Mavi Kadın - Kadına Özel Kadın Sitesi
- Güncelleme Tarihi:

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

Mavi Kadın>Yaşam>Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

Halk arasında balın iyisi donmaz gibi söylemler olsa da yanlıştır. Aslında donan bal sahte değildir. Peki bal neden donar? Donmuş, şekerlenmiş bal nasıl eski haline gelir?

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

Evinde donmuş balı olan herkes “Donmuş bal nasıl çözülür?” Kristalleşmiş bal nasıl eski haline getirilir?” gibi sorulara cevap arıyor. Neyse ki, donmuş balı çözmek için evde uygulanabilecek birkaç kolay yöntem var. İşte şekerlenmiş, donmuş balı çözmek için 3 farklı yöntem…

BAL NEDEN DONAR?

Bal, glikoz ve fruktoz çözeltilerinden oluşur. Balda bulunan bu şeker çözeltileri zaman içinde doyum noktasına ulaşarak kristalize olmasına veya başka bir deyişle donmasına (şekerlenmesine) neden olur. Balın donması gayet normaldir. Sahte bal oluşuyla alakası yoktur. Bal çeşidine göre içeriğinde bulunan glikoz ve fruktoz oranı değişkenlik gösterir. Bu da balların farklı oranlarda kristalize olduğu anlamına gelir. Genellikle doğal baldan daha çok çiçek ballarında donma görülür.

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

 Donma zamanla ve ortam şartlarına bağlı olarak olur. Doğal olmayan sahte ballar, içerisine şeker şurubu katılmış ballar donmaz. Kristalize olan bal hakiki, gerçek baldır. Şeker şurubu katkısı olan ballar daha geç kristalleşir. İçindeki glikoz oranı ne kadar yüksek ise bal o kadar hızlı donar.  Donmayı önlemek için bal oda sıcaklığında, güneş görmeyen yerde mümkünse dolapta ya da kilerde saklanmalıdır.

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

Balın donmasının şeker yapısından kaynaklandığını söyleyen Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus, "Donmuş bal, o bala herhangi bir katkı maddesi konulmadığının göstergesidir. Balın donmasının en büyük nedeni içerisindeki meyve şekerinin az, üzüm şekerinin fazla olmasıdır. Donmuş bal yıllarca özelliğini kaybetmeden saklanabilir. Donmuş bala ısıyla ilgili herhangi bir işlem yapılmaması gerekiyor. Isıtılan balın içerisindeki arının salgıladığı enzimler yok oluyor ve sadece doğal şeker kalıyor. Isıtılan bal insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor." İfadelerini kullandı.

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

ŞEKERLENMİŞ DONMUŞ BAL NASIL ERİTİLİR?

Balda bulunan polen, propolis, antioksidanlar ve enzimler 50 derece ısının üzerinde yok olmaya başlar ve faydasını kaybeder. Şekerlenen balı çözmek için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, sıcaklığın en çok 45 ila 50 derece aralığında olmasına dikkat edin. Peki donmuş bal nasıl çözülür? İşte şekerlenen balı eski haline getirmek için birkaç ipucu…

BAL KAVANOZUNU SICAK SUDA BEKLETİN

Bir tencerenin içine sıcak su doldurun. Bal kavanozunu sıcak su doldurduğunuz tencereye yerleştirin. Bal kavanozun buzdolabından yeni çıkarılmadığından ve çok soğuk olmadığından emin olun. Aksi taktirde soğuk kavanoz, sıcak su ile birleştiğinde çatlayabilir. Balın daha hızlı çözülmesi için arada bir karıştırın. Yaklaşık 20-30 dakika da bal istediğiniz kıvama gelecektir.

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?

MİKRODALGADA ISITIN

Balın çözülmesi için daha hızlı bir çözüm arıyorsanız bu yöntem size göre. Şekerlenmiş bal kavanozunu mikrodalga fırında 30 saniye ısıtın. Ardından 20 saniye soğumaya bırakın ve bu esnada karıştırın. Ardından tekrar 30 saniye ısıtın.

BULAŞIK MAKİNESİNDE ERİTİN

Şekerlenen balı eski haline getirmek için bal kavanozunun ağzını sıkıca kapatın ve bulaşık makinenizin üst rafına koyup makineyi çalıştırın. Sıcaklıkla birlikte yıkama sonrası balınız çözülmüş olacaktır. Balın içine deterjan kaçmaması veya sızıntı olmaması içi  bal kavanozunu bulaşık makinesine atmadan önce kapağının sıkıca kapandığından ve sızdırmaz olduğundan emin olun.

Bal dondu ne yapmalıyım? Şekerlenen bal nasıl çözülür?


Editör : Nefise Anlağan
Google News
Etiketler
Mavi Kadın
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...