi tam olarak iyileştirebilir mi?
Şu anda talaseminin tek düzeltilme olasılığı kemik iliği nakli ile mümkündür.
Talasemili hasta evlenir ve çocuğu olabilir mi?
Evet. Düzenli kan nakli ve demir atımı tedavisi gören hastada hormonal bozukluklar olmaz ve sağlıklı bir çocuğu olabilir. Talasemili hasta sağlıklı bir kişi ile evlenirse çocuğu taşıyıcı olur.
Akdeniz anemisi ölümcül müdür?
Akdeniz anemisi ölümcül bir hastalık değildir. Ancak testleri yaptırıp hastalığı kabullenen ve tedavilerini düzenli olarak yapan hatta gebelik için düzenli doktora giderek gereken testleri bebekleri içinde yaptırarak bu ani ölümlerin karşında durabilirler. Aslında ölümcül olmayan bu hastalık sadece bilinçsiz ve dikkatsiz çiftlerin başına gelebilecek ağır durumlar oluşturur. O yüzdende bu hastalık hem çok ciddi hemde bir ömür boyu yaşanabilecek bir hastalıktır. Çünkü kendisinden ziyade ileride sahip olacağı çocuklarını etkileyecek bir rahatsızlıktır. Unutmayın günümüz teknolojisi ve ilerleyen tıbbı sayesinde neredeyse bu tür kalıtsal hastalıkların önceden teşhisi ve kontrol altında tutulması istenmeyen ölümler ve hastalıkların yaşanmasını engellemektedir.
Akdeniz anemisi nasıl tedavi edilir?
Akdeniz anemisinin tedavisi için bir Dahiliye doktoruna başvurmalısınız. Akdeniz anemisi tedavisi hastalığın türüne ve şiddetine göre değişir. Doktorunuz sizin durumunuza göre en uygun tedaviyi uygulayacaktır. Talasemi minör en sık görülen hastalık tipidir ve tedavi gerektirmez. Talesemi intermedia kan nakli ve folik asit takviyeleri ile tedavi edilebilir. Beta talasemili hastaya ömür boyu her 3-4 haftada bir kan verilmesi gerekmektedir. Bir süre sonra hastalığın ve verilen kanların etkisiyle vücutta demir birikimi başlar. Folik asit, vücudunuzun kırmızı kan hücreleri üretmek için ihtiyaç duyduğu bir vitamindir. Talasemi majör vakalarının tedavisi ömür boyu devam etmekte olup kesin tek tedavi yöntemi kemik iliği naklidir. Akdeniz anemisinin türüne göre tedavi şekilleri;
- Kan nakli
- Kemik iliği nakli
- İlaçla tedavi
- Dalak veya safra kesesinin ameliyatla alınması
- Akdeniz anemisinde kan değerlerinin düşmesi nedeni le 3-4 haftada bir sürekli kan verilmesi gerekmektedir. Verilen kandaki demir, hastada aşırı demir birikimine yol açar. Bu durumda demir atılmasını sağlayan şelasyon tedavisi verilmelidir. Yaşamın ileri yıllarında demir birikimi karaciğer ve kalpte organ yetmezliğine yol açtığından, bilinen tek kalıcı tedavi şekli ‘Kemik İliği Nakli’dir.
Folik Asit Folat B9 Eksikliği Düşüklüğü Belirtileri Nedenleri Tedavisi Tıklayınız
10 Yorum
zahmet
11 Ocak 2021, 06:14ben 3 yıldır araştırıyorum tesadüfen oldu ve lütfen alay etmeyin.Bu bir akdeniz iklimi hastalığıdır yuttuğunuz ağaç veya bitki tozlarından oluşur ve vücuda girdikten sonra asla çıkmaz çünkü mikron boyutu vardır yani terleyerek yada idrar yolu ile de dışarıya atılamaz.bana göre tek çare sülük tedavisi veya defalarca belki yuüzlerce kez kan değişimi belki?
Yorumsuz
24 Kasım 2018, 06:18Makaleyi okudum hastaliktan kimse ölmez diye yazmis yorumlara baktim yarisi ölmüs ölmek uzere
Misafir
02 Ekim 2018, 21:55bende akdeniz anemisi taşıyıcısıyım ama hiç bişeyim yok
Fatima
14 Ağustos 2018, 00:47Bende talasemi taşyiciyim ve hamile oldgumu oyrendim ve cocumda bu hastalikdan etkilenir diye endiseliyim ama esim saglam bende evlendikden sonra tasyci oldgumu oyrendim annem talasemi hasdasi idi ona kan vuryolarmis ve annem ben kucukken rahmetli oldu bir teyzem bu hastalikdan oldu ve bir tanede teyzem var oda talasemi hasdasi ama o dalak ameliyati oldu elhamdulillah iyi ama hem ilac icyor bizde nesilden gelme hastalik Rabbim butun hastalara acil sifalar versin elimzden gelecek tek sey Allahu Talaya dua etmek
Ulviya
20 Temmuz 2018, 16:33Ak deniz anemisi tasiyicisiyim.asiri rengde saraldim.kilo kaybi ve halsizlik.gozlerimin ici limon gibi sari.normalmi bu belirtiler.?hic bir tedavisi yokmus diyo doktorlar
Ulviya
20 Temmuz 2018, 16:33Ak deniz anemisi tasiyicisiyim.asiri rengde araldim.kilo kaybi ve halsizlik.gozlerimin ici limon gibi sari.normalmi bu belirtiler.?hic bir tedavisi yokmus diyo doktorlar
akdeniz anemisi
29 Mayıs 2018, 16:14evet gerçekten hiç mi zararı yok
Misafir
30 Mart 2018, 22:50Akdeniz anemisi
makam
25 Mart 2018, 12:09Gercekten boylemi bi zarari yokmu
makam
25 Mart 2018, 12:08Gercekten boylemi