Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ani Göz Bulanıklığı Hakkındaki Tüm Sorular Göz Bulanıklığına Ne İyi Gelir?

Mavi Kadın>Yaşam>Ani Göz Bulanıklığı Hakkındaki Tüm Sorular Göz Bulanıklığına Ne İyi Gelir?

Bulanık görme, kişinin ayrıntıları detaylı olarak görememesi ve netliğin kaybolması olarak tanımlanır. Kişi bunu tek veya iki gözünde birden yaşayabilir.

Ani Göz Bulanıklığı Hakkındaki Tüm Sorular Göz Bulanıklığına Ne İyi Gelir?

Gözde Bulanıklık Bulanık Görme Nedenleri Tek Veya Çift Gözün Bulanık Görmesi

Bulanık görme, kişinin ayrıntıları detaylı olarak görememesi ve netliğin kaybolması olarak tanımlanır. Kişi bunu tek veya iki gözünde birden yaşayabilir.Gözde bulanıklık ani olarak da meydana gelebilir. 

Gözün Bulanık Görmesinin Ve Ani Göz Bulanıklığının Sebepleri Nelerdir?

Bulanık görmenin birçok sebebi olabilir. Bu sebepler arasında:

  1. Yakını görmede, uzak görmede problemler  yani Hipermetrop ve Miyop göz hastalıkları
  2. Astigmat
  3. Korneanın çeşitli nedenlerden zarar görmesi
  4. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu
  5. Katarakt
  6. Korneal opaklaşma
  7. Enfeksiyöz retinit
  8. Migren
  9. Optik nörit
  10. Diyabetik retinopati
  11. Felç
  12. Travma veya gözde yaralanma
  13. Diyabetli kişiler de kan şekeri seviyeleri önemli ölçüde dalgalanırsa, bulanık görme yaşanabilir.

Bulanık Görüyorum Bulanık Görme Neden Olur?

Miyop

Miyop, herkesin bildiği yakındaki cisimleri net olarak görüp, uzaktaki cisimleri bulanık görme bozukluğudur. Bu bozukluk genellikle 8 ila 12 yaş arasında teşhis edilir.  Bilgisayarda uzun saatler boyunca kalındığı zaman göz yorgunluğu ya da çok fazla okuma, yetişkinlerde bile miyopi için risk faktörleri arasındadır.

Astigmat

Astigmat bulanık görme olarak tanımlanan bir görme bozukluğudur. Bu bozukluk çok yaygın olarak görülür ve gözlük, lens veya ameliyatla düzeltmektedir.

Beyin Tümörü

Beynin herhangi bir bölümünde olan tümör kafatası içinde baskıya sebep olur. Bu da gözde bulanıklık gibi birçok belirtinin yaşanmasına sebep olur. Beyin tümörünün diğer uyarıcı belirtileri arasında rehavet hali, bir türlü geçmeyen baş ağrısı, nöbetler, bulantı ve kusma sayılabilir.

Çinko ve A Vitamini Eksikliği

Genellikle, çoğu göz probleminin vücutta vitamin eksikliği sonucu oluştuğu bilinmektedir. Bu vitaminler içinde ise çinko ve A vitamini yer almakta. Vücutta A vitamini eksikliği hatta gece körlüğü probleminin yaşanmasına sebep olur. Bu iki vitamin vücutta birlikte çalışarak retinayı (gözün önemli bir bölümü) korurlar. Bu vitamin eksiklikleri sonucu da görmede bulanıklıklar yaşanır.

İlaçların Yan Etkileri

Koruyucu içeren bazı göz damlaları ve ilaçlar gözde tahrişe ve bulanık görmeye sebebiyet verebilir. Bu durum, kuru göz veya yapay gözyaşı damlaları gibi reçeteli ilaçlar ile tedavi edilebilir.

Glokom Hastalığı

Glokom, göz yuvarlağındaki ani sıvı baskısı sonucu oluşan bir bozukluktur ve ciddi etkileri vardır. Eğer bu bozukluk zamanında tedavi edilmezse zamanla tedavi edilmezse kalıcı körlüğe bile neden olabilir. Bu durum, görüntüleri gözlerden beyne gönderen optik sinirlerde yaşanan hasarlardan kaynaklanır. Bu, gözlerin net görebilme yeteneğini azaltabilir ve hatta kör noktalar bile oluşturabilir. Glokom, yoğun göz ağrısı, gözlerde kızarıklık, gece görmede sorunlar, gözün her iki tarafında da görme kaybı, vb. ile birlikte yaşanır. Bazı kişiler ışığa baktığında hale görürler.

Migren

Bulanık görmenin bir diğer sebebi ise migrendir. Bu, genellikle başın bir bölümünde yaşanan ve çok ciddi ağrıya sebep olan bir durumdur. Migreni olan insanlar genellikle hale görürler ve sese karşı hassas olurlar.

MS Hastalığı

MS hastalığının ilk belirtilerinden biri ise bulanık görmedir. Bu hastalık gözden beyne giden sinirler boyunca oluşan bir iltihaptır. Bu, gözlerinizi hareket ettirdiğinizde bulanık görme, renk kaybı ve ağrıya neden olabilen optik nörit denilen bir duruma sebep olur. Bu durum genellikle tek bir gözde olur.

Felç

Ani bulanık görmek felçin belirtilerinden birisidir. Felç; beyindeki kan akışını engeller ve bulanık görme, çift görme veya ani görme kaybına neden olabilir. Diğer felç belirtileri arasında, baş dönmesi, yüzdeki kasların sarkması, kafa karışıklığı, denge sorunları, açıkça konuşma zorluğu ve bir kolda duygu kaybı gibi durumlar sayılabilir.

Gözde Kronik Kuruluk

Bu, gözün yeterince göz yaşı üretemediği bir durumdur ve bulanık görmeye sebep olabilir.

Diyabetik Retinopati

Diyabetli kişilerde, kan damarlarına zarar gelmesi bulanık görmeye sebep olur.

Gebelik

Anne adaylarında 9 ay boyunca sabah bulantısı, hazımsızlık, bitkinlik ve bel ağrısı gibi çeşitli problemler yaşanmaktadır. Bunlar gebe kadınlarda en sık yaşanan durumlardır. Bunların yanı sıra bazı anne adayları bulanık görme ve çift görme gibi görme bozuklukları yaşayabilir.

Risk Faktörleri

Bulanıklığa neden olabilecek risk faktörleri veya buna neden olabilecek durumlar ise şunlardır:

  1. Yaşlılık
  2. Diyabet
  3. Annede gebelik sırasında enfeksiyon (toksoplazmoz, kızamıkçık, sitomegalovirüs, herpes simpleks virüsü veya diğer enfeksiyonlar)
  4. Çok erken doğmuş olmak (30 haftadan az gebelik) veya 1.500 gramdan az doğmak
  5. Göz hastalıkları, zayıf görme veya göz bozuklukları olan aile bireyleri
  6. Aile öyküsü metabolik veya genetik hastalık
  7. Kalp-damar hastalıkları
  8. Anksiyete veya stres
  9. Kötü beslenme
  10. Nörolojik hastalıklar
  11. Orak hücre anemisi
  12. Hiperviskozite sendromu
  13. Yüksek tansiyon
  14. Hipotiroidi
  15. Göz enfeksiyonu
  16. Güneşe çok maruz kalma
  17. Göz yorgunluğu
  18. Migren veya sık baş ağrısı
  19. Gözlerde kuruluk
  20. Yakın zamanlarda göz ameliyatı veya göz travması
  21. Göz ilaçları kullanmak
  22. Bazı alerji ilaçları da dahil olmak üzere, bulanık görme veya görme ile diğer ilaçların yan etki olarak değiştirilmesi
  23. Uzun süreli kortikosteroid kullanımı
  24. Sigara içmek

Bulanık Görme Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?

Bulanık görme sorunu yaşıyorsanız Göz Doktoruna gitmelisiniz. Bulanık görmenin genellikle tedavisi buna sebep olan asıl duruma bağlıdır:

Gözlük Kullanmak: Bulanık görmenin en yaygın tedavi yöntemi numaralı bir gözlük kullanmaya başlamaktır.

Göz Damlası: Gözü nemlendirmek ya da bulanık görme kuruluğundan kaynaklanıyorsa, kendi doğal gözyaşlarınızı üretmenize yardımcı olmak için ilaçlı damlalar kullanılır.

İlaç Değişiklikleri: Bulanıklığa sebep olan kullandığınız ilaçlarsa, doktorunuz bu ilaçları değiştirecektir.

Allta Yatan Asıl Problemin Tedavisi: Diyabetik retinopati, preeklampsi, glokom, felç, kalp hastalığı, multipl skleroz ve diğer rahatsızlıkların neden olduğu görmede bulanıklık yaşayan kişiler, temel sağlık durumları tedavi edildiğinde görüşleri düzelebilir. Çoğu durumda, bunun tedavisi reçeteli ilaç ve yaşam tarzı değişiklikleri gerektirir. Ancak, görüş değişiklikleri kalıcı olabilir ve bazı durumlarda, özellikle de tedavi edilmezse, görme kaybına yol açabilir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...