Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bacakta Çürük Morluk Gibi Lekeler Ağrı Bacakta Morluk İçin Hangi Bölüme Gidilir

Mavi Kadın>Yaşam>Bacakta Çürük Morluk Gibi Lekeler Ağrı Bacakta Morluk İçin Hangi Bölüme Gidilir

Hiç kimse vücudunda kırmızı, yeşil, mavi veya mor gibi renk değişimlerini görmek istemez ve bu durum herkesi rahatsız eder. Bir yerden düşüldüğünde, bir yere sert çarpıldığında veya ağır eşyalar taşındığında morarma olması gayet normaldir.

Bacakta Çürük Morluk Gibi Lekeler Ağrı Bacakta Morluk İçin Hangi Bölüme Gidilir

Hiç kimse vücudunda kırmızı, yeşil, mavi veya mor gibi renk değişimlerini görmek istemez ve bu durum herkesi rahatsız eder. Bir yerden düşüldüğünde, bir yere sert çarpıldığında veya ağır eşyalar taşındığında morarma olması gayet normaldir. Bazı kişilerde ise aşırı egzersiz sonrası morarma görülür. Ancak bacaklarda morarmanın bazı özel sebepleri de olabilir. Bacaklarda norarma genellikle kansızlık gibi kan hastalıklarından, kanda trombosit düşüklüğünden kaynaklanır.

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

  1. Cushing sendromu
  2. Böbrek hastalığının son evresi
  3. II, V, VII veya X faktör (uygun pıhtılaşma için gereken kandaki proteinler) eksikliği hemofili
  4. A faktör (VIII) eksikliği
  5. Hemofili B (IX faktör eksikliği)
  6. Lösemi (Kan kanseri)
  7. Karaciğer hastalığı
  8. Trombosit düşüklüğü veya trombosit disfonksiyonu
  9. Yetersiz beslenme
  10. Von Willebrand hastalığı

Trombosit Düşüklüğü

Hem yetişkin hem de çocuklarda bacaklarda görülen morarmanın yaygın sebeplerinden biri kandaki trombosit miktarının düşük olmasıdır. Trombositin vücuttaki görevi fiziksel yaralanma sonucu kanamanın durmasına yardımcı olmaktır. Eğer trombosit seviyesi düşükse kanın pıhtılaşması uzun sürecek ve bu da en ufak darbede morarmaya sebep olacaktır.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

Bacaklarda morluğun en sık karşılaşılan nedeni kullanılan ilaçların etkisidir. Kortikosteroid ilaçlar veya kimi beslenme takviyeleri (çinko ve balık yağı) bazı kişilerde bacakta morarmaya sebep olmaktadır. Bu tür ilaçlar ciltte incelmeye sebep olduğu için yaralanma riskini de arttırmaktadır. Aspirin, ibuprofen, iltihap sökücü ilaçlar ve hatta doğum kontrol haplarının çok kez kullanılması bacaklarda morarma ihtimalini arttırmaktadır. 

Kansızlık (Anemi)

Kansızlık vücuttaki hemogolobin düşüklüğüne yol açtığı için bacaklarda kolayca morarmanın asıl sebeplerinden birisidir.

Vitamin Eksikliği

Vücutta kanın pıhtılaşmasından sorumlu olan K vitaminin eksik olması da bacakta morarmanın bir sebebi olabilir. Vücutta C vitaminin eksik olması da bacakta moraramaya sebep olmaktadır.

Lösemi

Lösemi; bacakta kolay morarma belirtileri gösteren bir kanser türüdür.  Bu kanserde kandaki trombosit seviyesi önemli ölçüde düşer ki bu da bacakta morarmaya sebep olur.

Kan Hastalıkları

Bacakta morlukların bir diğer sebebi ise kanın pıhtılaşma problemleri olabilir. Kan normal bir şekilde pıhtılaşmadığında kanama daha uzun sürer ve bu da morarma ihtimalini arttırır.  Benzer olarak bunun diğer sebepleri hemofili, lösemi ve sepsis olabilir

Hemofili gibi kan problemleri de kanın kolayca akmasına ve bacaklarda morarmaya neden olmaktadır. Lösemi gibi durumlara bağlı trombosit düşüklüğü de bacaklarda ve vücudun diğer kısımlarında kolayca morarmaya neden olabilir.

Yaşlanma

Yaş ilerledikçe vücuttaki kılcal damarlar ve cilt zayıflamaya başlar. Yaşlı bireylerde kılcal damar duvarları güçsüzleşmeye başlar ve kan damarları kırılır. Yaşlanma, altta yatan destekleyici yağ dokularında neden olan cilt incelmesi nedeniyle bacaklarda morarmanın asıl nedeni olabilir.

Hassas Cilt

Cildi hassas olan kişilerde damarlar kolayca incinebildiğinden morarma daha sık görülmektedir.

Kan İnceltici İlaçlar

Kan inceltici kullanan kişilerde morarma yaşanması daha yüksektir. İlaçlar normal kan pıhtılaşma sürecini bozarak kanama ve yara oluşum riskini artırır.

Doğal Takviyelerin Aşırı Kullanımı

Balık yağı, çinko, zencefil ve sarımsak gibi doğal takviye haplarının alımını alışkanlık haline getiren kişilerde bacakta morluk oluşma riski daha yüksektir.

Alerji

Alerjinin birçok sebebi olabilir ve ciltte morarmaya yol açabilir. Alerji sebepleri arasında; kozmetik ürünleri (kremler, parfümler vb),giyeceklerin malzemeleri, tüketilen gıdalar, kullanılan ilaçlar ve böcek ısırıkları olabilir.

Spor

Çok yoğun egzersiz yapmak da vücuttaki basıncı arttıracağı için damarlarda çatlamaya ve bunun sonucunda da morluk oluşumuna sebep olabilir. Bunun olmasını engellemek için spor düzeni iyi planlanmalıdır.

Von Willebrand Hastalığı

Von willebrand hastalığı; kanın kolayca pıhtılaşmasını engelleyen bir durumdur. Morarma, bu hastalığın en yaygın belirtilerinden birisidir.

Güneş Maruziyeti

Güneşe uzun süre maruz kalmak; normalde güneş zararlarına karşı doğal bir koruyucu olan ciltteki yağ tabakasında incelmeye sebep olmaktadır. Bu tabaka kaybolduğunda, kan damarları güneşe maruz kalır ve morarma oluşur.

İdiyopatik Trombositopenik Purpura (ITP)

İdiopatik trombositopenik purpura (ITP), kanın normal olarak pıhtılaşmadığı bir bozukluktur. Bu durum vücutta aşırı morarma ve kanamaya neden olabilir.

Bacaklarda Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bacaklarda morarma kendiliğinden oluştu ise İç Hastalıkları (Dahiliye) bölümüne gidilir. Fakat morarma çarpma, darbe vb durumlardan kaynaklanıyor ise Cildiye doktoruna gidilir.

Bacakta Morarma Nasıl Geçer?

Bacaklarda morarma sorununun tedavisi, bu durumun nedenine göre değişir, örneğin bu durum kansızlıktan kaynaklanıyorsa doktor kan ilacı reçete eder, vitamin eksikliği cildinizde morarmaya yol açıyorsa vitamin ilaçları yazar.

Kemoterapi, radyasyon, cerrahi veya üçünün bir kombinasyonu; açıklanamayan morarma belirtileriniz kanser veya lösemiye bağlıysa, doktorunuz hastalığın türü, derecesi ve şiddeti için en uygun seçeneği bulacaktır.

Soğuk Kompres

Buz kan damarlarının büzülmesine yardımcı olarak cilde ve dokulara daha fazla kan sızmasını önler. Böylece bacaklarda morarmanın geçmesine yardımcı olur.

Bir avuç buzu ince bir havluya sarın ve bacakta morluk olan bölgede 15 dakika kadar bekletin.

Bitki Çayı Kompressi

  1. 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya çiçekleri ve lavanta çiçeklerini 1 bardak sıcak su içine katın.
  2. Ardından 15 dakika kadar demleyin.
  3. Ocaktan aldığınız çayı süzün ve buzdolabında bekletin.
  4. Bu soğuyan çayın içine ince bir havlu batırın ve bacakta moraran bölge üzerinde soğuk kompress gibi uygulayın.

Bromelain

Bromelain; ananasta bulunan protein sindirimini kolaylaştırıcı bir enzimdir. Bu enzimde bulunan iltihap sökücü özelliklerinin morarmayı kolayca geçirdiği yapılan araştırmalar sonucu anlaşılmıştır. Bu aynı zamanda kemik morarma tedavisi için de oldukça etkilidir.

Morluklar geçinceye dek günlük olarak 250 ila 400 mg bromelain takviyesinden günde 3 kez alabilirsiniz.

K Vitamini

K vitamini kanın pıhtılaşmasını düzenleyerek morlukları azaltır.

  1. Bacakta morluk olan bölgelere günde 2 kez K vitamini içeren kremler kullanın.
  2. Yonca, ıspanak, brokoli, marul, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler gibi K vitamini açısından zengin yiyecekler yiyin.
  3. Doktorunuza danıştıktan sonra K vitamini veya yonca tabletleri de alabilirsiniz.

Editör : Selma Yenidoğan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...