Yılın belirli zamanlarında, özellikle bahar aylarının başlangıcında saman nezlesi adında mevsimsel bir alerjiye tutulabilirsiniz. Günümüzde birçok insanın sahip olduğu bu durum vücudun bağışıklık sisteminin çevredeki değişime verdiği tepkileri ifade eder.
Saman nezlesi nedir diye soracak olursanız, alerji sebebiyle meydana gelen semptomları ifade edebiliriz. Mevsimsel alerjik rinit de denen bu semptomlar bitkilerden salınan polenler sebebiyle meydana gelir. Peki, vücudun verdiği bu tepkilerin önüne nasıl geçilebilir?
İha’nın haberine göre; Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Ertem Cengiz, nüfusun yaklaşık yüzde 80'inin yaşamı süresince en az bir kez alerjik sorun yaşadığına ve halk arasında 'saman nezlesi' denilen alerjik rinitin her yaşta görülebileceğine dikkat çekerek alerjinin en etkili tedavisinin alerjenden kaçınma olduğunun altını çizdi.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Ertem Cengiz, alerjik solunum hastalıkları temel olarak üst solunum yolunu ilgilendiren alerjik rinit ve alt solunum yollarını ilgilendiren alerjik astım olmak üzere ikiye ayrıldığını belirtiyor. Fakat temelde solunum bir bütün olarak kabul edilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olan faktörlere de alerjen adı veriliyor. Ayrıca alerjiler astımı da tetikleyebilir.
Bahar ayında bizi yakalayan ve yaza kadar etkisi altına alan saman nezlesi nedir diye soranlara bir alerjik rinit durumundan bahsedebiliriz. Saman nezlesi belirtileri hakkında da detayları bilmeniz önemli.
‘Saman nezlesinden nasıl kurtulurum’ diye merak ediyorsanız öncelikle bu durumu soğuk algınlığından ayırmalısınız. Bu sebeple belirtilerini bilmenizde fayda var. Bu belirtiler sizde de varsa, alerjik rinit için önlem almanız gerekir. Saman nezlesi belirtileri şöyle:
Grip ve soğuk algınlığı yaşamıyorsanız fakat yine de yukarıdaki belirtileri yoğun olarak hissediyorsanız alerjik rinit olabilirsiniz.
Saman nezlesi neden olur diye soranlara gereken cevapları verdik; peki, bu durum nasıl hafifletilebilir? Saman nezlesine ne iyi gelir? Bunun cevabı da Dr. Cengiz’e göre alerjenlerden uzak durmak… Yine de bazen alerjenlerden tamamen kaçınmak da mümkün değil. İlaçlar bir ölçüde reaksiyonları azaltabilse de alerjiyi iyileştirmezler.
“Saman nezlesinden nasıl kurtulurum?” diyorsanız, semptomları azaltmak için bilmeniz gereken birkaç doğal yol var. Gelin, bu yollara bakalım.
Bahar mevsiminde hava almak istemek çok doğaldır. Bu sebeple pencerelerimizi açık tutup temiz havayı evimize davet ederiz. Fakat bu durumda alerjinizi tetiklemeniz de mümkün hale gelir. Çünkü pencerelerinizi açtığınızda polenler de içeri gelir. Eğer bu durumu yaşamak istemiyorsanız polenlerin havada yoğun olduğu öğle ve öğleden sonrası zamanlarda pencerelerinizi kapatmalısınız.
Polenleri uzak tutmak için yüzünüzde maske kullanımına özen gösterebilirsiniz. Ağzınızı ve burnunuzu kapatan maskeler polenlerden korunmanıza yardımcı olabilir ve belirtilerinizin önüne geçebilir.
Alerji sebebiyle cildinizin ve dudaklarınızın kuruması kaçınılmazdır. Vazelin sürerek çatlamış dudaklarınızı ve kuru cildinizi onarabilirsiniz. Fakat vazelinin tek işlevi bunlar değil. Burun deliklerinize bir miktar vazelin sürerek polenlerin tutulmasını sağlayabilir, alerjik reaksiyonları önleyebilirsiniz.
Çayınızı demledikten sonra sallama çay poşetlerini atmayın. Çünkü bunları alerjiden şişmiş ve kızarmış göz kapaklarınızın üzerine yerleştirerek semptomları azaltabilir, gözlerinizi rahatlatabilirsiniz.
Hapşırmaktan helak olduğunuz, gözlerinizin ve burnunuzun aktığı, aynı zamanda da kaşındığı bir tabloda soğuk suyla duş almanız rahatlatıcı etkiler gösterir. Sürekli dışarıda vakit geçirdiğiniz ve semptomlardan yorulduğunuz günün sonunda bu soğuk duş saman nezlesi belirtileri konusunda rahatlatıcı olur ve bir hayli işe yarar.
Saman nezlesi nasıl geçer diye merak edenlere bu önlemleri öneririz. Bu sayede semptomların azaldığını görebilirsiniz ve süreci daha rahat geçirebilirsiniz.
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: