Dr. Ender Saraç, sunuculuğunu yaptığı TV programı “Dr. Ender Saraç ile Sağlıklı Günler” programında asma yaprağının faydalarından bahsetti. Dr. Saraç asma yaprağının yüksek oranda kalsiyum içerdiğini, 100 gram asma yaprağında 1 su bardağı keçi sütünde yer alan kalsiyum kadar kalsiyum bulunduğunu, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, kanın pıhtılaşmasını sağladığını, hamileler için de çok yararlı olduğunu bildiriyor.
Asma yaprağı şifa deposu, binbir derde deva bir bitki. Kansızlığa iyi geliyor, kramplara şifa oluyor, Alzheimerı önlüyor… Asma yaprağı tüketmenin en uygun ve en sağlıklı yolu asma yaprağı ile sarma yapmak. Yalnız sarma yaparken Dr. Ender Saraç gibi uzmanların önerisi sarmanın içeriğine pirinç yerine kinoa veya bulgur kullanmak. Asma yaprağı kinoa veya bulgur ile buluştuğunda besin değeri de yükseliyor. Asma yaprağının sağlığa faydaları şöyledir:
KALSİYUM DEPOSUDUR
Asma yaprağı tam bir şifa kaynağı. 100 gr asma yaprağı 1 bardak sütten daha fazla kalsiyum içermekte. Yüksek kalsiyum içeriği ile kemikleri güçlendiriyor, kemik erimesini önlüyor, kırıkların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı oluyor. Kalsiyum ayrıca dişler için de önemli. Bu mineral sağlıklı dişlerin oluşumuna ve korunmasında görev alıyor.
KANSIZLIĞA İYİ GELİR
medium.com'un haberinde asma yaprağının kansızlığı önlediği yazıyor. Asma yaprakları kansızlığa şifa olduğu bilinen bir mineral olan demir açısından zengindir. Demir minerali kırmızı kan hücrelerinde hemoglobin oluşumunda etkili oynar. Ayrıca C vitamini içeriği sayesinde demirin emilimine yardımcı olur.
BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR
Askorbik asit olarak da bilinen C vitamini, vücut dokularının büyümesi ve onarımı için gereklidir. C vitamini ayrıca bağışıklık sisteminin güçlenmesinde ve yaraların hızlı iyileşmesinde de önemli rol oynuyor. Asma yaprağı önemli bir C vitamini kaynağı olarak bağışıklığınızı destekleyip hastalıkları önler.
KRAMPLARA ŞİFA OLUR
Asma yaprağı magnezyum da içerir, magnezyum vücudumuzda pek çok görevi olan bir mineral, bu mineral kas gevşetici, antidepresan etkili, karbonhidratların yakılması aşamalarında da görevli. Asma yaprağı magnezyum içeriği ile tansiyonu dengeliyor, kramplara iyi geliyor, adet öncesi ağrıları azaltıyor.
KABIZLIĞI GİDERİR
tavsiyeediyorum.com web sitesinde Uzman Diyetisyen Işın Sayın asma yaprağının salatalara katılabileceğini, bağırsak hareketlerini düzenlediğini, yüksek oranda lif içeriği ile kabızlığa iyi geldiğini bildiriyor.
ALZHEİMERI ÖNLER
Alzheimer son yüzyılın vebası. Maalesef alzheimerın henüz herhangi bir tıbbi çaresi yok. Halk arasında bunama olarak da bilinen alzheimerı düzenli olarak asma yaprağı tüketerek önleyebilirsiniz! Asma yaprağı beyin hücrelerini aktivite ederek hafızayı güçlendiriyor, alzheimerı engelliyor.
VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI KARŞILAR
Asma yaprakları, C, E, A, K ve B6 vitaminleri ile niasin, demir, lif, riboflavin, folat, kalsiyum, magnezyum, bakır ve manganez dahil olmak üzere iyi bir besin kaynağı. Bu özelliği ile günlük vitamin ve mineral ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı oluyor.
BEYNİ GÜÇLENDİRİR
Asma yaprakları, merkezi sinir sisteminde çok önemli bir role sahip olan B6 vitamini içeriyor. Beyni koruyor ve beynin bilişsel işlevini destekliyor. Demans olasılığını da önlüyor.
ANTİOKSİDAN DEPOSUDUR
Antioksidanlar vücuttaki serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan moleküllerdir. Antioksidanlar vücudumuzdaki zararlı maddeleri yok ederek bizleri hastalanmaktan koruyor. Asma yaprakları da antioksidan içeren besinlerden. US Natioanal Library of Medicine National Institutes of Health’de asma yapraklarının, başta fenolik bileşikler olmak üzere mükemmel bir biyoaktif molekül kaynağı olduğu ve bunların antioksidan özelliklerinin oksidatif süreçleri koruduğu ve geciktirdiği açıklanmıştır.
National Library of Medicine'da Phytotherapy Research'da yer alan araştırmada kırmızı asma yaprağı ekstraktının kronik venöz yetmezliğin bazı belirti ve semptomlarını iyileştirebildiği görüldü.
Dr. Feridun Kunak resmi instagram sayfasında varis için asma yaprağı kullanımını şöyle anlatıyor:10 adet asma yaprağını 1 daki̇ka kaynatıp 30 daki̇ka demleyi̇ni̇z. Süzdükten sonra buzdolabında bekleti̇ni̇z. Buzdolabından çıkarıp varis olan yerlere koyun ve streç filmle sarın.
1 saat bekletip asma yapraklarını kaldırın. Kaynattıp soğuttuğunuz su ile bacaklarınıza aşağıdan yukarı doğru masaj yapın. Haftada 3 gün bu yönteme devam edebilirsiniz.
Asma yaprağını salamura yapıp saklarsanız bir süre sonra bu yöntem yaprakların erimesine neden olabiliyor. Asma yaprağını saklamanın uygun yöntemi ise şu: taze toplanmış asma yapraklarını biraz nemi geçsin diye serin, nemi geçtikten sonra güzelce pet şişelere doldurun, ağzını sıkıca kapatıp bir yerde saklayın. Çıkarmak istediğinizde şişenin ağzını kesip yaprakların üzerine sıcak su döküp sarın, yeni toplanmış yaprak gibi oluyor ve bu yöntemle yapraklar uzun süre dayanıyor.
Asma yaprağını buzluğa atmadan önce doğru yaprak seçimi önemli. Seçeceğiniz asma yaprakları ince, açık renk, ince damarlı olmalı. Geniş ve derin bir tencereye istediğiniz miktardan asma yapraklarını koyun. Yaprakların üzerlerine hafifçe gelecek şekilde kaynar su dökün. Bu suda yapraklara sararana kadar bekletin. Yaprakların suyunu sıkıp buzdolabı poşetlerine dilediğiniz miktarda koyun. İstediğiniz zaman yaprakları çıkartıp kullanabilirsiniz.
Sabah'ın haberine göre asma yaprağı ile yapılan kür alkol bırakmak isteyen kişilere Dr. Ömer Coşkun tarafından öneriliyor. Bu kürü sağlıklı bir yaşam için de uygulayabilirsiniz.
Cezvede 1 bardak su içerisine 2 adet taze asma yaprağını atıp 5 dakika kaynatıp sabah akşam taze hazırlayıp bunu için.