Bayanlarda Ve Erkeklerde Göğüs Kafesi Ağrısı Nasıl Geçer
Göğüs kafesi karın ve boyun bölgesi arasında kalmakta olup toplam da 24 kaburganın olduğu bölümdür.

Göğüs kafesi karın ve boyun bölgesi arasında kalmakta olup toplam da 24 kaburganın olduğu bölümdür. Göğüs kafesimizin görevi göğüs bölgemizde bulunan organları korumaktır. Göğüs kafesinde meydana gelen ağrı ise göğüsten başlayarak karın bölgesine kadar etkileyen bir ağrıdır. Genelde nefes alırken meydana gelen göğüs kafes ağrısı, yüzüstü yatarken veya hareket ederken de ağrı oluşmasına neden olur.
Birçok farklı problem kadınlarda ve erkeklerde göğüs kafesi ağrısına neden olmaktadır. Bu ağrı bazı kimselerde sızı şeklinde olurken bazı kişilerde de ise şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Göğüs kafesinin ağrımasına kas spazmı, panik atak darbe veya göğüs yaralanmaları neden olur veyahut kalp ve akciğer hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarını işaret edebilir. Bu gibi şiddetli göğüs ağrısı durumunda mutlaka Göğüs Hastalıkları uzmanına görünmeli ve ağrının altında yatan nedene bağlı olarak olarak tedavi olunmalıdır.
Göğüs Kafesi Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
- Kaburgada meydana gelen kırıklar, ve fiziksel darbe sonucu göğüs kafesi ağrıyabilir.
- Kemik erimesi (Osteoporoz), akciğer rahatsızlıkları ve çeşitli virüsler göğüs kafesinde ağrıya sebep olabilir.
- Göğüs bölgesindeki dokularda oluşan iltihaplanmalar ve yaralanmalar göğüs kafesi ağrısına neden olabilir.
- Üşütmeye bağlı oluşan kas spazmları ve kas problemleri göğüs kafesinde ağrı yapabilir.
- Çeşitli kalp hastalıkları, ve mide rahatsızlıkları göğüs kafesinde ağrıya neden olabilir.
- Tıbbi geçmişinde göğüs ameliyatı geçiren kişilerde ağrı meydana gelir.
- Sinir ve strese bağlı olarak panik atak geçirmek göğüs kafesinde ağrıya neden olabilir.
- Gebelik sürecinde oluşan mide ekşimesinin göğüs kafesine yayılması sonucu göğüs kafesinde ağrıya neden olmasıdır.
Göğüs Kafesi Ağrısına Neden Olan 7 Sağlık Sorunu
Akciğer Kanseri;
Göğüs kafesinde ağrılar yaşayan bir kimse akciğer kanseri şüphesi taşıyor olabilir. Eğer kişi öksürürken, gülerken veya nefes alırken zorlanma ve nefes darlığı yaşıyor, solunumda hırıltılar oluşuyor yahut, ağızdan kan ve balgam geliyor ise bu durumda vakit kaybetmeden uzman doktora başvurmaldır.
Solunum Sistemi Hastalıkları
Astım, zatürre, akciğer hastalıkları veya akciğer iltihabı gibi solunum sistemi rahatsızlıkları göğüs kafesinde ağrıya neden olabilir.
Kalp-Damar Hastalıkları (Kardiyovasküler Hastalıklar);
Aort diseksiyonu, yani aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolması gibi durumlar yahut kalp yetmezliği gibi hastalıklar göğüs kafesinde ağrının oluşmasına neden olabilir.
Fibromiyalji;
Fibromiyalji, kaslarda ve kemiklerde ağrı, depresif ruh hali, yorgunluk ve uyku bozukluğu ile kendini belli eden kronikleşmiş bir ağrı sendromudur.Fibromiyalji göğüs kafesinde ağrılara neden olmaktadır.
Pulmoner Emboli;
Pulmoner emboli (PE), akciğer atardamarlarında kan pıhtısının neden olduğu tıkanıklıktır. Bu durumda akciğer dokusunun beslenmesinde bozukluklar meydana gelir. Acil tedavi gerektiren bu durum kişide göğüs kafesi ağrısına neden olmaktadır.
Sindirim Sistemi Hastalıkları;
Mide yanması, ülser gibi sindirim sorunları göğüs kafesinde ağrı oluşmasına neden olur. Aynı zamanda midede gaz birikmesiyle göğüs kafesinin altında sıkışan gaz göğüs kafesinde ağrı oluşturabilir.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları;
Göğüs kafesi ağrısının bir diğer nedeni ise romatoid artrit ( eklem romatizması), psoriatik artrit ( sedef romatizması) ve otoimmün bozukluklar yani bağışıklık sisteminin vücudun normal dokularına saldırdığı durumlardan dolayı göğüs kafesinde ağrılar meydana gelebilir.
Göğüs Kafesi Ağrısı Tedavisi
Göğüs kafesi ağrısı altında yatan nedene bağlı olarak tedavi edilmektedir. Örneğin fiziksel darbe, çarpma veya düşme sonucunda meydana gelen göğüs kafesi ağrılarına öncelikle röntgen çekilir. Eğer hafif bir durum söz konusu ise buz ile soğuk kompres uygulanır ve ağrı kesici ilaç reçete edilir. Şayet kaburgada kırık ve çatlak teşhis edilirse bu durumda kırık olan bölge doktorun tercihine göre bandaj ile doğru bir şekilde sarılır. Aynı zamanda kas gevşetici ilaçlarla tedavi edilir. Göğüs kafesi kırıklarında bazı doktorlar kemiklerin daha kolay kaynaması için bandajla sarar ancak bazı doktorlar ise bandajın nefes almayı engellediğini düşünerek sargı önermemektedir.
Göğüs kafesinde meydana gelen ağrı sindirim sistemindeki bir sorunla bağlantılıysa doktor mide bağırsak düzenleyici ilaçlar reçete edecektir. Şayet göğüs kafes ağrısı sinir ve sisteme bağlı yahut psikolojik nedenlerden kaynaklıyor ise doktor antidepresan reçete edebilir.
Göğüs kafesi ağrılarının altında ciddi sağlık sorunları yatıyor ise doktor bu duruma göre hareket edecektir. Örneğin kemik kanseri ise radyoterapi ve kemoterapi eşliğinde tedavi edecek yahut cerrahi yöntem ile kaburga kemiklerine baskı yapan doku alınacaktır.