2018-07-12 19:51:16 | Son Güncelleme : 2022-09-12 16:59:40

Apandisit Belirtileri Evde Nasıl Anlaşılır Apandisit Nedir Nerededir?

Apandis (apendiks) kör bağırsak olarak da bilinir,  ince bağırsaklar ile kalın bağırsağın birleşme yerindeki solucan benzeri yapıdır, bu organın iltihaplanmasına apandisit denir. Apandisit hangi tarafta? Sorusunun cevabı: Apandisin yeri sağ alt karın bölgesidir

Apandisit Belirtileri Evde Nasıl Anlaşılır Apandisit Nedir Nerededir?

Apandis (apendiks) kör bağırsak olarak da bilinir,  ince bağırsaklar ile kalın bağırsağın birleşme yerindeki solucan benzeri yapıdır, bu organın iltihaplanmasına apandisit denir. Apandisit hangi tarafta? Sorusunun cevabı: Apandisin yeri sağ alt karın bölgesidir. Karnın sağ alt bölgesinde ağrının en sık karşılaşılan nedeni apandisin iltihaplanması yani apandisittir. Apandisit herhangi bir yaşta görülebilir ancak genellikle 10 – 30 yaşları arasındaki insanlarda apandis iltihabı meydana gelir. Apandisit durumunda en kısa zamanda doktora başvurmalıdır, yoksa abandis patlaması yaşanıp karın içerisinde ve karaciğerde apseler, şişkinlikler, iltihaplar ortaya çıkabilir. Tedavi edilmeyen apandisit patlayabilir ve ölümcül olabilir. Apandistin iltihaplanması ve apandisit ağrısı tedavi edilmediği takdirde, iltihaplı apandis içeriğinin kana karışması ile birlikte ölüm riski ortaya çıkar. Dolayısıyla doktorunuz tarafından verilen doğru teşhis ve zamanında tedavi çok önemlidir. Apendiksin vücuttaki işlevi tam olarak bilinmemekle birlikte, apandisin ameliyatla alınmasının herhangi bir soruna neden olduğu tespit edilememiştir.

Apandisit belirtileri

  1. Apandisitin bulunduğu bölgede ağrı. Bu bölgeye elle bastırıldığında hassaslık ve ağrı hissedilir. Karnın sağ alt tarafına elle iyice bastırılıp çekildiğinde keskin ağrı hissedilir.
  2. Mide bulantısı
  3. Kusma
  4. Göbek çevresinde ağrı
  5. İştahsızlık
  6. Kişinin rahat yürümesini engelleyerek iki büklüm duruma getirecek kadar şiddetli ağrı çekme
  7. Yüksek ateş
  8. Apadisit çoğu karın ağrısından farkı şiddetinin azalmaması, gelip geçici olmaması giderek şiddetlenmesidir.
  9. Kabızlık veya ishal
  10. Göbek deliği etrafında ya da karnın üst tarafının orta kısmında da ağrı hissedilir. Tuvalete çıkma ile ağrı rahatlamaz.
  11. Gaz çıkaramama
  12. Büyük abdest bozarken zorlanma, ağrı hissi duyma
  13. Sağ karın alt bölgesindeki ağrı zamanla daha da artar ve öksürük, yürüme veya vücudun herhangi bir ani hareketi ile şiddetlenir
  14. Gebelikte apandisit belirtileri normalden biraz farklı olabilir. Örneğin, hamile kadınlarda bu durum, sağ alt karın bölgesine yerine, gebenin son aylarında yan veya arka bölgede ağrıya yol açabilir. Bunun nedeni, rahimde büyümekte olan fetüsün, apandisiti sağ böbrekten yukarıya doğru itilemesidir. Hamilelikte apandisit durumunda bulantı ve kusma, iştahsızlık ve abdominal şişme gibi diğer semptomlar da olabilir, ancak bunlar normal gebelikle ilgili yaygın rahatsızlıklarından olduğundan apandisiti teşhis etmek güç olabilir.

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Fiziksel muayene. Bu durum ağrılı bölgenin fiziksel muayenesi ile teşhis edilir. Doktorlar hassasiyet aramak, apandisiti teşhis için genellikle karın sağ alt tarafına nazik bir baskı uygularlar.

Fiziksel muayenenin ardından beyaz kan hücrelerinin sayısını tespit için hastaya kan testi yapılır. Artan beyaz kan hücresi sayısı genellikle bir enfeksiyonu gösterir. Kan testi (İltihabı tespit etmek için yapılır. Kan sayımında WBC yani beyaz hücre sayısının yüksekliği, enfeksiyon olduğuna işaret eder )

Karın ultrasonografisi, röntgen ve idrar tahlili de apandisit teşhisinde kullanılan diğer yöntemlerdir.

Apandisit Ağrısının Nedenleri

Apendiksin iltihaplanması, dışkı maddesinin birikiminden kaynaklanan apendiksin kısmen veya tamamen tıkanmasına bağlı olarak meydana gelir. Apendiks ağrısının nedenleri şunlardır;

  1. Limon çekirdeği, nar çekirdeği gibi çeşitli besin artıklarının apendikse kaçması
  2. Apandistin tıkanması; Apandis şu nedenlerden dolayı tıkanabilir;Karna alınan darbe, sindirim sistemi iltihapları sonucunda apandis ağzındaki lenf bezinin şişmesi, Crohn Hastalığı, Ülseratif Kolit, bağırsaklarda bulunan kurt ve parazitler
  3. Sindirim sistemi iltihapları Sindirim sistemi iltihabında zararlı mikroorganizmalar sindirim yolu ile apandisite kadar ulaşarak apandisin iltihaplanmasına ve apandisit ağrısına neden olabilir.
  4. Ülser hastalığı
  5. Genetik yatkınlık
  6. Bakteriyel enfeksiyonlar
  7. Bağırsak enfeksiyonu ve bağırsak solucanları da apandisite yol açıp ağrı yapabilir.
  8. Vücutta bulunan bakterilerin yanı sıra, virüs, mantar ve diğer mikroplar da apendiks dokusuna zarar verip, iltihap ve ağrıya neden olabilir.

Apandisit Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Antibiyotik Tedavisi: Doktorunuz sizi muayene ettikten sonra şayet ameliyata gerek görmezse enfeksiyon tedavisi için antibiyotik reçete edecektir, hastaya antibiyotik tedavisi başlatılarak iltihabın gerilemesi beklenir. Gerilememesi durumunda cerrahi müdahaleye geçilir.

Ameliyat Cerrahi Müdahale: Apendisitte ilerlemiş vakalarda veya antibiyotik tedavisinden sonuç alınamayan hastalara cerrahi müdahalede bulunup ameliyata alınır. Ameliyat ile iltihaplı apandis çıkarılır. Ameliyat açık ya da kapalı yöntemlerle yapılabilir.

Ev Tedavileri :

Apandisit ağrısı ihmal edilmemesi gereken mutlaka doktora başvurulması gereken bir ağrıdır. Şayet doktorunuz ameliyat olmanıza gerek duymuyorsa doktorunuza danışıp aşağıda bildireceğimiz apandisit ağrısını geçiren yöntemleri uygulayabilirsiniz.

Nane

Nane, apandisitin neden olduğu ağrı, kusma ve mide bulantısı gibi belirtilerin geçmesinde çok etkili bir bitkidir. Nane çayı yapmak için bir bardak suyu cezvede kaynatıp ocaktan alın, içine 1 yemek kaşığı taze nane atıp 5 dk demleyin. İçine bal katın. Bir kaç hafta boyunca günde 2-3 kez bu çayı için. Dilerseniz apandisitten kaynaklı mide bulantısı ve kusma ile mücadele için, biraz taze nane yaprağı çiğneyebilirsiniz.

Zencefil

Zencefil anti-inflamatuar özellikleri sayesinde apandisit tedavisinde etkili bir bitkidir. Ağrı ve iltihaplanmayı azaltabilir, ayrıca apandisitin neden olduğu kusma ve mide bulantısını gidermeye yardımcı olur. Apandisitin ağrısının geçmesi için günde 2-3 bardak zencefil çayı içmeye içmeye devam edin. Zencefil çayı hazırlamak için 1 tatlı kaşığı rendelenmiş taze zencefili bir bardak kaynar suya atıp 5-10 dk demleyin. Ayrıca dilerseniz sağ alt karnınızda ağrı olaran yere günde birkaç kez zencefil yağı ile masaj yapın.

Sarımsak

Sarımsak apandisit tedavisinde çok etkili, anti-inflamatuar terapötik özelliklere sahip bir bitkidir. Ağrı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olur. 1-2 diş sarımsağı küçük küçük kesip suyla yutun. Her gün buna devam edin.

Limon

Limon da apandisit tedavisinde, apandisit ağrısının geçmesinde çok yararlıdır. Limondaki doğal narenciye suyu ağrıyı gidermeye ve hazımsızlığı,  kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Buna ek olarak, limondaki C vitamini, enfeksiyonu önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirir. 1 limonun suyunu çıkarın. İçine bal katıp. Her gün günde bir kaç kez bunu tüketin. Bir kaç hafta boyunca her gün buna devam edin

Hint Yağı

Hintyağı, apandisit için etkili bir ev ilacıdır. Hint yağı apendiksteki tıkanmayı gidermeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur.Eski bir havlu üzerine 2 yemek kaşığı hint yağı dökün. Havluyu yere serin ve karnınız bu havlunun üzerine gelecek şekilde uzanın. Bu yöntemi 2 ila 3 ay boyunca, haftada 3 defa tekrarlayabilirsiniz.

Çemen Tohumları

Çemen tohumu apandisitin tedavisinde oldukça etkilidir. Bu tohumlar, bağırsakda atık ve aşırı mukus birikimini önler. Ayrıca apandisitin ağrısının geçmesi de yardımcı olur. 1 su bardağı suya 2 tatlı kaşığı çemen tohumu katın. Bir taşım kaynadıktan sonra 10 ila 15 dakika kısık ateşte pişirin. Günde bir defa bu karışımdan için. Ağrı ve enflamasyonu kontrol altında tutmak için yemeklerinize çemen tohumu ekleyebilirsiniz.

Mavi Kadın