Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Anensefali nedir? Anensefalinin 7 farklı nedeni, belirtileri ve tedavisi

Mavi Kadın>Anne çocuk>Anensefali nedir? Anensefalinin 7 farklı nedeni, belirtileri ve tedavisi

Anensefali, beynin, kafatası kemiklerinin ve kafatası derisinin normal gelişimini engelleyen doğumsal bir kusurdur. Ülkemizde her 1000 bebekten biri anensefali olarak dünyaya gelmektedir. Anensefali nedir? Neden olur? Anensefali bebek ne kadar yaşar? İşte ayrıntılar:

Anensefalinin herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalıkla doğan bebeklerin neredeyse tamamı doğumdan birkaç saat veya gün sonra hayatını kaybediyor.
Anensefalinin herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Bu hastalıkla doğan bebeklerin neredeyse tamamı doğumdan birkaç saat veya gün sonra hayatını kaybediyor.

Anensefali bir tür doğum kusurudur. Bebeğin beyni, kafatası ve kafa derisi anne karnında gelişmediğinde bu durum meydana gelir. Anensefali olarak doğan bebekler birkaç saat veya gün içinde ölürler. Araştırmalar, hamile kalmadan önce ve hamilelikte folik asit kullanımının anne karnındaki bebeği anensefali bebek sahibi olma riskini azalttığını gösteriyor.

HAMİLELİKTE ANENSEFALİ NEDEN OLUR?

Gebelikte anensefalinin nedenleri şöyledir:

Folik asit eksikliği: Hamileyken yeterli folik asit (B9 vitamini) almayan kadınların anensefali bebek sahibi olma riski folik asit alanlardan daha yüksektir. Kadınlar hamilelikten önce ve hamilelik sırasında günde 400 mikrogram (mcg) folik asit vitamini kullanmalıdır.

Anensefali nedir? Anensefalinin 7 farklı nedeni, belirtileri ve tedavisi

Diyabet (Şeker hastalığı): Şeker hastalığınız tedavi edilmediyse anensefali bebek sahibi olma ihtimaliniz artar. Kan şekerinizin (kandaki şekerin) çok yükselmesine ve bebeğinizin gelişimine zarar vermesine neden olur.

Genetik bozukluklar. Anensefali, trizomi 18 gibi bazı genetik bozukluklardan kaynaklanabilir.

İlaçların yan etkisi olarak

Obezite: Hamilelikten önce aşırı kilolu olan kadınların anensefali veya başka bir NTD'li bebek sahibi olma ihtimali daha yüksektir. Hamilelik sırasında yüksek sıcaklık: Bebeğinizin nöral tüpünün kapanması gereken süre boyunca yani gebelikteilk aylarda spa küveti veya sauna kullanmak anensefaliye neden olabilir. Aynı zamanda ateşinizin yüksek olması da risk faktörüdür.

Anensefali vakalarının çoğu sporadiktir, yani ailelerinde hastalık öyküsü olmayan kişilerde görülür. Bu durumda anensefali için genetik değildir diyebilir. Vakaların küçük bir yüzdesinin ailelerden geçtiği bildirilmiştir.

ANENSEFALİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Başın arkasında kemik örtüsünün olmaması
  • Başın ön ve yan taraflarında eksik kemikler
  • Doğuştan kalp kusurları
  • Yarık dudak
  • Kulakların doğal olmayan görünümü, katlanması

ANENSEFALİ NASIL OLUŞUR?

Nöral tüp, bir beyni ve omuriliği oluşturan düz bir doku parçasıdır. Kapalı bir tüp olmadan beyin ve kafatası gelişmez. Anensefali, bebeğin gelişimi sırasında nöral tüpün üst kısmı tamamen kapanmadığında meydana gelir.

Anensefali ölümcül bir durumdur. Anensefalili bebeklerin çoğu doğumdan önce ölür ve hamilelik düşükle sonuçlanır. Anensefali ile doğan bebekler birkaç saat, gün veya hafta içinde ölürler.

Tüm nöral tüp defektleri gibi anensefali de gebeliğin üçüncü ve dördüncü haftalarında ortaya çıkar. Bebeğin vücudunun geri kalanı hamilelik ilerledikçe oluşmaya ve büyümeye devam eder.

ANENSEFALİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Anensefali doğumda mevcut olan bir durumdur (doğum kusuru). Beyni ve kafatası kemiklerini etkiler. Beyin tam olarak oluşmamıştır. Ayrıca başın arkasında kemik yoktur. Kafanın ön ve yan taraflarında da kemikler eksik olabilir. Anensefali teşhisinde şunlar kullanılır:

Anensefali nedir? Anensefalinin 7 farklı nedeni, belirtileri ve tedavisi

Kan testi: Dörtlü tarama adı verilen bir test, annenin kanındaki 4 maddeyi ölçerek nöral tüp kusurları ve diğer problemler için artan bir risk olup olmadığını tespit eder. Bu test gebeliğin 16-18. haftaları arasında yapılır.

Anensefali teşhisinde Fetal manyetik rezonans görüntüleme (MRI), ultrason, amniyosentez gibi yöntemler de kullanılır.

ANENSEFALİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Anensefalinin herhangi bir tedavisi yoktur. Anensefali ile doğan bebeklerin neredeyse tamamı doğumdan birkaç saat veya gün sonra ölür.

Anensefaliyi önlemek için şunları yapabilirsiniz:

  • Bol miktarda folik asit alın: Hamileliğinizden önce ve hamilelik sırasında en az 400 mikrogram folik asit alın.
  • Saunalardan ve jakuzilerden uzak durun: Vücut ısınızın çok yükselmesini önlemek için, hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız asla saunaya veya jakuziye girmeyin.
  • Sağlığınıza dikkat edin: Fazla kilonuz varsa, hamile kalmadan önce kilo vermeye çalışın ve hamilelik sırasında sağlıklı kilonuzu koruyun. Diyabetiniz varsa tedavi olun.
  • Hamile kalmayı planlıyorsanız, ilaçlarınız hakkında doktorunuzla konuşun.

 

Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Ezgi Sezer
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...