Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde hafta hafta büyüme atağı hesaplama

Mavi Kadın>Anne çocuk>Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde hafta hafta büyüme atağı hesaplama

Büyüme atağı, bebeklerin hızlı bir şekilde fiziksel ve zihinsel gelişim gösterdiği dönemi ifade eder. Büyüme atağı geçiren bir bebeğin boyu uzar, kilosu artar, yeni beceri ve yetenekler kazanır. Bu dönemde bebeğin uyku ve beslenme düzeni de bozulabilir. Büyüme atakları genellikle 3 gün ile 1 hafta arasında sürer.

Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde hafta hafta büyüme atağı hesaplama

Bebeklerde büyüme atağı bebek 75 aylık olana kadar devam edebilen, bebekte fiziksel ve zihinsel değişimlerin yaşandığı dönem demektir. Bebeklerde büyüme atağı döneminde ağlama, huzursuzluk, iştah azalması yahut artması, uykusuzluk, sürekli kucak isteği gibi belirtiler yaşanabilir.

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI NASIL HESAPLANIR?

Bebeklerde büyüme atağı haftasını hesaplamak çok kolaydır. Bunun için Google arama motoruna atak hesaplama yazıp bebek ataklarına özel geliştirilmiş siteler üzerinden atak dönemini hesaplayabilirsiniz. Bu sitelere bebeğinizin doğum tarihini girdikten sonra geçireceği yaklaşık atak haftası takvimini görüntüleyebilirsiniz

Bebeğinizin doğum tarihinden itibaren geçirdiği 7 günlük periyodları saymanız da atak haftasını hesaplamanızı sağlayacaktır. Bebeklerin büyüme atağı yaşadığı dönemler şöyledir:

5. hafta büyüme atağı

8. hafta büyüme atağı

12. hafta büyüme atağı

19. hafta büyüme atağı

26. hafta büyüme atağı

37. hafta büyüme atağı

46.hafta büyüme atağı

55. hafta büyüme atağı

64. hafta büyüme atağı

75. hafta büyüme atağı

Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde hafta hafta büyüme atağı hesaplama

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Büyüme atağı nedir, daha önce hiç duymuş muydunuz? Bebeklerde sebepsiz yere baş gösteren ağlama krizleri, keyifsizlik ve iştahsızlık durumunda başka hiçbir hastalık belirtisi olmaması sizi korkutuyor mu? Eğer bu durumu yaşıyorsanız bebeğiniz büyüme atağı yaşıyor olabilir.

Bebekler dünyaya geldiği zamandan itibaren hızlı bir gelişme sürecinde olurlar. 1 yaşına kadar doğum kilosunun 3 katına çıkmasının yanı sıra boyları uzar, yeme ve çiğneme gibi beceriler kazanırlar. Bu hızlı gelişim bebeğe biraz ağır gelebilir ve adaptasyonda problemler yaşayabilir. Dolayısıyla bebekler bu dönemde bir neden olmaksızın büyüme atağına bağlı olarak huysuzlaşabilir. Bebeklerde büyüme atağının belirtileri şunlardır:

  1. Bebeklerde sık sık acıkma ya da iştahın kesilmesi gibi beslenme problemlerinin ortaya çıkması, (mama tüketen çocuklarda iştahta artış ve ek gıda ile beslenen bebeklerde iştah azalması)
  2. Bebeğin uyurken sık sık uyanması, az uyuması ya da çok uzun süre uyuması gibi uyku problemleri yaşaması,
  3. Bebeğin normalden daha uzun süre kucak istemesi ve sebepsiz yere huysuzluk içinde olması,
  4. Bebeğin keyifsiz durması anne ya da babaya çok düşkün olması,
  5. Bebeğin ortada herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın sık sk ağlaması,

Üstte sıraladığımız bu tür huy ve davranış değişimleri bebekteki büyüme atağını gösterebilir. Bu dönemlerde bebeklere karşı hassas ve sabırlı olunması çok önemlidir.

Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde hafta hafta büyüme atağı hesaplama

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAKLARI HANGİ AYLARDA OLUR?

Bebekler 0-2 yaşlar arasındaki dönemde 10 farklı büyüme atağı yaşayabilirler. Doğumlarından sonra 5., 8., 12. ve 14. haftalarda büyüme atağı geçirmişler olabilirler ve katı gıdaya geçişle birlikte 23.haftada yeni bir büyüme atağına daha girebilirler. Daha sonra 36.haftada emeklemeyle birlikte bir büyüme atağı daha geçiren bebekler, ayaklarının üstüne basmalarıyla  yeni bir atak dönemine girerler. En uzun süren ataklardan olan bu dönem 45 gün kadar sürebilir. Daha sonra 55., 64. ve 75. haftalarda yine ataklar yaşayan bebeklerde büyüme atakları tamamlanır. Bu ataklardan sonra anne babalar rahatladıklarını düşünseler de bebekler 2 yaş sendromu ile yine zorlu bir döneme girerler.  Şimdiye kadar sıraladığımız bu büyüme atakları hep yoğun ve yorucu geçmez, bazıları çok hafif olur ki anne babalar farkına bile varmayabilir. Bazı büyüme atakları ise zorlayıcı olabilir.

Atak hesaplama nasıl yapılır? Bebeklerde hafta hafta büyüme atağı hesaplama

BEBEKLERDE BÜYÜME ATAĞI İLE NASIL BAŞ EDİLİR?

Bebeklerin ilk 2 yaşta geçirmiş oldukları büyüme atakları geçici olduğunu her anne baba bilmeli ve sabırlı bir tutum içinde olmalıdır. Bebekler bu dönemlerde yapılması gerekeni kendisi söyleyecektir. Örneğin bebek bazen daha fazla kucak isterken bazen daha uzun süre meme emmek isteyebilir. Dolayısıyla bebeğinizi gözlemlemek ve dinlemek en doğrusu olacaktır.

Bu dönemde bebekler çok daha stresli olur ve anne babaya olan düşkünlükleri artar. Anne babalar bebeklerine çok daha fazla zaman ayırmalı, kucağa alınmalı, daha sık konuşmalı ve birlikte uyumalı. Ayrıca bebeğinizi bol bol sevmeli, ten temasında bulunmalı, okşamalı, huzursuz olduklarında ılık bir banyo aldırmalı ve masaj yaparak onu rahatlatmalısınız.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...