Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Anne sütü neden azalır? Emzirirken sütün azalmasının 20 farklı nedeni

Mavi Kadın>Anne çocuk>Anne sütü neden azalır? Emzirirken sütün azalmasının 20 farklı nedeni

Anne sütünün azalması özellikle yeni doğum yapmış annelerin muzdarip olduğu sorunlardandır.  Stres, az su içme alışkanlığı, yanlış emzirme pozisyonu gibi pek çok etken anne sütünün az gelmesine yahut tamamen kesilmesine neden olabilir. Anne sütünün azalmasında rol oynayan en önemli etkenler şöyledir:

Stres, üzüntü, uykusuzluk ve yetersiz beslenme gibi durumlar anne sütünün azalmasına neden olabilir.
Stres, üzüntü, uykusuzluk ve yetersiz beslenme gibi durumlar anne sütünün azalmasına neden olabilir.

Anne sütü, ilk 6 aylık bebekler için en faydalı ve en sağlıklı gıdalardandır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde astım, obezite, tip 1 diyabet ve ani bebek ölümü sendromu (SIDS) riski daha düşüktür. Emzirme bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir, çabuk hasta olmasını önler. Günümüzde çoğu anne artık daha bilinçli ve eğitimli olduğundan anne sütünün öneminin farkındadır ve çocuklarını 2 sene emzirmekten yanadır. Ne yazık ki sütün çok az gelmesi emzirmelerine engel olabilir. Anne sütü yenilen yiyeceklerden, kullanılan ilaçlardan dolayı azalabileceği gibi şeker hastalığı, troid hastalığı gibi hormonal sorunlar da sütün azalmasına yol açabilir.

ANNE SÜTÜ NEDEN AZALIR?

Sütüm neden kesildi, sütüm azaldı, bu durum neden oldu? Diye araştırıyorsanız işte bu problemin muhtemel sebepleri:

STRES VE ÜZÜNTÜ

Stres, depresyon anne sütünün azalmasının ana nedenlerindendir. Üzüntü, anne sütü yapımında önemli rol oynayan prolaktin ve oksitosin hormonunun salgılanmasını yavaşlatır. Hormonal dengeyi bozar. Hobi edinmek, düzenli yürüyüş yapmak ve sevdiğiniz insanlarla vakit geçirmek strese iyi gelecektir.

YETERSİZ SIVI ALIMI

Su içmek ve yeterli sıvı alımı tüm yaşamsal fonksiyonlarda olduğu gibi anne sütü üretiminde de çok önemli bir yere sahiptir.  Yeterince su içmezseniz bu durum anne sütü üretimini olumsuz etkiler. Sütün azalmasını önlemek için günde 10-12 bardak su içmeye devam etmelidir.

DÜZENSİZ EMZİRME

Anne sütünü azaltan bir diğer faktör de düzensiz emzirmedir. Bebeğinizi 2 saatte bir emzirmelisiniz. Şayet 2 saatte bir emziremiyorsanız sütü pompayla yahut süt sağma makinesi ile boşaltmalısınız. Ne kadar çok süt sağarsanız o kadar çok süt kanalı açılacak ve süt daha fazla gelecektir.

Anne sütü neden azalır? Emzirirken sütün azalmasının 20 farklı nedeni

DOĞUM KONTROL HAPI KULLANIMI

Doğum kontrol hapları da anne sütünün azalmasında önemli bir etkendir. Emzirme döneminde doğum kontrol hapı yöntemine alternatif yöntemlere başvurmalıdır.

HORMONAL VEYA ENDOKRİN PROBLEMLER

Polikistik over sendromu (PCOS), düşük veya yüksek tiroid, diyabet, hipertansiyon (yüksek tansiyon) gibi sağlık sorunları da sütün salgılanmasını olumsuz etkileyip anne sütünün az gelmesine veya tümden kesilmesine neden olabilir.

UYKUSUZLUK

Yenidoğan annelerin en sık karşılaştığı problemlerden biri de uykularını yeteri kadar almamalarıdır. Uyku eksikliği anne sütünün azalmasının en bilindik nedenlerindendir. Yeni doğmuş bir bebeğiniz olduğunda uyumak zor olsa da, imkan buldukça uyuyun, bol bol dinlenin. Daha kolay uyumak için uyumadan önce bitki çayı içmeyi, kitap okumayı ve sıcak bir duş almayı deneyebilirsiniz.

Anne sütü neden azalır? Emzirirken sütün azalmasının 20 farklı nedeni

YANLIŞ BESLENME

Yediğiniz ve içtiğiniz şeyler sütünüzü doğrudan etkiler. Bazı gıdalar sütünüzü artırırken bazıları sütün kesilmesine bile neden olabilir. Nane, sirke, adaçayı, maydanoz, acı biber, mısır, şalgam gibi besinler anne sütünün kesilmesine yahut tadının kötüleşmesine yol açabilir.

HORMONAL DÖNEMLER

Yeni bir hamilelik, adet zamanı gibi hormonal değişikliklerin yaşandığı  dönemlerde süt üretiminde azalma görülebilir. Adet  döneminizde süt arzındaki düşüş, kanda kalsiyum seviyelerindeki düşüşle ilişkilendirilebilir, bunun üstesinden gelmek için kalsiyum/magnezyum takviyesi alabilirsiniz.

Anne sütü neden azalır? Emzirirken sütün azalmasının 20 farklı nedeni

ANNE SÜTÜNÜN AZALMASININ DİĞER NEDENLERİ NELERDİR?

  • Bebeğin sütün tadını sevmemesi, emmemesi
  • Kullanılan ilaçların yan etkisi.
  • Genetik. (Anne ve annelerinizin sütü azsa sizin de sütünüz az olabilir)
  • Ani travma yaşama
  • Karbonhidrat ve proteinden fakir beslenme
  • Emzirirken diyet yapmak
  • Yanlış pozisyonda emzirmek
  • Yorgunluk, yoğun çalışma temposu
  • Alkol, sigara gibi zararlı alışkanlıklar
  • Annenin yetersiz beslenmesi (günde 1500 kaloriden az).
  • Bebeğin anne sütünün yanında mama ile beslenmesi

Anne sütü neden azalır? Emzirirken sütün azalmasının 20 farklı nedeni

ANNE SÜTÜNÜ ARTIRMAK İÇİN NE YAPMALI?

  • Komposto, su, bitki çayı gibi sıvı alımını artırmalıdır. Rezene, ısırgan otu çayı, kimyon çayı ve dereotu kürü anne sütünü artırmaya yardımcı olacaktır.
  • Bol bol dinlenin, uykunuzu iyi alın.
  • Günde 2.5-3 lt su içmeye özen gösterin. Süt, ayran, komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları veya sebze suları, limonata gibi yeterli sıvı alımına dikkat edin.
  • Stresten uzak durun.
  • Her gün 1 yumurta, haftada en az 2 kez balık, kırmızı et, tavuk, hindi, süt ve süt ürünleri ile kurubaklagiller gibi kaliteli proteinlerinden zengin bir beslenme programı uygulayın.
  • Omega 3 içeriği yüksek olan ceviz, balık, keten tohumu, semizotu gibi besinleri bolca tüketin.
  • Susam tahin yapımında kullanılan, anne sütünü artıran yiyeceklerdendir. Tahin ve pekmez sofranızdan eksik olmasın.
  • Emzirme, vücutta süt üretimini sağlayan prolaktin hormonunu artırır, her 2 saatte bir emzirin.
Kaynak : Mavi Kadın
Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...