Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Ayağa Kalkarken Göz Kararması Titreme İçin Hangi Doktora Gidilir?

Mavi Kadın>Yaşam>Ayağa Kalkarken Göz Kararması Titreme İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ayağa kalktığınızda göz kararması sık karşılaşılan problemlerdendir. Birçok kişi bu sorundan muzdariptir ve hayatı tehdit eden ciddi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek için mutlaka doktora gitmelidir.

Ayağa Kalkarken Göz Kararması Titreme İçin Hangi Doktora Gidilir?

Ayağa kalktığınızda göz kararması sık karşılaşılan problemlerdendir. Birçok kişi bu sorundan muzdariptir ve hayatı tehdit eden ciddi bir durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmek için mutlaka doktora gitmelidir. Ayağa kalkınca göz kararmasının en yaygın nedeni kan basıncındaki ani dalgalanmalardır. Bu durum oturur veya yatar pozisyondan ayağa kalktığınızda kan basıncının aniden düştüğü postüral hipotansiyon olarak da adlandırılır. Yetişkinlerde çocuklara göre daha yaygın görülür. Hem kadınlar hem erkekler bu durumdan etkilenebilir ancak bu sorunu yaşayan kadınların oranı erkeklere göre biraz daha fazladır.

Ayağa kalkınca göz kararması, titreme, baş dönmesi ve geçici görme kaybı saniyeler sürer ve bu esnada hasta iyileştiğini fark eder. Bu süreçte hasta bazen düşmeyi önlemek için duvara veya mobilyaya tutunmak zorunda kalabilir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararmasının Nedenleri Nelerdir?

  1. Kansızlık
  2. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak
  3. B12 eksikliği
  4. Aşırı stres hali
  5. Postural tansiyon düşüklüğü
  6. Düşük kan hacmi
  7. Kalp ritim bozuklukları
  8. Anoreksiya nevroza yeme hastalığı
  9. Çoklu sistem atrofisi (bir tür sinir hastalığı)
  10. İç kulaktaki keseciklerde yaşanan sorunlar
  11. Şeker hastalığı
  12. Böbrek üstü bezi yetmezliği
  13. Atar damar tıkanıklığı, damar sertleşmesi

Ayağa kalkarken göz kararmasının temel olarak iki sebebi vardır. Kardiyak (kalp hastalıkları ile ilgili) bir sorunla da ilişkili olabilir, kardiyak olmayan (kalple ilgili) bir olaydan da kaynaklanabilir. Neyse ki birçok vakada göz kararması ve bayılma kardiyak olmayan olaylardan kaynaklanır.

Ayağa kalkarken göz kararması medikal olarak ortostatik hipotansiyon denilen düşük kan basıncının bir sonucu olabilir. Kişi ayağa kalktığında yer çekimi kanın bacak damarlarından aşağı doğru akmasına neden olur. Vücudun alt bölgesinde kanın toplanması baş dönmesiyle sonuçlanan ve ayağa kalkıldığında göz kararmasına neden olan hem kan basıncını hem de kalbin beyne pompaladığı kan miktarını düşürür.

Göz kararması aynı zamanda kardiyak nedenlerden de ortaya çıkabilir. Yavaş kalp ritmi, kalp ritminde düzensizlik, hızlı nabız ve valvüler problemlerin hepsi ayağa kalkarken ani göz kararmasına neden olabilir.

Ayağa Kalkınca Göz Kararması Nasıl Geçer, Hangi Doktora Gidilir?

Ayağa kalkınca göz kararması yaşayanlar Göz doktoruna gitmelidir. Doktor öncelikle bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin bu durum düşük tansiyondan kaynaklanıyorsa doktor İndometazin, Midodrin gibi ilaçlar reçete edip tansiyonun normale dönmesini sağlayacaktır.

Ayağa Kalkarken Göz Kararması Nasıl Önlenir?

  1. Aniden yataktan kalkmaktan kaçının. En iyisi birkaç dakika oturup nefes almak, rahatlamak ve daha sonra ayağa kalkmaktır. Bu kanın alt bacaklara aniden akışını ve kan basıncındaki ani düşüşü engelleyecektir ve böylelikle ayağa kalkarken göz kararmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
  2. Düşük kan basıncı olan kişiler az tuz tüketimi kan basıncını düşürebileceğinden tuz tüketimlerine dikkat etmelidir. Eğer az tuz tüketiyorsanız, beslenmenize bir miktar daha tuz ekleyin. Tuz tüketimi kan basıncıyla bağlantılıdır.
  3. Stres kan basıncında ani dalgalanmalara yol açarak vazovagal tepkiyi tetikleyen diğer bir faktördür. Nefes egzersizleri yaparak stresten kaçınmayı deneyin.
  4. Eğer ayağa kalkarken sık şekilde göz kararması yaşıyorsanız ve aşırı terleme, sık idrara çıkma, kilo kaybı ile ilişkili belirtileriniz varsa tip 1 diyabet testi için doktorunuza danışın.
  5. Uzun süre ayakta kalındığında, kan alt bacakta toplanmış şekilde kalır. Önlemek için, bacağınızı dizinizden sık sık hareket ettirin. Baldır ikiz kası büzülecek ve kanı yukarı itecektir.
  6. Vücuda sıvı yüklemek, dehidrasyonu önlemek ve ayağa kalkarken göz kararmasını engellemek için meyve suyu veya herhangi bir enerji içeceği için.

Ayağa Kalkarken Göz Kararmasını Önlemek İçin Ev Yapımı Kürler

Zencefil: Çalışmalar zencefilin kan dolaşımını geliştirmede etkili olduğunu ve ayağa kalkarken göz kararmasını engellemeye yardımcı olduğunu ortaya çıkarmıştır.

Masaj: İyi bir vücut ve baş masajı stresi rahatlatır aynı zamanda vücut döngüsünü dengede tutar böylece dehidrasyon şansını azaltarak ayağa kalkarken göz kararmasını engelleyebilir. 

Yoğurt: Göz kararmasını önlemeye yardım eden ve sindirim için de faydalı olan güçlü bir içeriktir.


Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...